Επικαιρότητα:

Η καφεΐνη μειώνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας;

18 Αυγ. 2015 - 09:15 | Άνδρας
Η καφεΐνη  μειώνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας;

Μια νέα πανεπιστημιακή μελέτη βρήκε ότι oι άνδρες που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες καφεΐνης καθημερινά, έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας(ΣΔ). Μοναδική εξαίρεσαι φαίνεται να αποτελούν οι άνδρες με διαβήτη, στους οποίους η παραπάνω καφεΐνη δε βρέθηκε να μειώνει τον κίνδυνο της ΣΔ.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης συνδεόταν με μικρότερα ποσοστά ΣΔ σε άνδρες που ήταν παχύσαρκοι, υπέρβαροι ή υπερτασικοί, όχι όμως και στους διαβητικούς. Το εύρημα αυτό δεν τους προκάλεσε έκπληξη, από τη στιγμή που ο διαβήτης συνιστά έναν από τους πιο ισχυρούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση της ΣΔ. 

Η μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει μια σχέση αιτίου αποτελέσματος, αλλά φαίνεται πως τα ευρήματα της συμφωνούν με αυτά της τρέχουσας ερευνάς. Συμφωνούν επίσης, με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες που εκδόθηκαν από την αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή για τη διατροφή των ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν πως η κατανάλωση 2-5 φλιτζανιών καφέ καθημερινά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακής νόσου, δύο καταστάσεων που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της ΣΔ.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένε από 3700 άνδρες οι οποίοι συμμετείχαν σε μια μεγάλη αμερικανική έρευνα για την υγεία και τη διατροφή. Οι άνδρες ρωτήθηκαν σχετικά με την κατανάλωση καφεΐνης που είχαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο. Η ποσότητα καφεΐνης που βρέθηκε να σχετίζεται με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της ΣΔ ήταν 2-3 φλιτζάνια την ημέρα.

Σε σύγκριση με τους άνδρες που κατανάλωναν από 0 έως 7 mg καφεΐνης καθημερινά, αυτοί που κατανάλωναν από 85 έως 170 mg είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν ΣΔ. Το αντίστοιχο ποσοστό έπεφτε στο 39% σε αυτούς που κατανάλωναν από 171 έως 303 mg. Η μελέτη συνυπολόγισε στις πηγές καφεΐνης διάφορα ποτά εκτός από τον καφέ και το τσάι, όπως είναι τα αναψυκτικά και τα ισοτονικά.

Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν πως η καφεΐνη μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση της ΣΔ γιατί χαλαρώνει συγκεκριμένους μύες και αρτηρίες στο πέος, βελτιώνοντας έτσι τη ροη του αίματος και ενισχύοντας την ικανότητα επίτευξης στύσης. Μπορεί βέβαια οι επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει τη χαλάρωση του μαλακού μυϊκού ιστού των σηραγγωδών σωμάτων και να επιτρέψει την καλύτερη ροή του αίματος στην περιοχή, αλλά χρειάζεται περεταίρω έρευνα προκειμένω να επιβεβαιωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα αυτά ευρήματα έχουν μεγάλη σημασία ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι η ΣΔ επηρεάζει πάνω από το 18% των αμερικανών ανδρών άνω των 20 ετών.

Πηγή : nlm.nih.gov

 

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr