Κινητό: Γιατί δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε στο μπάνιο – Οι κίνδυνοι που δεν φανταζόμαστε

30 Απρ. 2023 - 20:10 | Υγεία
Κινητό: Γιατί δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε στο μπάνιο – Οι κίνδυνοι που δεν φανταζόμαστε

Σετ με το κινητό μας πηγαίνουμε παντού, ακόμη και στο μπάνιο.

 
 
Όσο πιο κοντά μας είναι, τόσο πιο ασφαλείς αισθανόμαστε. Είμαστε, όμως, ασφαλείς έχοντας διαρκώς το κινητό τηλέφωνο κοντά μας ή μήπως τελικά η συνήθεια αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία;

Συνήθως, σύμφωνα με το ygeiamou.gr,  οι ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου επικεντρώνονται σε ζητήματα, όπως η έκθεση σε ραδιοσυχνότητες, η εθιστική τους διάσταση, αλλά και η απόσπαση προσοχής που προκαλεί σε επικίνδυνες στιγμές, όπως κατά την οδήγηση. Ο κίνδυνος μικροβιακής μόλυνσης που εγκυμονεί μια συσκευή κινητού τηλεφώνου λανθασμένα υποβιβάζεται, όμως, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η απειλή είναι υπαρκτή και πολύ σημαντική.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με έρευνα του 2019, μια μεγάλη πλειονότητα των χρηστών κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιούν τις συσκευές τους στην τουαλέτα. Δεν αποτελεί, επομένως, έκπληξη το ότι τα κινητά καταλήγουν να φέρουν περισσότερα μικρόβια από την ίδια την επιφάνεια της τουαλέτας. Κι όμως, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαδικασία καθαριότητας, μεταφέρουμε το κινητό στην κουζίνα όπου τρώμε, το δίνουμε στα παιδιά να παίξουν και, γενικώς, συνεχίζουμε την αλόγιστη χρήση του. Έτσι, αυτές οι συσκευές μετατρέπονται τελικά σε εστίες μικροβίων, που διαχέονται παντού.

Δεδομένου ότι ένας άνθρωπος αγγίζει το κινητό του εκατοντάδες φορές την ημέρα, χωρίς όμως να πλένει, συνήθως, τα χέρια του αφού ακουμπήσει το κινητό, είναι εύκολα αντιληπτό ότι τα μικρόβια που «ζουν» στο κινητό μεταφέρονται, στη συνέχεια, μέσω των χεριών του παντού στους χώρους όπου κινείται.