Οι 6 πραγματικές αιτίες απιστίας για έναν άντρα

03 Μαρ. 2020 - 06:11 | Άνδρας
Οι 6 πραγματικές αιτίες απιστίας για έναν άντρα

Για της γυναίκας την καρδιά λένε πως είναι μια άβυσσος, αλλά κανείς δε μπορεί να πει ότι εκείνη του άντρα πάει πίσω.

Οι έρευνες που διεξάγονται κατά καιρούς με θέμα την απιστία δείχνουν ότι οι άντρες απιστούν για διαφορετικούς λόγους από αυτούς των γυναικών. Προφανώς και δεν ξαφνιάζεται κανείς στο άκουσμα του εν λόγω πορίσματος, δεδομένου του ότι μιλάμε για πλάσματα με εντελώς διαφορετική ιδιοσυγκρασία. Η απιστία ωστόσο, ανεξαρτήτως φύλου, κινήτρου ή αιτίας και κατάστασης σχέσης, παραμένει αυτό που είναι και δε γνωρίζει ελαφρυντικά.

Όταν παρεισφρέει σε έναν γάμο, η συναισθηματική ζημιά είναι ίδια, απλώς τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο από γραφειοκρατικής άποψης – πόσω μάλλον όταν μεσολαβούν παιδιά. Από την άλλη, το «γιατί» πληγώνει και συνήθως στοιχειώνει τον παθόντα, μην αφήνοντάς τον να πάει παρακάτω είτε χωρίζοντας είτε συγχωρώντας. Για τους ειδικούς λοιπόν, αυτό το «γιατί» αποτελεί το «κλειδί» της απελευθέρωσης από τις ευθύνες που συχνά επωμίζεται ο εκάστοτε παθών για το σφάλμα του συντρόφου του. Η συνειδητοποίηση του προβλήματος είναι το δεύτερο βήμα για την αντιμετώπισή του.

Εφόσον λοιπόν οι ερευνητές επιμένουν πως οι λόγοι για τους οποίους απιστεί ένας άντρας είναι πολύ συγκεκριμένοι, άσχετα αν δεν πρέπει να τους τσουβαλιάζουμε, ποιοι είμαστε εμείς για να τους αμφισβητήσουμε χωρίς να τους έχουμε διαβάσει πρώτα; Το αν θα συμφωνήσουμε με το πότε και γιατί τελικά απιστούν, είναι ένα άλλο ζήτημα.

1. Όταν χρειάζονται περισσότερη προσοχή
Ή τελοσπάντων, νιώθουν ότι χρειάζονται περισσότερη προσοχή, γιατί μια χαρά προσοχή μπορεί να απολαμβάνουν. Για πολλούς άντρες η προσοχή αυτή μεταφράζεται ως σεξ ή επιθυμία για αυτό. Και συνοδεύεται με αγάπη, τρυφερότητα και συναισθηματική υποστήριξη. Αναφορικά με το σεξ, σε κάποιες περιπτώσεις οι γυναίκες αποτραβιούνται από το σπορ για ένα σωρό λόγους, π.χ δεν αισθάνονται καλά με το σώμα τους, είναι πολύ απορροφημένες από τα παιδιά και τη δουλειά τους, δεν έχουν εμπιστοσύνη στους συντρόφους, από εκδικητική συμπεριφορά κλπ. Ωστόσο, για τους άντρες το σεξ είναι το κύριο όχημα συναισθηματικής επιβεβαίωσης και η έλλειψη αυτού μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει.

2. Όταν αισθάνονται ανασφαλείς
Κάπως έτσι νιώθουν όταν περιτριγυρίζονται από άλλους άντρες ή όταν πρέπει να ανταγωνιστούν άλλους ανθρώπους (ακόμα και τα ίδια τους τα παιδιά). Και τότε «χάνουν το δρόμο τους». Ξενοκοιτάζει λοιπόν, επειδή ψάχνει επιβεβαίωση από δύο πηγές: από τη νέα «σχέση» αλλά και από την ήδη υπάρχουσα που θα φρικάρει όταν μάθει για την απιστία. Και αφού φρικάρει σημαίνει ότι μετράει σαν άντρας.

3. Γιατί πολύ απλά δεν είναι ηθικοί
Αν δε θεωρεί ότι είναι λάθος αυτό που κάνει και δεν τον ενοχλεί σαν πράξη, γιατί να μην προχωρήσει και γιατί να πρέπει να μετανιώσει μετά; Συχνά οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με μία πικρή αλήθεια: Ότι δεν ήξεραν τελικά τόσο καλά το σύντροφό τους.

4. Όταν νομίζουν ότι χάνουν τον έλεγχο
Οι γάμοι και οι σχέσεις πρέπει να μοιάζουν με ίσες εταιρικές σχέσεις. Όταν η ισορροπία της ισχύος βαραίνει τη μία πλευρά της ζυγαριάς κυρίως, τότε σοβαρά προβλήματα κάνουν την εμφάνισή τους. Μερικές φορές, οι άντρες απιστούν για να αποδείξουν στους εαυτούς τους ότι έχουν το πάνω χέρι στη σχέση, ότι έχουν τη δύναμη να πονέσουν τον άλλον ή να φέρουν τα πάνω κάτω στη μεταξύ τους ισορροπία. Προφανώς ο άλλος δε φταίει για αυτό, όμως όντως μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

5. Όταν θέλουν να λήξουν το γάμο τους
Όταν θέλουν να βάλουν ένα τέλος αλλά δεν ξέρουν πώς να το κάνουν, μπορεί να απιστήσουν για να εξαναγκάσουν τη σύντροφό τους να το κάνει μόνη της. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κυρίως εκείνοι που δε μπορούν εύκολα να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους, οπότε ενδεχομένως γλιτώνεις από αυτούς.

6. Όταν αισθάνονται ότι κακοποιούνται στη σχέση τους
Συνήθως ισχυρίζονται ότι βιώνουν κάτι τέτοιο όταν η σύντροφός τους είναι επικριτική, γκρινιάρα, πολύ εξωστρεφής (!) ή απούσα από τη σχέση. Τότε, μπορεί να αναζητήσουν αυτό που τους λείπει σε μία άλλη γυναίκα. Συχνά όμως, αποτελεί μία πολύ καλή δικαιολογία διότι ρίχνει το φταίξιμο στον άλλο.

Πηγή: marieclaire.gr