Κομάντα και Δράκοι, Σασμός, Γη της Ελιάς και όλα τα σάουντρακ των νέων ελληνικών σειρών

23 Οκτ. 2021 - 13:58 | Media
Κομάντα και Δράκοι, Σασμός, Γη της Ελιάς και όλα τα σάουντρακ των νέων ελληνικών σειρών
Η μουσική μιας τηλεοπτικής σειράς αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας της

Στη μυθοπλασία ποντάρουν τη φετινή τηλεοπτική σεζόν τα περισσότερα κανάλια, προσθέτοντας πολλές παραγωγές στο καινούργιο τους πρόγραμμα. Κωμικές, δραματικές, αστυνομικές, αλλά και κοινωνικές σειρές έχουν κάνει πρεμιέρα τις τελευταίες μέρες, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το επίπεδο παραγωγής, αλλά και ικανοποιώντας τους πιο απαιτητικούς τηλεθεατές.

Παράλληλα, η μουσική μιας τηλεοπτικής σειράς αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας της. Είναι ένα από τα πρώτα στοιχεία που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του τηλεθεατή και θα τον κάνουν να ταξιδέψει, να τραγουδήσει δυνατά, να χορέψει ή και κάποιες φορές να μελαγχολήσει.

Ο Γιάννης Κότσιρας «ντύνει» με την εξαιρετική χροιά του το τραγούδι «Σασμός», σε μουσική του μοναδικού Νίκου Τερζή, ένα κομμάτι που έχει κλέψει τις εντυπώσεις και ακούγεται στην ομότιτλη τηλεοπτική σειρά. Σύγχρονο, δυναμικό και με έντονα στοιχεία της πλούσιας κρητικής μουσικής παράδοσης, το τραγούδι «Σασμός» μας μεταφέρει μουσικά στην ουσία της επιτυχημένης σειράς που προβάλλεται από τον Alpha, περιγράφοντας το πως ο έρωτας καταφέρνει να νικήσει τη βεντέτα. Ο Νίκος Τερζής με τον Γιάννη Κότσιρα θα γράψουν όλα τα τραγούδια της σειράς από τα οποία έχουν ήδη κυκλοφορήσει το «Καθε μέρα» με ερμηνευτή τον Δημήτρη Μπάση και τα «Αντίθετα» με ερμηνευτή τον Γιάννη Σκουλά.

Εξαιρετική, όμως, είναι και η ερμηνεία του Σωκράτη Μάλαμα στο «Καρτ ποστάλ». Η σειρά μυθοπλασίας της ΕΡΤ1, που βασίζεται στα βιβλία της δημοφιλούς Βρετανίδας συγγραφέως Βικτόρια Χίσλοπ, «Cartes Postales from Greece» και «The Last Dance», σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαβασιλείου, θα μας ταξιδεύει στην Κρήτη και στο Λονδίνο, μέσα από δώδεκα συναρπαστικές αυτοτελείς ιστορίες. Το τραγούδι που ακούγεται στους τίτλους τέλους του «Καρτ ποστάλ» ονομάζεται «Εγώ Σ' Αγάπησα τον Μάη» και το υπογράφει ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Μίνως Μάτσας (μουσική) και η Ελένη Φωτάκη (στίχους).

Η Γλυκερία ερμηνεύει το τραγούδι «Στη βάρδια του χρόνου», που έγραψαν ο Χρήστος Παπαδόπουλος και ο Κώστας Μπαλαχούτης και «ντύνει» τη νέα σειρά εποχής «Βαρδιάνος στα σπόρκα» που προβάλλεται από την ΕΡΤ. Η ιδιαίτερη σύνθεση του Χρήστου Παπαδόπουλου και οι εξομολογητικοί στίχοι του Κώστα Μπαλαχούτη μεταφέρονται μέσα από την εξαιρετική χροιά της χαρισματικής ερμηνεύτριας, σ’ ένα τραγούδι γεμάτο έντονο συναίσθημα.

Η σειρά, η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, έκανε πρεμιέρα αρχές Οκτωβρίου, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού και αποσπώντας αποθεωτικά σχόλα στα social media.

Ο βραβευμένος συνθέτης Μίνως Μάτσας υπογράφει τη μουσική και το τραγούδι «Ε! Φίλε» της σειράς του «Κομάντα και Δράκοι» σε σενάριο και σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη. Ο Μίνως Μάτσας δημιουργεί ένα μουσικό σύμπαν, όπου το παραδοσιακό λαούτο μέσα από ενισχυτές ηλεκτρικής κιθάρας και slide τεχνικές ενώνεται με το αμερικάνικο banjo, τη blues φυσαρμόνικα και τους παραδοσιακούς ήχους της Κρήτης, δημιουργώντας μια πολύ ελκυστική ατμόσφαιρα. Οι στίχοι της Σοφίας Καψούρου περιγράφουν το μακρύ ταξίδι του ήρωα της σειράς, την πάλη ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι και η φωνή του Πάνου Μουζουράκη ταξιδεύει τις λέξεις στη ψυχή των ακροατών μέσα από την εσωτερικότητα και την αισθαντικότητα της ερμηνείας του.

Με ένα ζεϊμπέκικο με τίτλο «Τα ύστερα του κόσμου» επέστρεψε δισκογραφικά η Ελένη Ζιώγα, η πολυδιάστατη καλλιτέχνιδα και στιχουργός δεκάδων μεγάλων και κλασικών επιτυχιών που όλοι έχουμε αγαπήσει και έχουμε τραγουδήσει. Κίνητρο για την επιστροφή αυτή ήταν η γνωριμία της με το συναρπαστικό μουσικό σύμπαν του χαρισματικού και αγαπητού στο κοινό συνθέτη και τροβαδούρου Χρίστου Στυλιανού, που υπογράφει και τη μουσική του τραγουδιού.

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο δημιουργών βρήκε την ιδανική του ερμηνεία στη σπουδαία φωνή της Ασπασίας Στρατηγού, που, με τη δωρικότητα και τον λυρισμό της, ανακαινίζει στο σήμερα την παράδοση του γνήσιου λαϊκού μας τραγουδιού. Το τραγούδι ακούγεται και στους τίτλους της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Η Γη της Ελιάς» και μιλάει ήδη στις ψυχές χιλιάδων ακροατών.

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός ερμηνεύει το «Μόλις Χθες», το τραγούδι των τίτλων της καθημερινής δραματικής σειράς του ΣΚΑΪ. Σε μουσική Βασίλη Γαβριηλίδη και στίχους Νίκου Μωραΐτη, ο Κωνσταντίνος Αργυρός μας καθηλώνει για ακόμα μια φορά με την εξαιρετική ερμηνεία του, σε μια δυναμική ερωτική μπαλάντα με εξομολογητικούς στίχους.

Κωμωδίες

Στη φρέσκια και μοντέρνα κωμωδία του OPEN, «Σ’ αγαπάω μεν αλλά…», βασισμένη στην εξαιρετικά πετυχημένη ισραηλινή σειρά «Life isn’t everything», η Χριστινα Γεωργίου ερμηνεύει το ομώνυμο τραγούδι σε μουσική και στίχους του Λάκη Χαλκιόπουλου. Ιδιαίτερα διασκεδαστικό είναι και το τραγούδι των τίτλων στην κωμωδία «Συμπέθεροι από τα Τίρανα», το οποίο ερμηνεύει η Αφροδίτη Μάνου.

Τα δύο μεγαλύτερα teen icons της γενιάς τους, η 18χρονη Barbara Argyrou και ο 16χρονος Archolekas ερμηνεύουν το τραγούδι τίτλων της νέας καθημερινής σειράς «Άσε μας ρε μαμά» του Alpha. Πρόκειται για μια διασκευή του «Asereje» των Las Ketchup, που κυκλοφόρησε το 2002 και άφησε το σημάδι του σε μία ολόκληρη εποχή.

Ακυκλοφόρητα

Ο Αναστάσιος Ράμμος, ένας από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς, ερμηνεύει το τραγούδι της σειράς «Σε Ξένα Χέρια» της ΕΡΤ1. Τη μουσική υπογράφει ο Νεκτάριος Βασιλείου και τους στίχους ο Νίκος Κρητικός. Το τραγούδι θα κυκλοφορήσει σύντομα και στα ψηφιακά καταστήματα μουσικής από την Panik Records. Παράλληλα, ο Στέλιος Ρόκκος ερμηνεύει το σάουντρακ της σειράς «Το Αύριο Μας Ανήκει». Το τραγούδι, σε στίχους και μουσική του ερμηνευτή και τραγουδοποιού, θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες από την Panik Platinum στα ψηφιακά καταστήματα μουσικής, ενώ θα περιλαμβάνεται και στο νέο album που ετοιμάζει ο Στέλιος Ρόκκος.