Επικαιρότητα:

Εφτά λόγοι που τα κουνούπια τσιμπάνε πάντα και μόνο εσένα

03 Ιουν. 2024 - 21:00 | Υγεία
Εφτά λόγοι που τα κουνούπια τσιμπάνε πάντα και μόνο εσένα

Αν πιστεύεις ότι τα κουνούπια «σ’ αγαπούν» πολύ περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο στην παρέα σου, μπορεί να έχεις απόλυτο δίκιο. Επιστημονικές μελέτες άλλωστε δείχνουν, ότι περίπου το 20% των ανθρώπων, φαντάζουν ιδιαίτερα ακαταμάχητοι σε αυτά τα έντομα.

Μπορεί να υποστηρίζεις πως φταίει ότι έχεις «γλυκό αίμα», ωστόσο, αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια. Η ομάδα αίματός σου, μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο, αλλά υπάρχουν αρκετοί ακόμα λόγοι, για τους οποίους τα κουνούπια σού έχουν αδυναμία. Εάν νιώθεις ότι τραβάς τα κουνούπια σαν μαγνήτης, συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις περισσότερα για το τι μπορεί να σε κάνει τον ιδανικό τους στόχο. Η κατανόηση αυτών των παραγόντων μπορεί επίσης να σε βοηθήσει, να βρεις τρόπους για να αποφύγεις τα ενοχλητικά τσιμπήματα και να μειώσεις τον κίνδυνο των ασθενειών που μπορούν να προκαλέσουν.

Τα κουνούπια λατρεύουν το διοξείδιο του άνθρακα
Όλοι παράγουμε διοξείδιο του άνθρακα καθώς εκπνέουμε. Παράγουμε επίσης μεγαλύτερες ποσότητες, κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας, όπως κατά τη διάρκεια της άσκησης. Τα κουνούπια μπορούν να ανιχνεύσουν αλλαγές στο διοξείδιο του άνθρακα στο περιβάλλον τους. Η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να ειδοποιήσει ένα κουνούπι ότι ένας πιθανός ξενιστής βρίσκεται κοντά. Στη συνέχεια, το κουνούπι θα κινηθεί προς αυτή την περιοχή. Μετά, ξέρεις.

Η μυρωδιά του δέρματος
Το δέρμα σου είναι φυσικά γεμάτο με μικροσκοπική ζωή. Αυτά τα βακτήρια αναμεμειγμένα με τον ιδρώτα δημιουργούν ένα ξεχωριστό άρωμα. Το άρωμα της επιδερμίδας σου. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι τύποι και η ποσότητα των βακτηρίων στο δέρμα ενός ατόμου, μπορούν να παίξουν ρόλο στην προσέλκυση των κουνουπιών. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης συγκεκριμένα είδη βακτηρίων που υπήρχαν σε άτομα που ήταν ιδιαίτερα ελκυστικά για τα κουνούπια.

Η ομάδα αίματος
Μπορεί τα ενήλικα αρσενικά κουνούπια να επιβιώνουν με νέκταρ, αλλά τα θηλυκά, βασίζονται στην πρωτεΐνη του ανθρώπινου αίματος για την παραγωγή των αυγών τους. Είναι ενδιαφέρον ότι τα κουνούπια βρίσκουν ορισμένους τύπους αίματος πιο επιθυμητούς από άλλους. Η έρευνα έχει δείξει ότι διαφορετικά είδη κουνουπιών, έχουν διαφορετικές προτιμήσεις για τύπους αίματος. Για παράδειγμα, το κουνούπι Aedes albopictus προτιμά την ομάδα αίματος 0, ενώ το Anopheles gambiae δεν μπορεί να αντισταθεί στην ομάδα ΑΒ. Επιπλέον, περίπου το 80% των ανθρώπων παράγει μια έκκριση που σηματοδοτεί σε ποια ομάδα αίματος ανήκουν.

Τα κουνούπια έχουν μάτια μόνο για τα σκούρα χρώματα
Τα κουνούπια χρησιμοποιούν τα μάτια τους για να βρουν τα θύματα τους. Έρευνες δείχνουν ότι όσοι φορούν σκούρα χρώματα (πράσινο, μαύρο και κόκκινο) γίνονται πολύ πιο εύκολοι στόχοι για τσιμπήματα. Προτίμησε πιο απαλά χρώματα όπως pastel και μπεζ αποχρώσεις ή ακόμα και λευκό.

Θερμότητα και υδρατμοί
Το σώμα μας παράγει θερμότητα και τα επίπεδα υδρατμών κοντά στο δέρμα, μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Καθώς ένα κουνούπι πλησιάζει  κοντά μας, μπορεί να ανιχνεύσει αυτή τη θερμότητα και τους υδρατμούς. Κάτι που μπορεί να παίξει ρόλο στο αν αποφασίσει να τσιμπήσει ή όχι. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι τα συγκεκριμένα έντομα κινούνται προς κοντινές πηγές θερμότητας, που βρίσκονται στην επιθυμητή για το «τέλειο τσίμπημα» θερμοκρασία.

Τα κουνούπια αγαπούν το αλκοόλ
Σχετική έρευνα, εξέτασε τις επιπτώσεις που μπορεί έχει η κατανάλωση αλκοόλ και τη σχέση που μπορεί να έχει με τα κουνούπια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν καταναλώσει μπύρα είχαν περισσότερα τσιμπήματα, από τα άτομα που δεν είχαν πιεί.

Προτιμούν τις εγκύους
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κουνούπια φαίνεται να έλκονται περισσότερο από τις εγκύους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην υψηλότερη θερμοκρασία σώματος που έχουν και στις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, που εκπνέουν.

πηγή: ladylike.gr