Επικαιρότητα:

Γρίπη των σκύλων: Πόσο επικίνδυνη είναι και πόσο μπορεί να φέρει την επόμενη πανδημία

25 Απρ. 2023 - 19:26 | Υγεία
Γρίπη των σκύλων: Πόσο επικίνδυνη είναι και πόσο μπορεί να φέρει την επόμενη πανδημία

Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι ο ιός Η3Ν2 που εμφανίστηκε σε σκύλους σχεδόν πριν από δύο δεκαετίες, με συμπτώματα καταρροής και βήχα, μπορούν να μεταδοθούν πιο εύκολα στον άνθρωπο σε σχέση με τη γρίπη των πτηνών.

Στις ΗΠΑ ζουν στον... πυρετό της γρίπης των σκύλων με τα κρούσματα να καταγράφονται σε κάποιες αμερικανικές πολιτείες. Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι ο ιός Η3Ν2 που εμφανίστηκε σε σκύλους σχεδόν πριν από δύο δεκαετίες, με συμπτώματα καταρροής και βήχα, μπορούν να μεταδοθούν πιο εύκολα στον άνθρωπο σε σχέση με τη γρίπη των πτηνών.
 
«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι σκύλοι ίσως είναι το μεταβατικό στάδιο για τη μετάλλαξη της γρίπης των πτηνών, έτσι ώστε να περάσει στον άνθρωπο, γεφυρώνοντας το σημαντικό ανατομικό κενό που υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους και τα πτηνά», γράφει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό eLife .

Τη συγκεκριμένη έρευνα την υπογράφουν ερευνητές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Κίνας στο Πεκίνο και βασίστηκεαπό το γεγονός ότι έξι σκύλοι μολύνθηκαν σκόπιμα με στελέχη H3N2 ως μέρος της μελέτης, χωρίς να κινδυνεύσει η ζωή τους.

  Μέχρι σήμερα, δεν έχει αναφερθεί ούτε μία περίπτωση ανθρώπου που μολύνθηκε από τον ιό της γρίπης των σκύλων παγκοσμίως, ωστόσο τις ανησυχίες συμμερίζονται οι αμερικανικές αρχές καθώς αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης των σκύλων και οι ειδικοί συνιστούν καραντίνα.

ΠΗΓΗ: Daily Mail