Επικαιρότητα:

Αυτές οι δύο τροφές θεωρούνται ισάξιες του βιάγκρα

30 Μαρ. 2016 - 05:22 | Άνδρας
Αυτές οι δύο τροφές θεωρούνται ισάξιες του βιάγκρα

 

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), επιβεβαιώνει την ύπαρξη συγκεκριμένων τροφών που λειτουργούν ως «φυσικά βιάγκρα».

Τα ευρήματα 40ετούς έρευνας των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και East Anglia, προέρχονται από ανάλυση στοιχείων από 25.096 άνδρες, οι οποίοι από το 1986 έως και το 2008 συμπλήρωναν κάθε τέσσερα χρόνια ειδικά ερωτηματολόγια διατροφής, τρόπου ζωής και υγείας

Επίσης από το 2000, το 2004 και το 2008 απάντησαν σε ερωτήματα ειδικά για την στυτική λειτουργία τους.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, το 35,6% από αυτούς είχαν αναπτύξει στυτική δυσλειτουργία.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν, το κόκκινο κρασί, τα μούρα και ορισμένα άλλα φρούτα περιέχουν συστατικά τα οποία μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδηλώσεως στυτικής δυσλειτουργίας.

Τα συστατικά αυτά είναι οι φλαβόνες και οι ανθοκυανίνες που, εκτός από το κόκκινο κρασί και τα μούρα, περιέχονται σε υψηλά επίπεδα σε κεράσια, βατόμουρα, μύρτιλα, φράουλες, ραπανάκια και γενικώς στα φρούτα και τα λαχανικά με κόκκινο ή μωβ χρώμα.

Εξίσου προστατευτικές είναι και οι φλαβανόνες που υπάρχουν κυρίως στα εσπεριδοειδή.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ' όψιν όλους τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου γι' αυτήν, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μεμονωμένα οι φλαβόνες ή ανθοκυανίνες ελάττωναν κατά 9% τον κίνδυνο εκδήλωσής της και οι φλαβανόνες κατά 11%.

Ωστόσο, επειδή τα φρούτα περιέχουν συνδυασμούς αυτών των συστατικών, φάνηκε ότι όσοι άνδρες κατανάλωναν καθημερινά τα περισσότερα φρούτα είχαν κατά μέσον όρο 14% μικρότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

Την ίδια ώρα, οι εθελοντές τους που συνδύαζαν την αυξημένη κατανάλωση φρούτων με τακτικό περπάτημα, μείωναν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο (κατά 21%).

Τι ποσότητες φρούτων και κρασιού απαιτούνται για να αποκομίσει κανείς αυτά τα οφέλη;

Οι εθελοντές της μελέτης, σύμφωνα με την έρευνα, έτρωγαν έως τρία φρούτα την ημέρα και έπιναν ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί μερικές φορές την εβδομάδα.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η συστηματική κατανάλωση των συγκεκριμένων φρούτων και μικρής ποσότητας κόκκινου κρασιού μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την σεξουαλική υγεία των μεσηλίκων ανδρών», δήλωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας & Διατροφής στο Χάρβαρντ, δρ Έρικ Ριμ.

«Οι άνδρες που θα υιοθετήσουν αυτή την τακτική, θα έχουν σημαντικό όφελος και στην καρδιολογική υγεία τους, διότι η στυτική δυσλειτουργία συχνά αποτελεί πρώιμο βαρόμετρο κακής αγγειακής λειτουργίας, η οποία με τη σειρά της είναι προάγγελος καρδιαγγειακών προβλημάτων».

Πηγή: onmed.gr