Επικαιρότητα:

Οι χειρότερες τροφές για άντρες άνω των 40

23 Απρ. 2023 - 21:39 | Υγεία
Οι χειρότερες τροφές για άντρες άνω των 40

Aν και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να γυρίσουμε πίσω το χρόνο, ορισμένες επιλογές στον τρόπο ζωής μπορούν είτε να επιβραδύνουν είτε να επιταχύνουν το ρολόι της βιολογικής ηλικίας (ή αλλιώς, ένα μέτρο της υγείας που βασίζεται στην ποιότητα της σωματικής κατάστασης και της πνευματικής οξυδέρκειας).

Για τους άντρες, σύμφωνα με το eatthis.com, που βρίσκονται στη δεκαετία των 40, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγουν τις τροφές που ακολουθούν παρακάτω, αν θέλουν να βοηθήσουν την υγεία τους -τόσο σωματική, όσο και πνευματική.

 Κρεμώδεις σάλτσες
   
«Τα κρεμώδη ντρέσινγκ, οι κρεμώδεις σάλτσες και τα κρεμώδη αλείμματα όπως η μαγιονέζα είναι συνήθως πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά. Η συνεχής πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών μακροπρόθεσμα μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της κακής χοληστερόλης καθώς και σε πρόσθετες θερμίδες, οδηγώντας ενδεχομένως σε αύξηση του σωματικού βάρους», εξηγεί η Amy Goodson, συγγραφέας του The Sports Nutrition Playbook.

«Αντικαταστήστε τη βινεγκρέτ βαλσάμικου με κρεμώδεις σάλτσες σαλάτας, σκεφτείτε ντιπ με βάση το γιαούρτι, χρησιμοποιήστε σάλτσες μαρινάρας ή σάλτσες με βάση το ελαιόλαδο στα ζυμαρικά και δοκιμάστε επάλειψη όπως μουστάρδα ή ακόμα και πουρέ αβοκάντο σε σάντουιτς και wraps», προτείνει η Goodson.

Πρωτεΐνες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
   
Πολλοί άνδρες λατρεύουν ένα καλό ribeye, μια χοιρινή κοιλιά στη σχάρα ή φτερούγες κοτόπουλου με την παρέα», λέει η Goodson. «Αλλά αυτά τα κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά παρέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της κακής LDL και της συνολικής χοληστερόλης με την πάροδο του χρόνου. Για να μην αναφέρουμε ότι πολλά από αυτά τα τρόφιμα είναι, επίσης, πλούσια σε θερμίδες και θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τους άνδρες να διατηρήσουν το βάρος τους, αν καταναλώνονται σε τακτική βάση».

«Αντικαταστήστε το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, όπως το φιλέτο ή τα φιλέτα, με το ribeye, δοκιμάστε άπαχο χοιρινό κρέας (αφού αφαιρέσετε το ορατό λίπος) αντί για χοιρινή κοιλιά, και στη βραδιά του άντρα, προτιμήστε γυμνές φτερούγες», προτείνει ο Goodson. Η κατανάλωση επαρκών μερίδων άπαχης πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες να διατηρήσουν την άπαχη μυϊκή μάζα καθώς μεγαλώνουν.

Παγωτό
   
«Αν συνήθως κάθεστε με ένα μπολ παγωτό για να χαλαρώσετε στο τέλος της ημέρας, ίσως να θέλετε να επανεξετάσετε αυτή τη συνήθεια μακροπρόθεσμα», λέει η Thomason. «Μια μερίδα παγωτού είναι περίπου μισό φλιτζάνι για τις περισσότερες μάρκες, που είναι μια συγκλονιστικά μικρή μερίδα. Κάθε τόσο, το παγωτό δεν είναι κάτι το σπουδαίο. Ωστόσο, όταν καταναλώνεται υπερβολικά κάθε βράδυ, μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία σας».

Κέικ
   
«Παρόμοια με το παγωτό, το κέικ είναι συγκλονιστικά υψηλό σε θερμίδες για το συνιστώμενο μέγεθος μερίδας. Αν καταναλώνετε τακτικά κέικ ή παρόμοια προϊόντα κέικ, μάλλον δεν κάνετε χάρη στην υγεία σας», λέει ο Thomason.

«Επικεντρωθείτε στη μείωση του μεγέθους της μερίδας σας ή της συχνότητας με την οποία επιλέγετε να φάτε κέικ για επιδόρπιο», προτείνει. «Αν κρατάτε το κέικ για ειδικές περιστάσεις, ίσως διαπιστώσετε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για εσάς χωρίς τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία».

Τσιπς και επεξεργασμένα σνακ
   
«Τίποτα δεν είναι καλύτερο από τις βραδιές ανδρών με πολλά τσιπς και επεξεργασμένα σνακ», λέει η Goodson. «Αν και δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε ποτέ να τα φάτε, η μείωση των επεξεργασμένων σνακ, όπως τα τσιπς, μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος καθώς μεγαλώνουν. Τα τσιπς και τα τηγανητά σνακ έχουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από άλλα ολόκληρα».

newsbeast.gr