Επικαιρότητα:

Καφές πριν την άσκηση: Μας κάνει καλό;

30 Ιουλ. 2023 - 17:51 | Υγεία
Καφές πριν την άσκηση: Μας κάνει καλό;

Όλοι θα θέλαμε οι προπονήσεις μας να ήταν τόσο εύκολες όσο και αποτελεσματικές και τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν φυσικοί και υγιεινοί τρόποι για να ενισχύσουμε την αντοχή μας. Ένας από αυτούς είναι και ο καφές. Η ενέργεια όμως που μας χαρίζει, μας αφορά όλους;

Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιθανά οφέλη αλλά και στα ενδεχόμενα μειονεκτήματα της κατανάλωσης αυτού του αγαπημένου ροφήματος…

Τα καλά του να πίνουμε καφέ πριν από την άσκηση
Ο καφές μπορεί να:

Βελτιώσει την απόδοση
Όπως αναφέραμε, ο καφές μπορεί να ενισχύσει την απόδοση κατά τη διάρκεια της προπόνησης, δίνοντάς μας ένα boost ενέργειας  και δύναμης έτσι ώστε να ολοκληρώσουμε τη ρουτίνα μας πιο αποτελεσματικά. Πώς;

Σύμφωνα με έρευνα, η καφεΐνη «μπλοκάρει» ορισμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο που ελέγχουν σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως ο ύπνος. Όταν αυτοί οι υποδοχείς λειτουργούν κανονικά, η εγκεφαλική δραστηριότητα επιβραδύνεται, οδηγώντας σε υπνηλία. Αυτό προάγει προσωρινά την εγρήγορση και αυξάνει την ενέργεια.

Ενισχύσει τις γνωστικές λειτουργίες
Η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες όπως η μνήμη, η εστίαση και η συγκέντρωση. Η βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε βελτίωση της σωματικής απόδοσης.

Ο καφές έχει μάλιστα συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ. Μελέτη του 2009 έδειξε ότι από τους 1.400 ανθρώπους που παρακολουθούσαν οι επιστήμονες για περίπου 20 χρόνια, αυτοί που ανέφεραν ότι έπιναν 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 65% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου ή που κατανάλωναν καφέ περιστασιακά.

Αυξήσει το μεταβολισμό
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the International Society of Sports Nutrition προτείνει ότι ένα ενισχυτικό καφεΐνης αυξάνει την καύση λίπους όταν συνδυάζεται με άσκηση.

Συγκεκριμένα όταν οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες καφεΐνη ίση με την ποσότητα ενός φλιτζανιού καφέ 30 λεπτά πριν από την πρωινή και βραδινή προπόνηση, οι ίδιοι παρουσίασαν σημαντική αύξηση στο ποσοστό οξείδωσης του λίπους σε ολόκληρο το σώμα.

Αν όμως το παρακάνουμε…
Η καφεΐνη μπορεί να:

Επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο μας
Οδηγώντας σε αϋπνία.

Καταναλώνοντας πολύ καφέ μπορεί να δυσκολευτείτε να αποκοιμηθείτε ή να ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας. Με λίγα λόγια, μπορεί να έχετε λιγότερο ποιοτικό και βαθύ ύπνο που είναι απαραίτητος για την ανάκαμψη και την ανάπαυση του σώματος.

Προκαλέσει ανησυχία
Η πολλή καφεΐνη μπορεί να πυροδοτήσει επίσης την απελευθέρωση αδρεναλίνης, ορμόνη που εκκρίνεται σε «επείγουσες» καταστάσεις, οδηγώντας σε άγχος.

Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε:

  1. Πεπτικά προβλήματα
  2. Γρήγορο καρδιακό παλμό
  3. Ακόμα και υπνηλία ή κόπωση (σύμφωνα με μετά-ανάλυση, η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας προσωρινά την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Τα άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορεί να αντιμετωπίσουν πονοκεφάλους, κόπωση, δυσκολία στην συγκέντρωση, αυξημένη δίψα έως ότου τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επανέλθουν στο φυσιολογικό).

Επομένως, τι κάνουμε τελικά με τον καφέ;
Οι ημερήσιες δόσεις που ανέρχονται συνολικά σε 300 mg φαίνεται να είναι ασφαλείς για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες. Αυτό είναι περίπου 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Όσον αφορά την απόδοση, η λήψη άνω των 300 mg την ημέρα μπορεί να την επηρεάσει αρνητικά παρά να τη βοηθήσει.

Μεγαλύτερες δόσεις καφεΐνης (πάνω από 5 φλιτζάνια την ημέρα) δε φαίνεται να αυξάνουν το όφελος απόδοσης και είναι πιο πιθανό να αυξήσουν τον κίνδυνο αρνητικών παρενεργειών, όπως ναυτία, άγχος, αϋπνία και ανησυχία.

Δοκιμάστε να

  • Ξεκινήσετε να πίνετε τον καφέ σας σκέτο

Αν μέχρι τώρα τον πίνατε με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης ή πίνατε πολλούς, αυτή η αλλαγή είναι ικανή να κάνει τη διαφορά στη σιλουέτα σας. Ακόμη και τα φυτικά γάλατα με ξηρούς καρπούς, σπόρους και βρώμη, αν και πιο υγιεινά, μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

  • Ξεκινήσετε την ημέρα σας με καφέ και γυμναστική

Ξυπνήστε νωρίς, πιείτε το σκέτο καφεδάκι σας και κάντε την προπόνησή σας. Έτσι, είναι πιο πιθανό να είστε πιο αποδοτικοί όλη μέρα.

 Σε κάθε περίπτωση
Είναι απαραίτητο να ακούτε το σώμα σας, να συμβουλεύεστε τους ειδικούς και να κάνετε συνειδητές επιλογές, βρίσκοντας εκείνο που τελικά λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

vita.gr