Επικαιρότητα:

Τι δείχνει το σπέρμα για την υγεία;

12 Δεκ. 2014 - 09:12 | Άνδρας

Άνδρες με σπέρμα χαμηλής ποιότητας είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλή πίεση και ορμονικές διαταραχές.
Η γενική υγεία του ανδρικού οργανισμού συνδέεται άρρηκτα με την ποιότητα του σπέρματος, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Προβλήματα υπογονιμότητας στους άνδρες σηματοδοτούν άλλα προβλήματα υγείας, όπως υψηλή πίεση και ορμονικές διαταραχές, πιστεύουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα μάλιστα με τα ευρήματα της έρευνας, το 15% των ζευγαριών που έλαβαν μέρος στη μελέτη αντιμετώπιζαν προβλήματα γονιμότητας, μισά εκ των οποίων συνδέονταν με την χαμηλή ποιότητα του σπέρματος.

«Η υπογονιμότητα αποτελεί μια προειδοποίηση. Προβλήματα που σχετίζονται με την αναπαραγωγή μπορεί να κρύβουν γενικότερα προβλήματα υγείας», εξηγεί ο καθηγητής Michael Eisenberg, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stanford και συνεχίζει: «Εδώ, όμως, ήδη εντοπίζουμε ανησυχητικά σημάδια σε άνδρες ηλικίας μόλις 30 ετών».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνδρες με προβλήματα γονιμότητας πρέπει να υποβάλλονται σε περαιτέρω εξετάσεις, προκειμένου να εντοπιστούν έγκαιρα πιθανά προβλήματα υγείας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 9.387 ανδρών, ηλικίας 30-50 ετών, κατά το διάστημα 1994-2011, προκειμένου να βρουν την αιτία της υπογονιμότητας. Οι συμμετέχοντες έδιναν τακτικά δείγματα σπέρματος, τα οποία οι επιστήμονες αξιολογούσαν με βάση χαρακτηριστικά, όπως ο όγκος, η συγκέντρωση και η κινητικότητα του σπέρματος.

Σχεδόν οι μισοί άνδρες (44%), με μέσο όρο ηλικίας τα 48 έτη, αντιμετώπιζαν εκτός από προβλήματα υπογονιμότητας και άλλα προβλήματα υγείας. Τα πιο συχνά ήταν κυκλοφορικά προβλήματα, αισθητά υψηλή πίεση και καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, οι άνδρες αυτοί είχαν πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν δερματικές και ορμονικές διαταραχές.