Σημασία των αμορτισέρ στο σύστημα αυτοκινήτου και μέθοδος αντικατάστασης

06 Μαρ. 2023 - 15:36 | Άνδρας
Σημασία των αμορτισέρ στο σύστημα αυτοκινήτου και μέθοδος αντικατάστασης

Τα αμορτισέρ αποτελούν ζωτικό μέρος της ανάρτησης ενός οχήματος. Ένα αμορτισέρ προορίζεται να απορροφήσει ή να εμποδίσει την πίεση και την αναπήδηση των ελατηρίων και της ανάρτησης.Τα αμορτισέρ κρατούν τα ελαστικά σας σταθερά σε επαφή με τον δρόμο.

Λειτουργία ενός αμορτισέρ:
Η ανάρτηση και τα ελατήρια του αυτοκινήτου σας κινούνται καθώς χτυπάτε σε μια ανωμαλία ή σε μια πτώση του δρόμου, έτσι ώστε το ελαστικό να μπορεί να διατηρήσει την επαφή με το οδόστρωμα και να απορροφήσει την ενέργεια. Μετατρέποντας τη δυναμική ενέργεια των ελατηρίων σε θερμή (θερμική) ενέργεια, τα αμορτισέρ σταματούν την ανάπτυξη των ελατηρίων.Στη συνέχεια, ένα υδροκίνητο ρευστό μειώνει αυτή την πυρηνική ισχύ.Ένας θάλαμος γεμάτος λάδι χρησιμεύει ως αμορτισέρ.Ο γεμάτος με λάδι θάλαμος διασχίζεται από έναν κύλινδρο κάθε φορά που κινείται η ανάρτηση του αυτοκινήτου σας. Μικρές ποσότητες υγρού ωθούνται μέσα από μικροσκοπικά ανοίγματα στην κυλινδροκεφαλή λόγω του συνολικού σχεδιασμού του κυλίνδρου.Περιορίζεται μόνο μια μικρή ποσότητα υγρού, η οποία επιβραδύνει το σχηματισμό του αιωρήματος και μειώνει την πίεση και την επιστροφή των ελατηρίων.


Εικόνα ενός αμορτισέρ: autodoc.gr

Σημάδια κακής λειτουργίας των αμορτισέρ:

  • κούνημα του αμαξώματος
  • επέκταση της απόστασης επιβράδυνσης του οχήματος
  • στροφή με χαμηλότερη ταχύτητα
  • θόρυβοι και μη απαραίτητες αναταραχές κατά την οδήγηση
  • άνιση φθορά των ελαστικών
  • λεκέδες λαδιού στο μέρος
  • κάμψη του οχήματος κατά την αύξηση της ταχύτητας και την επιβράδυνση

Όταν είναι ιδανική ευκαιρία να αντικαταστήσετε το αμορτισέρ:
Ορισμένοι κατασκευαστές αμορτισέρ λένε ότι πρέπει να τα αντικαταστήσετε στα 50.000 μίλια, αλλά αυτό είναι περισσότερο προς όφελός τους παρά προς όφελός σας. Η επανεξέταση των αμορτισέρ και των εξαρτημάτων της ανάρτησης στα 40.000 ή 50.000 μίλια και, στη συνέχεια, σε εκείνο το σημείο, κάθε χρόνο από εκείνο το σημείο και μετά, είναι μια ανώτερη σκέψη.

Οδηγίες για την αντικατάσταση ενός αμορτισέρ:
Η αντικατάσταση ενός αμορτισέρ μπορεί να απαιτήσει αρκετή δουλειά, καθώς απαιτεί την ανύψωση του οχήματός σας και τη διασφάλιση της ακριβούς ρύθμισης του νέου αμορτισέρ.

Τμήμα 1 από 2: Ανύψωση και στήριξη του οχήματός σας

Απαιτούμενα υλικά

  • Γρύλος δαπέδου
  • Βάσεις γρύλου
  • Ασφάλεια αντικατάστασης
  • Εξαρτήματα
  • Καστάνια
  • Κλοκ για τροχούς
  • Μπλοκ τροχών
  • Ροπές (κιβώτιο/ανοιχτό άκρο)


Βήμα 1: Σηκώστε τους τροχούς. Τοποθετήστε σφήνες τροχών και τετράγωνα πριν και πίσω από κάτι, όπως ένα ελαστικό στην άκρη του οχήματος από το σημείο όπου εργάζεστε.

Βήμα 2: Σηκώστε το όχημα. Ανυψώστε το όχημα από τις κατάλληλες εστίες ανύψωσης ή από μια σταθερή ακμή/περιοχή του αμαξώματος.

Βήμα3: Τοποθετήστε τους γρύλους. Όπως και με την ανύψωση του οχήματος, τοποθετήστε τα υπολείμματα του γρύλου σε μια σταθερή περιοχή ανάρτησης για να βοηθήσετε το όχημα. Μόλις τοποθετηθεί, κατεβάστε σταδιακά το όχημα πάνω στα στηρίγματα.

Μετακινήστε τον γρύλο δαπέδου για να βοηθήσετε την ανάρτηση κάτω από κάθε γωνία καθώς αντικαθιστάτε τα αμορτισέρ με το σκεπτικό ότι η ανάρτηση θα κρέμεται ένα κομμάτι κάτω όταν εξαλείψετε το αμορτισέρ.

Τμήμα 2 από 2: Αφαίρεση και εισαγωγή κραδασμών
Βήμα 1: Αφαιρέστε το μπουλόνι του άνω αμορτισέρ. Αφαιρώντας πρώτα το μπουλόνι του άνω αμορτισέρ, είναι πιο εύκολο να σύρετε το αμορτισέρ από τη βάση.

Βήμα 2: Αφαιρέστε το κάτω μπουλόνι του αμορτισέρ. Αφού βγάλετε πρώτα το μπουλόνι του άνω αμορτισέρ, μπορείτε τώρα να κατεβάσετε το αμορτισέρ από το κάτω μέρος του οχήματος. Εάν όχι, θα σταματήσει σε περίπτωση που εξαλείψετε το μπουλόνι της βάσης πριν από την κορυφή.

Βήμα 3: Τοποθετήστε το νέο αμορτισέρ. Από κάτω από το όχημα, οδηγήστε το πάνω μέρος του αμορτισέρ στην επάνω βάση του.Βάλτε έναν σύντροφο να σας βοηθήσει να βάλετε το μπουλόνι του αμορτισέρ στο άνω στήριγμα καθώς το σπρώχνουν προς τα πάνω.

Πηγή πληροφοριών:
https://www.autodoc.gr/info/amortiser-gia-portmpagkaz-leitoyrgia-episkeyh-allagh
https://www.carandmotor.gr/idioktisia/allagi-amortiser-pote-prepei-na-kano