Επικαιρότητα:

Καρκίνος του προστάτη. Τι λένε οι νέες μελέτες;

16 Ιουλ. 2020 - 16:16 | Άνδρας
Καρκίνος του προστάτη. Τι λένε οι νέες μελέτες;
Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα καρυδιού που παίζει σημαντικό ρόλο στην εκσπερμάτιση. Παράγει το υγρό στο όποιο πλέει το σπέρμα και το βοηθάει να διέλθει από το πέος και να φτάσει στον κόλπο και εν συνεχεία στην μήτρα της γυναίκας.
 
Καθώς ο καρκίνος του προστάτη είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους, η συνειδητοποίηση των παραγόντων κινδύνου είναι σημαντική. Αυτό το άρθρο εξετάζει εάν η συχνή εκσπερμάτιση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.
 
Καρκίνος του προστάτη: Συνδέεται με την συχνότητα εκσπερμάτισης;
Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει πολλά άρθρα που υποστηρίζουν ότι η συχνότερη εκσπερμάτιση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Παρόλο που οι ισχυρισμοί αυτοί μπορεί να ακούγονται “βαρύγδουποι τίτλοι”, υπάρχουν πραγματικά επιστημονικά στοιχεία που τους επιβεβαιώνουν.
 
Τι λέει η έρευνα
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση European Eurology, οι άνδρες που εκσπερματίζουν συχνότερα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με εκείνους που εκσπερματίζουν λιγότερο συχνά.
 
Η έρευνα του 2016 ήταν μια συνέχεια σε μια μελέτη του 2004, η οποία κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα. Και οι δύο μελέτες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη μπορεί να μειωθεί για τους άνδρες που εκσπερμάτιζαν 21 φορές ή περισσότερο ανά μήνα. Αυτό συγκρίθηκε με άνδρες που εκσπερμάτιζαν μόνο 4-7 φορές το μήνα.
 
Άλλες μελέτες αποκάλυψαν κάποια αντικρουόμενα στοιχεία. Οι ερευνητές διαφωνούν στο εάν η συχνότερη εκσπερμάτιση κάνει τους άνδρες όλων των ηλικιών λιγότερο πιθανό να πάθουν καρκίνο του προστάτη.
 
Μια μελέτη του 2008 έδειξε, ότι ο συχνός αυνανισμός συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη μόνο σε άνδρες άνω των 50 ετών. Οι ερευνητές σε αυτή τη μελέτη διαπίστωσαν ότι οι άνδρες 20-49 ετών που εκσπερμάτιζαν συχνότερα ήταν στην πραγματικότητα σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη!
 
Αντίθετα, μια μελέτη του 2003 από την Αυστραλία έδειξε, ότι οι άνδρες που εκσπερμάτιζαν συχνά, ως νεαροί, είχαν μειωμένο ποσοστό καρκίνου του προστάτη.
 
Απαιτείται περισσότερη έρευνα
Από όλα τα ερευνητικά συμπεράσματα που είναι διαθέσιμα, τα στοιχεία μπορεί να δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ της αυξημένης συχνότητας εκσπερμάτισης και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
 
Ωστόσο, λόγω των ασυνεπών και αντιφατικών συμπερασμάτων, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί, εάν η συχνή εκσπερμάτιση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε άνδρες όλων των ηλικιών.
 
Πηγή: iatropedia.gr