Επικαιρότητα:

Κιρσοκήλη: Η ύπουλη πάθηση που επηρεάζει τη γονιμότητα

02 Οκτ. 2015 - 10:30 | Άνδρας
Κιρσοκήλη: Η ύπουλη πάθηση που επηρεάζει τη γονιμότητα

Η κιρσοκήλη είναι πάθηση που οφείλεται σε ανεπάρκεια των φλεβών που βρίσκονται στο όσχεο και πάσχουν από αυτή περίπου δύο στους δέκα Έλληνες.

Η νόσος αναπτύσσεται συνήθως σε νεαρή ηλικία (15 έως 25 ετών), συχνότερα στον αριστερό όρχι, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλεί συμπτώματα (χαρακτηρίζεται «ύπουλη νόσος») και γι΄ αυτό γίνεται αντιληπτή αργότερα στη ζωή, έπειτα από εξετάσεις για υπογονιμότητα και κυρίως ύστερα από σπερμοδιάγραμμα, το οποίο δείχνει πολύ μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων.

Η κιρσοκήλη αποτελεί μία αρκετά συχνή, αλλά ευτυχώς αναστρέψιμη αιτία ανδρικής υπογονιμότητας, καθώς μειώνει σημαντικά την παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Αυτό οφείλεται στη δυσλειτουργία των φλεβών στο όσχεο που δεν επιτρέπει την απομάκρυνση του αίματος από την περιοχή, με αποτέλεσμα αυτό να μένει στάσιμο και να προκαλεί το σχηματισμό μικρών μαζών («γρομπαλάκια»), που μπορεί να γίνουν αντιληπτές με την ψηλάφηση.

Κατηγορίες

Αναλόγως με το μέγεθος και τη σοβαρότητά της, η κιρσοκήλη κατατάσσεται σε τρεις κατηγορίες:

-Η πρώτου βαθμού κιρσοκήλη είναι μικρή, δεν ανιχνεύεται εύκολα και εντοπίζεται μόνον όταν ο άνδρας υποβληθεί σε υπερηχογράφημα τρίπλεξ.

-Η δευτέρου βαθμού κιρσοκήλη είναι μέτρια σε μέγεθος και εύκολα ανιχνεύσιμη από τον γιατρό με την ψηλάφηση.

-Η τρίτου βαθμού είναι η πιο προχωρημένη και είναι ορατή (φαίνονται «γρομπαλάκια» στο δέρμα).

Συμπτώματα

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που εκδηλώνει μικρός αριθμός πασχόντων είναι αίσθημα βάρους στους όρχεις και ήπιος πόνος.

Η διάγνωση της κιρσοκήλης γίνεται με την ψηλάφηση από ουρολόγο ιατρό, με τη διενέργεια υπερηχογραφήματος ή με συνδυασμό των δύο.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της κιρσοκήλης είναι χειρουργική. Η επέμβαση είναι απλή και απαιτείται συνήθως παραμονή μίας ημέρας στο νοσοκομείο. Με την επέμβαση επιτυγχάνεται αποκατάσταση της γονιμότητας σε ποσοστό έως 90% και πλήρης ύφεση των ενοχλημάτων του ασθενούς.

 

 

 

onmed