Επικαιρότητα:

Κορονοϊός: Η μάσκα δεν προστατεύει πλήρως, χρειάζεται και η απόσταση - Τι συμβαίνει στα Μέσα Μεταφοράς

23 Δεκ. 2020 - 15:05 | Media
Κορονοϊός: Η μάσκα δεν προστατεύει πλήρως, χρειάζεται και η απόσταση - Τι συμβαίνει στα Μέσα Μεταφοράς

Την ανησυχητική διαπίστωση -περισσότερο επιβεβαίωση των θέσεων αρκετών επιστημόνων-, ότι δηλαδή η μάσκα προστατεύει αλλά όχι απόλυτα από τον κορωνοϊό, ήρθε να καταδείξει έρευνα πανεπιστημίου στο Νιου Μέξικο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα η μάσκα που προστατεύει στο 100% από μία πιθανή μόλυνση είναι η τύπου Ν95 ενώ, αντίθετα, το ποσοστό προστασίας που προσφέρει μία υφασμάτινη μάσκα, έστω και δύο στρωμάτων πέφτει στο 96,4%.

Κι αν το ποσοστό αυτό φαίνεται υψηλό, σε ότι αφορά την πιθανότητα μόλυνσης η απάντηση είναι. Η υφασμάτινη μάσκα μπορεί να επιτρέψει ακόμα και σε 1000 σταγονίδια από φτέρνισμα να εισέλθουν στον οργανισμό. Κάθε σταγονίδιο μπορεί να έχει εκατομμύρια σωματίδια του ιού.

Πόσο προστατεύει στα Μέσα Μεταφοράς

Τα παραπάνω καταδεικνύουν με τη σειρά τους ότι η μάσκα προστατεύει απόλυτα μόνο όταν τηρείται ταυτόχρονα και το μέτρο των αποστάσεων, ήτοι να στεκόμαστε σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρων ο ένας από τον άλλο, ειδάλλως η προστασία που παρέχουν οι μάσκες μειώνεται σημαντικά.

Με αυτά τα δεδομένα επανέρχεται με έντονο τρόπο το ερώτημα αν η μάσκα προστατεύει τους χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς όπου παρατηρείται συνωστισμός και, δυστυχώς η απάντηση, βάσει των ευρημάτων της έρευνας, είναι και πάλι όχι. Η μάσκα δεν επαρκεί, ειδικά σε κλειστούς χώρους όπως είναι τα Μέσα Μεταφοράς.

Ισως αυτό να εξηγεί και τη ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας κατά τους χειμερινούς μήνες όταν οι επιβάτες στα Μέσα Μεταφοράς αυξήθηκαν λόγω και των καιρικων συνθηκών και παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού.