Οι δυνατοί άνεμοι σαρώνουν, οι θερμοκρασίες πέφτουν απότομα και, ξαφνικά, όλοι γύρω μας έχουν φτέρνισμα, βήχα και καταρροή. Πρώτα έρχεται το κρύο και μετά το... κρυολόγημα.
Έτσι, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς η απότομη αλλαγή του καιρού μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποτρέψουμε. Απαντήσεις σε αυτά δίνει η οικογενειακή γιατρός στις ΗΠΑ και συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, δρ. Neha Vyas.
Πώς επηρεάζει ο καιρός την υγεία
Πρώτον, είναι σημαντικό να κάνετε μια διάκριση: “Η αλλαγή της θερμοκρασίας δεν σας κάνει να αρρωστήσετε, αλλά οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες μπορεί να σας προδιαθέσουν να αρρωστήσετε”, λέει η δρ. Vyas. Και υπάρχουν τρεις κύριοι παράγοντες που τροφοδοτούν τα αυξανόμενα ποσοστά ασθενειών κατά τη διάρκεια αυτών των καιρικών αλλαγών:
Πιο ξηρός αέρας: Ο χειμώνας σημαίνει πιο κρύος και πιο ξηρός αέρας που στεγνώνει τις βλεννώδεις μεμβράνες και μπορεί να επιτρέψει στους ιούς να εισέλθουν στο σώμα σας πιο γρήγορα. Οι ρωγμές στις βλεννώδεις μεμβράνες μπορούν να επιτρέψουν σε αυτούς τους ιούς να εγκατασταθούν και να αποκτήσουν πρόσβαση στον οργανισμό.
Το κρύο: Όταν ο αέρας γίνεται πιο κρύος, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθιστώντας μας πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.
Μετάδοση στην κοινότητα: Εκτός από την έκθεση στον κρύο αέρα, υπάρχει και η έκθεση σε άλλα άρρωστα άτομα. Με τις ψυχρότερες θερμοκρασίες του χειμώνα, βρισκόμαστε συχνά σε εσωτερικούς χώρους για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα γύρω από περισσότερους ανθρώπους και αυτό δίνει στους ιούς άφθονο... έδαφος ανάπτυξης.
Υπάρχουν περισσότερα μικρόβια σε εσωτερικούς χώρους και ο αερισμός δεν είναι τόσο καλός όσο στην ύπαιθρο, έτσι οι ιοί εξαπλώνονται πιο εύκολα.
Ο χειμώνας είναι επίσης η εποχή αιχμής για ορισμένους ιούς, ιδιαίτερα την εποχική γρίπη (και πλέον μαζί έρχεται και η αύξηση κρουσμάτων COVID-19), που συνήθως δεν επιβιώνουν τόσο καλά κατά τους θερμότερους μήνες.
Εποχιακές αλλεργίες
Αν και οι αλλεργίες είναι ένα πρόβλημα όλο τον χρόνο για πολλούς, οι εποχικές αλλεργίες που εμφανίζονται το φθινόπωρο όταν πέφτουν για πρώτη φορά οι θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια προβλήματα. Η αμβροσία είναι το πιο κοινό αλλεργιογόνο του φθινοπώρου, όμως και άλλες ουσίες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν υψηλά επίπεδα γύρης που προκαλούν αλλεργίες σε ψυχρότερο καιρό.
Και πάλι, αυτή δεν είναι η καθαυτή πτώση της θερμοκρασίας που σας κάνει άμεσα να αρρωστήσετε. Αλλά ορισμένες συνθήκες που συμβαίνουν όταν πέφτει η θερμοκρασία σίγουρα σας κάνουν πιο ευάλωτους.
Πώς να αποτρέψετε την ασθένεια όταν αλλάζει ο καιρός
Αν και δεν μπορείτε ποτέ να προστατεύσετε πλήρως τον εαυτό σας από το να αρρωστήσετε, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες ασθένειας.
Μάσκα
Μια συνήθεια ρίζωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο όφελος στη συνέχεια είναι η κάλυψη του προσώπου με μάσκα. Ενώ η χρήση μάσκας ως προληπτικό μέτρο ήταν μια τακτική πρακτική της εποχής της γρίπης σε άλλα μέρη του κόσμου πολύ πριν από την πανδημία.
“Το να φοράτε μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, ειδικά όταν βρίσκεστε γύρω από μια ομάδα ανθρώπων των οποίων η κατάσταση ανοσίας ή εμβολιασμού είναι άγνωστη, είναι μια εξαιρετική ιδέα”, λέει η δρ. Vyas.
Ζεστασιά
Μια άλλη χρήσιμη συνήθεια είναι να φροντίζετε να παραμένετε ζεστοί, ιδιαίτερα όταν κάνετε υπαίθριες δραστηριότητες. “Χάνουμε πολλή θερμότητα από το κεφάλι, τα δάχτυλα των χεριών, τα δάχτυλα των ποδιών, τα αυτιά, την μύτη και το στόμα μας, επομένως αυτά είναι τα μέρη που θέλετε να κρατήσετε καλυμμένα για να διατηρήσετε τη ζεστασιά και να προστατέψετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα”, λέει η ίδια.
Ενυδάτωση
Η ανάγκη να παραμείνετε σωστά ενυδατωμένοι είναι πολύ σημαντική για την υγεία σας τόσο κατά τη διάρκεια του κρύου, όσο και του ζεστού καιρού. “Μπορεί να μην συνειδητοποιείτε ότι ο αέρας είναι πιο ξηρός και μπορεί να μην αισθάνεστε τόσο διψασμένοι, αλλά είναι σημαντικό να διατηρείτε τη σωστή ενυδάτωση”, σημειώνει η δρ. Vyas.
Διατροφή
Το ίδιο ισχύει και για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής. Τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και η μεσογειακή διατροφή μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε και να παραμείνετε υγιείς.
Όσον αφορά την ιδέα ότι η πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την υγεία σας, η δρ. Vyas επισημαίνει ότι τα ερευνητικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν πραγματικά αυτόν τον ισχυρισμό, αλλά δεν είναι που θα σας βλάψει κιόλας.
Άλλες καλές συνήθειες
Ακολουθούν τέσσερα ακόμα πράγματα που συνιστά η δρ. Vyas να κάνετε μέρος της ρουτίνας σας, για να παραμείνετε υγιείς όταν έρχεται ο κρύος καιρός στην πόλη:
- Κάνετε τα εμβόλια σας για την COVID-19 και την εποχική γρίπη
- Να μην αμελείτε το ετήσιο τσεκάπ υγείας σας
- Να κοιμάστε καλά
- Μένετε σπίτι όταν είστε άρρωστοι
Αυτά τα μέτρα θα προστατεύσουν εσάς και την οικογένειά σας από το να αρρωστήσετε και να κολλήσετε σε αυτόν τον διαρκή κύκλο μετάδοσης ενός ιού κρυολογήματος ή γρίπης για εβδομάδες κάθε φορά.
Πηγή: onmed.gr