Επικαιρότητα:

Τι πρέπει να προσέχουν οι άντρες σχετικά με τον καρκίνο

04 Οκτ. 2016 - 09:18 | Άνδρας
Τι πρέπει να προσέχουν οι άντρες σχετικά με τον καρκίνο

Σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις
Τι πρέπει να προσέχουν οι άντρες σχετικά με τον καρκίνο

Οίδημα στο στήθος

Ο καρκίνος στο στήθος δεν επηρεάζει μόνο τις γυναίκες. Αν και δεν είναι συνήθης στους άνδρες, συμβαίνει.
Αν παρατηρήσεις ένα οίδημα στην περιοχή του στήθους, πήγαινε να το ελέγξεις. Σημάδια που θα πρέπει επίσης να δώσεις προσοχή και να ελέγξεις είναι η το ζάρωμα του δέρματος, η εισοκλή των θηλών καθώς και τυχόν εκκρίσεις απ΄αυτές.

Αλλαγές στους όρχεις
Ο καρκίνος των όρχεων δεν είναι συνηθισμένος στους άνδρες ηλικίας 20-39 ετών. Το να εξετάζετε συχνά τους όρχεις σας και να παρατηρείτε τυχόν αλλαγές μπορεί να σας σώσει τη ζωή. Αν παρατηρήσετε κάποιο οίδημα, σκληρό εξόγκωμα ή μια αίσθηση βάρους στο όσχεο, πρέπει να δείτε άμεσα τον γιατρό σας. Μερικοί καρκίνοι των όρχεων μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα.

Εξόγκωμα στους λεμφαδένες
Εάν παρατηρήσετε ένα εξόγκωμα ή οίδημα στους λεμφαδένες που δείχνει να μεγαλώνει προοδευτικά κάτω από τη μασχάλη ή στον αυχένα σας, είναι ώρα να επισκεφτείτε τον γιατρό. Το οίδημα των λεμφαδένων είναι συνήθως σύμπτωμα κάτι διαφορετικού από καρκίνο αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από λέμφωμα και λευχαιμία.

Ανεξήγητος πυρετός
Ο πυρετός είναι κυρίως σύμπτωμα μόλυνσης αλλά μπορεί επίσης να υποδηλώνει καρκίνο. Καρκίνοι του αίματος όπως το λέμφωμα ή η λευχαιμία συνοδεύονται με πυρετό, παρόλο που πολλοί άλλοι καρκίνοι μπορεί να προκαλέσουν πυρετό, ειδικά καθώς ο όγκος εξαπλώνεται από το αρχικό του σημείο σε άλλα μέρη του σώματος.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Αν έχετε χάσει βάρος χωρίς να έχετε προσπαθήσει γι' αυτό πρόσφατα (δηλαδή χωρίς να έχετε αλλάξει κάτι στην διατροφή σας ή στην άσκηση) θα μπορούσε να είναι αιτία ανησυχίας. Αν έχετε χάσει περισσότερο από 10% του βάρους σας μέσα σε 3-6 μήνες κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας.

Κόπωση
Το αίσθημα της κόπωσης μπορεί να προκληθεί από μια ευρεία ποικιλία ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων του στρες καθώς και της ποιότητας ζωής. Μπορεί επίσης να είναι ένδειξη καρκίνου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρκινική Εταιρεία η κόπωση μπορεί να είναι ένα πρώιμο στάδιο της λευχαιμίας,του καρκίνου στο παχύ έντερου ή στο στομάχι.

Επίμονος βήχας
Ένας επίμονος βήχας που διαρκεί για τρεις εβδομάδες ή παραπάνω, ή μια αλλαγή στον βήχα δεν θα πρέπει να αγνοηθούν, ειδικά αν είστε καπνιστής. Ένας έντονος ή παρατεταμένος βήχας θα μπορούσε να είναι σημάδι χρόνιας βρογχίτιδας ή θα μπορούσε να είναι καρκίνος των πνευμόνων. Ο γιατρός σας θα μπορέσει μέσα από τις εξετάσεις να το επιβεβαιώσει.