Προκαλούμενη στις περισσότερες περιπτώσεις από ιό, η γαστρεντερίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από μικρόβια όπως βακτήρια ή παράσιτα. Αυτά τα παθογόνα θα πολλαπλασιαστούν στο έντερο και θα προκαλέσουν φλεγμονή. Και τότε η πέψη διαταράσσεται και στη βακτηριακή χλωρίδα δεν υπάρχει ισορροπία.
Η κατάλληλη διατροφή κατά τη διάρκεια της γαστρεντερίτιδας δεν είναι εύκολη λόγω της συνεχούς διάρροιας και του εμέτου. Όμως για την αναδόμηση της εντερικής χλωρίδας και τη μείωση της διάρκειας και της έντασης των συμπτωμάτων, συνιστάται ανεπιφύλακτα να ακολουθείτε την κατάλληλη διατροφή.
5 πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν ξυπνάς για ένα υγιές έντερο
Γαστρεντερίτιδα και διατροφή
Τι να πίνετε
Η πρώτη σύσταση είναι να πίνετε άφθονο νερό. Η διάρροια και ο έμετος προκαλούν σχετικά υψηλές απώλειες νερού και μεταλλικών αλάτων. Για να το αντισταθμίσετε, καταναλώστε τουλάχιστον 2 λίτρα καθαρού νερού την ημέρα, εναλλάξ με αλατισμένους ζωμούς.
Τι να μην πίνετε
Ο καφές και το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγονται γιατί θα προκαλέσουν το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή θα αυξήσουν την αφυδάτωση. Αποφύγετε επίσης το γάλα, το τσάι, τους χυμούς φρούτων (πολύ όξινοι), αλλά και τα αναψυκτικά, γιατί προκαλούν φούσκωμα.
Τι να τρώτε
Ακόμα κι αν δεν πεινάτε, πρέπει να πιέζετε τον εαυτό σας να τρώει σε μικρές ποσότητες, πολλές φορές την ημέρα. Τις πρώτες μέρες της γαστρεντερίτιδας καταναλώνετε μόνο μικρά γεύματα όπως λευκό ρύζι, καλοψημένο καρότο, ψάρι στον ατμό. Να τι μπορείτε να φάτε: Καλοψημένο λευκό ρύζι, πατάτες βραστές, ζυμαρικά, κοτόπουλο στον ατμό ή ψητό, ψητά κρέατα άπαχα ψάρια, βραστά λαχανικά χωρίς τη φλούδα, λευκό ψωμί, πουρέ καρότου, ώριμες μπανάνες ή κομπόστα/πουρέ μήλου.
Τι να μην τρώτε
Θα πρέπει να αποφεύγετε όλες τις λιπαρές τροφές καθώς και αυτές που περιέχουν φυτικές ίνες, γιατί μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα και να καθυστερήσετε την επούλωση. Ακολουθεί μια λίστα με τα τρόφιμα που είναι καλό να αποφεύγετε:
- Λαχανικά και φρούτα (εκτός από την ώριμη μπανάνα)
- Ολόκληρα αμυλούχα όσπρια (φακές, ρεβίθια, ...)
- Τηγανίτα
- Πικάντικα πιάτα
- Καρυκεύματα όπως μουστάρδα, κέτσαπ
- Τουρσιά
- Αλλαντικά
- Σοκολάτα
- Γάλα
- Βούτυρο
- Τυρί
Δύο έως τρεις ημέρες μετά το τέλος των συμπτωμάτων, θα πρέπει να είστε σε θέση να επιστρέψετε σταδιακά σε μια κανονική διατροφή.
Πηγή: jenny.gr