Επικαιρότητα:

'Έρχεται το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι για τους άνδρες!

23 Απρ. 2018 - 13:03 | Άνδρας
'Έρχεται το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι για τους άνδρες!

Μια ανάσα πριν από τη δημιουργία αντισυλληπτικού, που θα «απενεργοποιεί» το σπέρμα χωρίς  παρενέργειες

Το αντισυλληπτικό χάπι φαίνεται πως θα σταματήσει σύντομα να είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση. Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται μια ανάσα πριν από τη δημιουργία του πρώτου ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού, ικανού να «απενεργοποιεί» το σπέρμα, χωρίς άλλες παρενέργειες. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάικλ Ο' Ραντ, πραγματοποίησαν με επιτυχία τις πρώτες δοκιμές ενός συστατικού, γνωστό με την ονομασία EP055, σε μακάκους. Οπως διαπίστωσαν περίπου 30 ώρες μετά την έγχυσή του στον οργανισμό τους, τα σπερματοζωάριά τους είχαν ακινητοποιηθεί. «Για να το πούμε απλά, το συστατικό απενεργοποιεί την κολυμβητική ικανότητα των σπερματοζωαρίων, περιορίζοντας σημαντικά τις πιθανότητες γονιμοποίησης» εξηγεί ο Ο' Ραντ, προσθέτοντας ότι κανένας μακάκος δεν εμφάνισε παρενέργειες.

Παρότι τα γυναικεία αντισυλληπτικά περιέχουν ένα μείγμα οιστρογόνων και προγεστερόνης, που επιδρούν στο γυναικείο ορμονικό σύστημα, προκαλώντας πρόσληψη βάρους, ναυτία και κυκλοθυμική διάθεση, το EP055 δεν έχει καμία επίδραση στις ανδρικές ορμόνες. Επιπλέον, η δράση του αποδείχτηκε ότι είναι παροδική, καθώς η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων των πειραματόζωων επέστρεψε στα φυσιολογικά της επίπεδα εντός τριών εβδομάδων.

Προς το παρόν η ανδρική αντισύλληψη περιορίζεται στη χρήση προφυλακτικών και σπανιότερα στην απολίνωση των σπερματικών πόρων, γνωστή ως βαζεκτομή, η οποία ωστόσο είναι δύσκολα αναστρέψιμη και έχει αυξημένο κόστος.