Τα πιάτα μπορεί να γίνουν πιο βρώμικα με το σφουγγάρι της κουζίνας!

22 Μαίου 2023 - 18:54 | Υγεία
Τα πιάτα μπορεί να γίνουν πιο βρώμικα με το σφουγγάρι της κουζίνας!

Ένα σφουγγάρι κουζίνας είναι το τέλειο περιβάλλον για μια ακμάζουσα μάζα διαφορετικών βακτηρίων, σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο Duke.

Μετά από πειράματα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το σφουγγάρι στον νεροχύτη της κουζίνας είναι καλύτερη… θερμοκοιτίδα για διάφορες κοινότητες βακτηρίων και από το ειδικό πιατάκι/δοχείο τύπου Petri σε ένα εργαστήριο!

Και δεν είναι μόνο τα παγιδευμένα υπολείμματα που τροφοδοτούν τα σμήνη μικροβίων, προειδοποιούν. Είναι η καθαυτή δομή του σφουγγαριού που φιλοξενεί αυτά τα μικρόβια.

Τα βακτήρια μοιάζουν λίγο με τους ανθρώπους: Μερικά είναι εξωστρεφή και προτιμούν να ζουν σε μια κοινότητα, ενώ άλλα είναι πιο… επιφυλακτικά και μοναχικά και προτιμούν να αποφεύγουν τα πλήθη. Όταν ρίχνεις ένα σωρό διαφορετικά βακτήρια σε ένα πιάτο Petri, τα μοναχικά βακτήρια δεν έχουν πού να κρυφτούν, περιορίζοντας το πόσο ευρεία και ποικιλόμορφη μπορεί να γίνει η μικροβιακή κοινότητα.

Αλλά στο σφουγγάρι κουζίνας τα πράγματα είναι διαφορετικά:


Έχει την τέλεια δομή για να παρέχει μεγάλους χώρους τόσο για τα βακτήρια που ζουν σε μεγάλες κοινότητες, καθώς και μικρότερα διαμερίσματα όπου μένουν ήσυχα τα πιο μοναχικά βακτήρια. Έτσι, το σφουγγάρι της κουζίνας είναι το τέλειο περιβάλλον για μια ακμάζουσα ποικιλία βακτηρίων.
Τουλάχιστον αυτό ανακάλυψε η ομάδα βιοϊατρικών μηχανικών όταν έκανε πειράματα για να μάθει το πώς τα διάφορα είδη βακτηρίων επηρεάζουν τον πληθυσμό άλλων ειδών σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nature Chemical Biology.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ένα συγκεκριμένο περιβάλλον επηρεάζει τα μικρόβια μπορεί να είναι χρήσιμη για τις βιομηχανίες που χρησιμοποιούν βακτήρια, για να κάνουν διαφορετικές εργασίες. Για παράδειγμα, τα μικρόβια που καταβροχθίζουν το λάδι βοηθούν στον καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων. Αν κατανοήσουμε το σε ποια περιβάλλοντα ευδοκιμούν καλύτερα, μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός ο καθαρισμός της ρύπανσης.

Αλλά υπάρχει ένα άλλο πλεονέκτημα μιας τέτοιας έρευνας που αφορά όλους μας στο σπίτι: Η ανακάλυψη του ποια αντικείμενα είναι πιο πιθανό να γεμίσουν με βακτήρια θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε τις βλάβες για την υγεία μας. Οι ερευνητές σε αυτήν την μελέτη δεν εξέτασαν εναλλακτικές λύσεις πλυσίματος πιάτων για λιγότερο φιλόξενα περιβάλλοντα βακτηρίων, αλλά είναι πιθανό ότι τα πανάκια και οι βούρτσες καθαρισμού είναι λιγότερο πιθανό να φιλοξενήσουν μια τόσο διαφορετική κοινότητα μικροβίων, όπως τα σφουγγάρια της κουζίνας.

Πηγή: iatropedia.gr