Όλοι έχουμε ακούσει πως πρέπει να κοιμόμαστε τουλάχιστον επτά με οκτώ ώρες το βράδυ ώστε να ξυπνάμε αναζωογονημένοι και ξεκούραστοι. Τι συμβαίνει, όμως, εάν δεν κοιμόμαστε καθόλου; Εκτός από τον ψυχολογικό αντίκτυπο, μήπως υπάρχουν και σωματικές επιπτώσεις;
Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε ότι ο καθένας μπορεί να έχει έναν άσχημο ύπνο μία στο τόσο. Είναι φυσιολογικό. Λίγο το άγχος, λίγο οι σκέψεις, λίγο κάποιο ξενύχτι, δεν θέλει και πολύ. Και οι περισσότεροι ειδικοί φαίνεται να τονίζουν πως ο καλύτερος τρόπος για να αποσπάσεις την προσοχή σου και να μη σκέφτεσαι μόνιμα αυτό, είναι απλώς να μην το σκέφτεσαι. Πάντως, οι ενήλικες που κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα μπορεί να έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας από εκείνους που κοιμούνται επτά ή περισσότερες ώρες τη νύχτα.
Αυτά, είναι 5 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν δεν κοιμάσαι αρκετά.
Δεν μπορείς να σκεφτείς γρήγορα
Εάν το σώμα σου και ο εγκέφαλός δεν έχουν χορτάσει ξεκούραση, τότε η ικανότητά σου να λύνεις προβλήματα και να σκέφτεσαι γρήγορα, μπορεί να μειωθεί. Μια μελέτη, η οποία εξέτασε συμμετέχοντες που είχαν κοιμηθεί ή όχι αρκετά το βράδυ σε μια σειρά από εργασίες, διαπίστωσε ότι εκείνοι που είχαν υποστεί δύο νύχτες στέρησης ύπνου είχαν σημαντικά αμβλύνουσες αντιδράσεις στα προβλήματα που τους παρουσιάζονταν και δυσκολεύονταν ιδιαίτερα να προσαρμοστούν στην αβεβαιότητα και στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Έχεις «κενά» μνήμης
Ο ύπνος είναι η τροφή για το σώμα σου, αλλά κυρίως για τον εγκέφαλό σου όταν πρόκειται για την καλλιέργεια και τη μελλοντική προστασία της μνήμης. Ορισμένες έρευνες, μάλιστα, δείχνουν ότι «ο κακός ύπνος» αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη γνωστική έκπτωση και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Όσον αφορά στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, ο εγκέφαλός μας είναι σε θέση να εδραιώσει τα πράγματα που έχουμε δει ή μάθει το τελευταίο διάστημα και να τα απομνημονεύσει ενώ κοιμόμαστε. Κατά τη διάρκεια μιας νύχτας ύπνου, ορισμένες μνήμες ενισχύονται. Οι αναμνήσεις ορισμένων διαδικασιών, όπως το παίξιμο μιας μελωδίας στο πιάνο, μπορούν πράγματι να βελτιωθούν όσο κοιμάστε.
Αισθάνεσαι περισσότερο λυπημένος ή αγχωμένος
Όπως είναι φυσικό, αν είσαι κουρασμένος και εξαντλημένος, είναι πιο πιθανό να νιώθεις και περισσότερο αγχωμένος. Η μακροχρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να συμβάλει προς την ανάπτυξη κατάθλιψης. Οι έρευνες έχουν καταλήξει στο ότι ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη γενικότερη ευεξία ενός ανθρώπου.
Μειώνεται η σεξουαλική σου διάθεση
Αποδεικνύεται ότι η εξάντληση από τον ύπνο δεν βοηθάει τη σεξουαλική σου ζωή. Όσο πιο ξεκούραστος είσαι, τόσο καλύτερη είναι και η σεξουαλική σου διάθεση. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μία ώρα επιπλέον ύπνου για τις γυναίκες συσχετίζεται με αυξημένη σεξουαλική ορμή κατά 14%. Ομοίως, οι γυναίκες με μεγαλύτερη μέση διάρκεια ύπνου αναφέρουν μεγαλύτερη διέγερση των γεννητικών οργάνων από τις γυναίκες με μικρότερη μέση διάρκεια ύπνου.
Αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σου σύστημα
Όταν είσαι κουρασμένος, εξάντλησε πιο εύκολα. Και όταν είσαι εξαντλημένος, είσαι πιο επιρρεπής στο να αρρωστήσεις. Πολλαπλές μελέτες το έχουν επιβεβαιώσει αυτό, με μια μελέτη να διαπιστώνει ότι λιγότερες από επτά ώρες ύπνου αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης κρυολογήματος, όταν εκτεθείς σε αυτό, κατά 2,94 φορές, σε σύγκριση με τα άτομα που κοιμούνται οκτώ ώρες ή περισσότερο. Ομοίως, ο υγιεινός ύπνος μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη αντισωμάτων που είναι σημαντικά για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.
πηγή: jenny.gr