Επικαιρότητα:

Γιατί αυξάνονται οι αλλεργίες και τι να κάνουμε;

27 Απρ. 2023 - 19:50 | Υγεία
Γιατί αυξάνονται οι αλλεργίες και τι να κάνουμε;

Σήμερα υπολογίζεται πως ένας στους τρεις Έλληνες πάσχει από κάποιου είδους αλλεργία κατά τη διάρκεια της ζωής του. Πρόκειται για μία ενοχλητική κατάσταση, ανάλογα βέβαια με την ένταση των συμπτωμάτων, που συνδέεται με πολλούς ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες. 

 Η αύξηση
Τα κρούσματα αλλεργικών αντιδράσεων αυξήθηκαν κατά 50% τα τελευταία 30 χρόνια. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι το κύριο αίτιο της κλιματικής αλλαγής, με την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η αύξηση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας έχει πολλές δυσμενείς επιπτώσεις, με κύρια την αύξηση της αλλεργιογονικότητας των γύρεων. 

Η κλιματική αλλαγή
Η κλιματική αλλαγή έχει παρατείνει την εποχή που παρουσιάζονται αλλεργίες. "Επακόλουθο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής για τους αλλεργικούς ασθενείς είναι να παρουσιάζουν πιο έντονα συμπτώματα και να χρειάζονται ειδική φαρμακευτική αγωγή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η κλιματική αλλαγή επιδρά έμμεσα στις αλλεργίες μεταβάλλοντας τη συγκέντρωση των αλλεργιογόνων, του αλλεργιογονικού δυναμικού, της σύνθεσης και της μεταφοράς των αλλεργιογόνων γύρεων και της ανάπτυξης νέων αλλεργιογόνων.

Ο ρόλος της πανδημίας
Η πανδημία επιβάρυνε το πρόβλημα των αλλεργιών, καθώς αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε πιο σκληρά προϊόντα καθαρισμού. "Τα απολυμαντικά, τα αντιβακτηριακά καθαριστικά και τα φυτοφάρμακα περιέχουν χημικές ενώσεις που μπορούν να αλλάξουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της αλλεργίας μας" λέει η δρ Σταυρούλα Γιαβή, διευθύντρια Αλλεργιολογικού Τμήματος Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Βρες τι πυροδοτεί την αλλεργία
Η γύρη, αν μάλιστα μένεις σε περιοχή με κωνοφόρα δέντρα, ίσως σε επισκέπτεται συχνά, ενώ η μούχλα κρύβεται μέσα στο σπίτι και διαρκώς αναπτύσσεται. Αλλά και τα ακάρεα σκόνης αφθονούν σε χαλιά και κλινοσκεπάσματα και μπορούν χωρίς καν να το καταλάβεις να σου προκαλέσουν αλλεργίες. Ο αλλεργιολόγος είναι ο πλέον κατάλληλος για να εντοπίσει τι προκαλεί τη δική σου αλλεργία και να σου δώσει ένα πλάνο πρόληψης. Για παράδειγμα, αν έχεις αλλεργία στη γύρη, καλό είναι να αποφεύγεις την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους το πρωί, τότε που η πυκνότητά της είναι ιδιαίτερα υψηλή, ενώ στο σπίτι κράτα τα παράθυρά σου κλειστά. Όταν επιστρέφεις, κάνε ένα ντους και άλλαξε ρούχα. Ο καλός αερισμός των δωματίων και η έκθεση  στον ήλιο των κλινοσκεπασμάτων μειώνει σημαντικά τη συγκέντρωση των ακάρεων στα δωμάτια του σπιτιού.

Τα συμπτώματα
Το φτάρνισμα, η φαγούρα ή τα υγρά μάτια και η καταρροή είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των ανθρώπων που έχουν αλλεργίες. "Υπάρχουν βέβαια άνθρωποι που εμφανίζουν, επίσης, εξανθήματα ή έκζεμα, επειδή η γύρη συχνά ερεθίζει το δέρμα" τονίζει η ειδικός. Για να ανακουφιστείς, δοκίμασε ένα OTC ρινικό σπρέι σε συνδυασμό με κάποιο αντιισταμινικό που θα σου προτείνει ο γιατρός σου. Εάν έχεις βήχα, συριγμό, πόνο στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή, μπορεί να είσαι στην αρχή κρίσης άσθματος, το οποίο μπορεί να προκληθεί από αλλεργίες, οπότε θα πρέπει να καλέσεις αμέσως τον γιατρό σου. Αντίστοιχα συμπτώματα κατά την άσκηση ή σε έντονη δραστηριότητα ή έντονο γέλιο ή κλάμα θα πρέπει, επίσης, να εκτιμηθούν από τον γιατρό που σε παρακολουθεί.

Ο ρόλος της σωστής διατροφής
Επίλεξε μια διατροφή με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και τρόφιμα ολικής αλέσεως. "Οι αλλεργίες προκαλούν μια μορφή αλλεργικής φλεγμονής" σημειώνει η ειδικός και προσθέτει: "Η υγιεινή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής, κάτι που με τη σειρά της θα βοηθήσει στην πρόληψη των συμπτωμάτων.

Η μόνη οριστική θεραπεία 
Παράλληλα με τα άμεσα μέτρα αποφυγής των αλλεργιογόνων και την κατάλληλη αγωγή, εφόσον χρειάζεται, ο αλλεργιολόγος θα προτείνει τη διαδικασία της απευαισθητοποίησης, δηλαδή την ειδική ανοσοθεραπεία, η οποία είναι η μόνη αιτιολογική και οριστική αντιμετώπιση-θεραπεία για την αναπνευστική αλλεργία.

Shape.gr