Επικαιρότητα:

Πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα; Γιατί ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουμε τον κανόνα

07 Ιουλ. 2024 - 12:10 | Υγεία
Πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα; Γιατί ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουμε τον κανόνα

Η ενυδάτωση έχει μετατραπεί σε σύμβολο status – από το μπουκάλι νερού Stanley που έχει γίνει viral στο TikTok μέχρι τα «έξυπνα» νερά που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων. Κι ενώ η κλασική φράση «πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα» κυριαρχεί εδώ και πολλά χρόνια, η Dr Emily Leeming – της οποίας το βιβλίο, Genius Gut, θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα – επισημαίνει πως ο αριθμός αυτός είναι αυθαίρετος και δεν βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία.

Κάθε σώμα είναι διαφορετικό

«Ο καθένας μας έχει διαφορετικές ανάγκες σε υγρά ανάλογα με το σώμα του και οι δικές μας ανάγκες μπορεί να αλλάζουν από μέρα σε μέρα,» εξηγεί. «Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το πόσο ζεστός είναι ο καιρός, πόσο αλμυρό φαγητό έχετε καταναλώσει και πόση άσκηση έχετε κάνει». Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που η θερμοκρασία αυξάνεται, θα πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό συγκριτικά με μία παρόμοια μέρα του χειμώνα. Το 75% των Αμερικανών είναι χρόνια αφυδατωμένοι, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το 60% των ανθρώπων πίνουν λιγότερο από ένα ποτήρι νερό την ημέρα. Όποιες και αν είναι οι προσωπικές σας μετρήσεις, αυτό δεν είναι αρκετό.

Τα σημάδια ότι είστε αφυδατωμένοι περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, δίψα και δυσκολία συγκέντρωσης – ακόμα και ένα ποσοστό 2% έλλειψης σε ενυδάτωση, μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι και υποτονικοί – αλλά η Dr Leeming λέει ότι ο καλύτερος τρόπος να εκτιμήσετε είναι κοιτώντας το χρώμα των ούρων σας. «Όταν είστε ενυδατωμένοι, τα ούρα σας θα έχουν χρώμα σχεδόν διαφανές, σαν μια ανοιχτόχρωμη λεμονάδα,» εξηγεί. «Όταν πρέπει να πιείτε περισσότερο, θα είναι σκούρο κίτρινο – στο χρώμα του χυμού μήλου ή πιο σκούρο. Και όταν πίνετε πάρα πολύ νερό, θα είναι εντελώς διαφανή».

Τι να προσέχετε;

Οπότε, αντί να μετράτε τα ποτήρια νερού σας, δεσμευτείτε να παρακολουθείτε τα ούρα σας και να δράτε ανάλογα. «Η ενυδάτωση δεν είναι απαραίτητο να γίνεται μόνο με τη μορφή νερού – ο καφές και το τσάι μετράνε επίσης,» προσθέτει. «Όταν κάνει ζέστη, μπορείτε να προσθέσετε τσάι από βότανα σε κρύο νερό με πάγο αντί για ζεστό, για ένα δροσερό ρόφημα με γεύση». Άλλοι τρόποι να δώσετε ενδιαφέρον στο νερό σας είναι να προσθέτετε φέτες λεμονιού, αγγουριού, μέντας ή βασιλικού, ή δοκιμάστε το Cellular Hydration της Artah, το οποίο είναι γεμάτο με ηλεκτρολύτες για να ενισχύσετε τα επίπεδα ενυδάτωσης στον οργανισμό σας. 

πηγή: vogue.gr