Επικαιρότητα:

Ιός Δυτικού Νείλου: Σε ποιες περιοχές της χώρας εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα - Συμπτώματα

02 Ιουλ. 2023 - 16:33 | Υγεία
Ιός Δυτικού Νείλου: Σε ποιες περιοχές της χώρας εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα -  Συμπτώματα

Ο ιός του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκε για πρώτη φορά, το 1937, σε μια γυναίκα με εμπύρετο νόσημα στην Ουγκάντα, στην επαρχία του Δυτικού Νείλου απ’ όπου και πήρε το όνομά του.

 Η πρώτη μεγάλη επιδημία στην Αμερική έλαβε χώρα το 1999.

 Στην Ευρώπη, η πρώτη μεγάλης κλίμακας επιδημία συνέβη το 1996 στο Βουκουρέστι και η δεύτερη στη Ρωσία, το 1999.

Ο ιός μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος του κοινού κουνουπιού (Culex spp) το οποίο προηγουμένως είχε τσιμπήσει ένα άρρωστο από τον ιό πτηνό. Προσβάλλει κυρίως τα πτηνά, τα άλογα και τον άνθρωπο.

Λιγότερο συχνός τρόπος μετάδοσης είναι μέσω μετάγγισης μολυσμένου αίματος, ενώ έχουν παγκοσμίως αναφερθεί μεμονωμένα περιστατικά μετάδοσης μέσω μεταμόσχευσης, από τη μητέρα στο έμβρυο, με το θηλασμό, με το χειρισμό άρρωστων ζώων ή μολυσμένων δειγμάτων από άτομα που δουλεύουν σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Τι προκύπτει από την έκθεση του CDC
Σύμφωνα με νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το 2022 ο ιός του Δυτικού Νείλου προκάλεσε στην ΕΕ 1.133 κρούσματα και 92 θανάτους. 

Τα 1.112 από τα κρούσματα ήταν εγχώρια και καταγράφηκαν σε 11 χώρες. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων από το 2018, τονίζει το ECDC.

Τα εγχώρια κρούσματα της λοίμωξης αναφέρθηκαν από τις εξής χώρες (σε παρένθεση ο αριθμός των θανάτων):

 Ιταλία (723 κρούσματα – 51 από τους ασθενείς κατέληξαν)
Ελλάδα (286 κρούσματα – 33 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους)
Ρουμανία (47 – 5 ασθενείς κατέληξαν)
Γερμανία (16)
Ουγγαρία (14 – κατέληξαν 3 ασθενείς)
Κροατία (8)
Αυστρία (6)
Γαλλία (6)
Ισπανία (4)
Σλοβακία (1)
Βουλγαρία (1)

Αναμένεται αυξημένο επίπεδο όχλησης από τα κουνούπια

Την ίδια στιγμή, λόγω του μεγάλου όγκου νερού από τις βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν κατά τον Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο, κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, φέτος αναμένεται να αυξηθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών.

 Η κατάσταση έχει ανησυχήσει τους ειδικούς, αν και όπως λένε, δεν υπάρχουν προς το παρόν σοβαρές ενδείξεις αύξησης του είδους του πληθυσμού των κουνουπιών, στα οποία οφείλεται η διάδοση μολυσματικών ασθενειών.

Ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας ζήτησε τη λήψη προληπτικών μέτρων και μάλιστα σε έναν αυξημένο αριθμό Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Ποιότητας Ζωής και το Τμήμα Μεταδοτικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, έθεσε σε συναγερμό τις Περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας (Π.Ε. Λάρισας), αλλά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα στην εφαρμογή ψεκασμών από εδάφους και αέρος για την αντιμετώπιση των ακμαίων κουνουπιών (ενήλικων).

 Χορήγησε μάλιστα άδεια κατ’ εξαίρεση για τη χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων για εφαρμογή ψεκασμών υπέρμικρου όγκου (ULV).

Να σημειωθεί ότι οι ψεκασμοί για την εξολόθρευση των κουνουπιών έχουν ήδη γίνει και στο λεκανοπέδιο Αττικής, από την Περιφέρεια Αττικής.

Ιός του Δυτικού Νείλου: Συμπτώματα

  •  Το 80% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό, δηλαδή οι 4 στους 5, δεν εκδηλώνουν κανένα απολύτως σύμπτωμα οπότε μπορεί να έχουν μολυνθεί με τον ιό κάποια στιγμή στη ζωή τους και να μην το γνωρίζουν.
  •  Το 20% αυτών που μολύνονται εμφανίζουν ήπια κλινικά συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, πόνο στους μυς και τα κόκκαλα, δερματικά εξανθήματα συνήθως στον κορμό και διόγκωση των λεμφαδένων. Από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι τη στιγμή της εμφάνισης των συμπτωμάτων, μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα 2-14 ημερών, περίοδος που μπορεί να παραταθεί σε ασθενείς με διαταραχές του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Τα συμπτώματα διαρκούν 5-7 ημέρες και υποχωρούν.
  • Λιγότερο του 1% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό, θα εμφανίσουν σοβαρή κλινική εικόνα με συμμετοχή του κεντρικού νευρικού συστήματος (μηνιγγίτιδα/εγκεφαλίτιδα). Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν τον υψηλό πυρετό και έντονο πονοκέφαλο, τον αποπροσανατολισμό και τις διαταραχές συμπεριφοράς, τους σπασμούς, την παράλυση, το κώμα.
  • Τα άτομα που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και θάνατο είναι οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς και οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών, που λόγω και άλλων νοσημάτων, έχουν επιβαρυμένο ιστορικό.

Πηγή: iatropedia.gr