Γιατί οι άνδρες φοβούνται και δεν πηγαίνουν στο γιατρό;

28 Φεβ. 2014 - 09:11 | Άνδρας

Όταν ο άνδρας επιλέγει να μη γνωρίζει

Γράφει η Αλεξάνδρα Γυφτοπούλου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Εξειδικευμένη στην Ειδική Αγωγή, επιστημονικός συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Μια γυναίκα, πριν προχωρήσει σε επέμβαση στους μαστούς της, σημείο κατατεθέν της σεξουαλικότητάς της, δεν είναι μόνη της. Θα βρει μεγάλη υποστήριξη, ακόμα και  σε διάφορες ιστοσελίδες του διαδικτύου, συχνά στολισμένες με ροζ κορδέλες.

Για έναν άνδρα όμως που σκέφτεται να προχωρήσει σε μια επέμβαση στα γεννητικά του όργανα, δεν υπάρχει η αντίστοιχη υποστήριξη και συμπαράσταση. Δεν υπάρχει ροζ κορδέλα να συνοδεύει μια επέμβαση στο πέος, ενώ παράλληλα, είναι συγκριτικά μικρός ο αριθμός των ανδρών που ανταλλάσσουν ιστορίες και μοιράζονται συμβουλές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας, οι γυναίκες προσέχουν πιο πολύ την υγεία τους. Οι άνδρες, αν και έχουν σημειώσει πρόοδο τα τελευταία 15 χρόνια, αποφεύγουν τους τακτικούς ελέγχους και ακόμη κι όταν πλέον δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια τους στο πρόβλημα, δεν ψάχνουν πάντα την καλύτερη θεραπεία γι’ αυτούς.

Στο Κεντάκυ των ΗΠΑ, ένας οδηγός φορτηγού υπέβαλε μήνυση στο ουρολόγο του, λέγοντας πως πήγε για μια περιτομή και βγήκε με μερικώς ακρωτηριασμένο πέος. Ο γιατρός ο οποίος τελικά κέρδισε τη δίκη, ισχυρίστηκε πως ο ασθενής έπασχε από καρκίνο και πως ο ακρωτηριασμός του πέους του ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου.

Η παραπάνω περίπτωση μπορεί να είναι σπάνια, η επέμβαση στο πέος όμως δεν είναι. Σύμφωνα με ελλιπή στατιστικά δεδομένα, δεκάδες χιλιάδες ενήλικων ανδρών κάνουν περιτομή κάθε χρόνο. Άλλες  συχνές επεμβάσεις είναι οι πεϊκές προθέσεις που απευθύνονται στους άνδρες που υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία και η αφαίρεση των κονδυλωμάτων από τα γεννητικά όργανα.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν ο άνδρας να έχει τη σωστή ενημέρωση και να γνωρίζει όλες τις εναλλακτικές για την περίπτωσή του με τα προτερήματα και τα ελαττώματα τους. Ο πιο συχνός παράγοντας που κάνει τους άνδρες να μην ασχολούνται με την υγεία τους και ιδιαίτερα με ότι σχετίζεται με τα γεννητικά τους όργανα είναι ο φόβος. Ένας φόβος όμως που  από την μία πηγάζει από την άγνοια, ή την ελλιπή ενημέρωση και από την άλλη εμποδίζει την οποιαδήποτε αναζήτηση πληροφοριών Ο φόβος δηλαδή, φαίνεται να είναι ο βασικός παράγοντας που ωθεί τον άνδρα να προτιμά τη μη γνώση αναφορικά με την υγεία του.

Ο άνδρας λοιπόν, είναι πιθανό να  ζητήσει βοήθεια μόνο όταν το σύμπτωμά του πλέον δεν μπορεί να παραβλεφθεί, όταν για παράδειγμα πλήττεται η σεξουαλική του λειτουργία. Ακόμα και τότε όμως δε θα ρωτήσει πολλά, δε θα αναζητήσει πληροφορίες, δε θα εξετάσει ενδελεχώς τις εναλλακτικές του.

Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό ένας άνδρας να κάνει τους τακτικούς προληπτικούς ελέγχους, πριν παρουσιαστούν συμπτώματα, έτσι ώστε να μην είναι αντιμέτωπος με την άγνοια που τροφοδοτεί την ανησυχία και τους φόβους του. Παράλληλα μέσα από τη διαδικασία του τακτικού ελέγχου είναι πιο εύκολο ο άνδρας να αποκτήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ειδικό.

Έχει μεγάλη σημασία οι άνδρες να μιλήσουν για το πρόβλημα τους στο γιατρό που εμπιστεύονται και να εκφράσουν τους φόβους τις απορίες και τους δισταγμούς τους. Με αυτό μόνο τον τρόπο θα βρεθεί η θεραπευτική αντιμετώπιση που ανταποκρίνεται περισσότερο στις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός.