Επικαιρότητα:

Eurovision 2022: Αφαιρέθηκαν οι ψήφοι της κριτικής επιτροπής 6 χωρών - Ποιες είναι

16 Μαίου 2022 - 14:15 | Media
Eurovision 2022: Αφαιρέθηκαν οι ψήφοι της κριτικής επιτροπής 6 χωρών - Ποιες είναι

Όπως έγινε ήδη γνωστό από την Κυριακή η EBU προχώρησε στην αποκάλυψη ότι υπήρξε χειραγώγηση της ψηφοφορίας  της Eurovision 2022.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση εντόπισε παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στα αποτελέσματα έξι κριτικών επιτροπών και προχώρησε στις ανάλογες κινήσεις για να εξασφαλίσει ένα ασφαλές αποτέλεσμα.
 
 «Κατά την ανάλυση της ψηφοφορίας των κριτικών επιτροπών στη δεύτερη πρόβα του Β' Ημιτελικού εντοπίστηκαν παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στα αποτελέσματα των κριτικών επιτροπών. Προκειμένου να συμμορφωθεί με τις Οδηγίες Ψηφοφορίας του Διαγωνισμού, η EBU συνεργάστηκε με τον εκλογικό εταίρο της για να υπολογίσει ένα υποκατάστατο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα για κάθε ενδιαφερόμενη χώρα τόσο για τον Β' Ημιτελικό όσο και για τον Μεγάλο Τελικό (υπολογισμένο με βάση τα αποτελέσματα άλλων χωρών με παρόμοια μοτίβα ψηφοφορίας)», αναφέρει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Οι βαθμοί από τις 40 κριτικές επιτροπές μόλις είχαν ξεκινήσει να ανακοινώνονται από τους εκπροσώπους των χωρών στον Μεγάλο Τελικό του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2022, όταν η EBU δημοσίευσε μια μάλλον ασυνήθιστη ανακοίνωση: Έξι από τις ψήφους θεωρήθηκαν ύποπτες, και αντικαταστάθηκαν από ένα συγκεντρωτικό αποτέλεσμα, που υπολογίστηκε με βάση τα αποτελέσματα άλλων χωρών με παρόμοια μοτίβα ψηφοφορίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της EBU

«Στο πλαίσιο της ανάλυσης της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής από τον πανευρωπαϊκό εταίρο ψηφοφορίας της Ευρωπαϊκής Ραδιοφωνικής Ένωσης (EBU) μετά τη δεύτερη πρόβα του Β’ Ημιτελικού του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2022, εντοπίστηκαν ορισμένα παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στα αποτελέσματα έξι χωρών.

 Προκειμένου να συμμορφωθεί με τις Οδηγίες Ψηφοφορίας του Διαγωνισμού, η EBU συνεργάστηκε με τον εκλογικό εταίρο της για να υπολογίσει ένα υποκατάστατο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα για κάθε ενδιαφερόμενη χώρα, τόσο για τον Β’ Ημιτελικό όσο και για το Μεγάλο Τελικό (υπολογισμένο με βάση τα αρχεία αποτελεσμάτων άλλων χωρών με παρόμοια ψηφοφορία).

Αυτή η διαδικασία αναγνωρίστηκε από το Independent Voting Monitor.

Η EBU λαμβάνει κάθε ύποπτη απόπειρα χειραγώγησης της ψηφοφορίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision εξαιρετικά σοβαρά και έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει αυτές τις ψήφους σύμφωνα με τις Επίσημες Οδηγίες Ψηφοφορίας, ανεξάρτητα από το εάν αυτές οι ψήφοι είναι πιθανό να επηρεάσουν τα αποτελέσματα ή/και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας».

Ποιες είναι οι έξι χώρες;

Η EBU δεν έχει δηλώσει τα ονόματα των χωρών, υπήρξαν όμως ισχυρές εικασίες για το ποιες είναι καθώς πολλοί παρατήρησαν ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του Eurovision.tv, τα ονόματα των μελών της κριτικής επιτροπής ακριβώς έξι χωρών δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Σύμφωνα με το eurovisionworld οι έξι χώρες στις οποίες αφαιρέθηκαν οι ψήφοι της κριτικής επιτροπής είναι: Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ρουμανία και Σαν Μαρίνο.

Η Βικτώρια Χαλκίτη, πρόεδρος της ελληνικής κριτικής επιτροπής, υπογράμμισε στην ΕΡΤ πως η όλη διαδικασία της ψηφοφορίας είναι ιδιαίτερα αυστηρή: «Ο καθένας είναι μόνος του. Έχει συμβολαιογράφο, έχει άνθρωπο και από την ΕΒU και μας ελέγχει ότι ούτε συζητάμε, ούτε σχολιάζουμε. Μπροστά μας έχουμε κάποιο άτομο που μας επιτηρεί. Δεν μπορούμε να πούμε πολλά, για παράδειγμα “α, αυτό είναι τέλειο!”»

Προηγούμενα περιστατικά

Δεν είναι η πρώτη φορά που η EBU αποφασίζει να αφαιρέσει τις βαθμολογίες κριτικής επιτροπής. Το 2014, η EBU μπλόκαρε τη βαθμολογία της κριτικής επιτροπής της Γεωργίας, αφού διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα των μελών της έμοιαζαν πολύ μεταξύ τους. Έναν χρόνο αργότερα, αυτό συνέβη τόσο με το Μαυροβούνιο όσο και με τη Βόρεια Μακεδονία.

Το 2016, ένα μέλος της ρωσικής κριτικής επιτροπής απομακρύνθηκε αφού έδειξε την κάρτα της στα άλλα μέλη. Πιο πρόσφατα, το 2019, το τελικό αποτέλεσμα της κριτικής επιτροπής της Λευκορωσίας ακυρώθηκε, αφού τα μέλη της κριτικής επιτροπής μίλησαν για τα αγαπημένα τους τραγούδια δημόσια στα μέσα ενημέρωσης.