Επικαιρότητα:

Με αυτούς τους πέντε τρόπους θα καταφέρετε να αυξήσετε την «καλή» χοληστερόλη

11 Μαίου 2023 - 19:28 | Υγεία
Με αυτούς τους πέντε τρόπους θα καταφέρετε να αυξήσετε την «καλή» χοληστερόλη

Oι υψηλές τιμές της «κακής» χοληστερόλης (LDL) ανάβουν ένα σημαντικό καμπανάκι προειδοποίησης για να προσέξουμε την υγεία μας, καθώς όσο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, αυξάνεται ο κίνδυνος για την καρδιά.

Αυτό συμβαίνει, διότι η υπερβολική ποσότητα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) στην κυκλοφορία του αίματος θα μπορούσε να δημιουργήσει συσσώρευση πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνονται οι πιθανότητες πρόκλησης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ή και καρδιακής προσβολής.

Παρότι η αντιμετώπιση της θεωρείται πάντα άμεση προτεραιότητα, εάν αντίστοιχα τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (ΗDL), της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας, είναι ανησυχητικά χαμηλά – κάτω από 40 mg/dL – ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Η HDL θεωρείται «καλή» επειδή λειτουργεί προς όφελος της καρδιάς. Αποτρέπει τη συσσώρευση της πλάκας, συλλέγοντας την υπερβολική χοληστερόλη από την κυκλοφορία του αίματος και τα τοιχώματα των αρτηριών και την παραδίδει στο ήπαρ, όπου απομακρύνεται από τον οργανισμό.

Τα επίπεδα της HDL ενός ατόμου καθορίζονται κυρίως από τη γενετική, ορισμένες συνήθειες όμως, όπως αυτές που θα διαβάσετε παρακάτω, θα μπορούσαν να μειώσουν τις τιμές της και αντίστοιχα τον κίνδυνο για τη λειτουργία της καρδιάς.

 Ασκηθείτε περισσότερο

Η μέτριας έντασης άσκηση, όπως το γρήγορο περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα, θα μπορούσε να συμβάλλει στην αύξηση της HDL χοληστερόλης. Εάν θα θέλατε λίγο πιο έντονη ρουτίνα της άσκησης, η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει.

Ελέγξτε το βάρος σας

 Εάν είστε υπέρβαροι, επιδιώξτε να χάσετε 5% έως 10% του τωρινού σας βάρους.

 Μειώστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Αντικαταστήστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά με προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως βρώμη, ζυμαρικά ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι, προσθέτοντας παράλληλα στο διατροφικό σας πλάνο άπαχη πρωτεΐνη, όπως πουλερικά, τόφου, φασόλια και φακές.

Περιορίστε το αλκοόλ

Μπορείτε ακόμα να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας αλκοολούχα ποτά, μειώνοντας ωστόσο την κατανάλωσή τους σε ένα με δύο ποτά ημερησίως.

Σταματήστε το κάπνισμα

 Εάν χρειαστεί, αναζητήστε ιατρική βοήθεια για να το κόψετε αποτελεσματικά.

Πηγή: ygeiamou.gr