Επικαιρότητα:

Μαλλιά: Πώς να φροντίσετε τα μαλλιά που γερνούν

23 Σεπ. 2023 - 18:06 | Media
Μαλλιά: Πώς να φροντίσετε τα μαλλιά που γερνούν

Τα μαλλιά αποτελούνται κυρίως από την πρωτεΐνη κερατίνη, η οποία συντίθεται από κερατινοκύτταρα στο ανώτερο στρώμα του δέρματος (επιδερμίδα).

Αναπτύσσεται από τριχοθυλάκια, τα οποία συνδέονται με ανοίγματα στο δέρμα (πόρους). Οι αδένες ελαίου συνδέονται με αυτά τα ωοθυλάκια και εκκρίνουν έλαιο (σμήγμα) μέσω των πόρων στην κορυφή του δέρματος.

Το μεγαλύτερο μέρος του σώματος καλύπτεται από τρίχες διαφόρων μεγεθών και διαμέτρων ανάλογα με την τοποθεσία.

Τα μαλλιά εξυπηρετούν αρκετούς σημαντικούς σκοπούς για το ανθρώπινο σώμα. Οι περισσότεροι γνωρίζουν τις κοινωνικές και σεξουαλικές πτυχές των μαλλιών. Ωστόσο, τα μαλλιά εκτελούν επίσης τις ακόλουθες λειτουργίες:

Προστατεύει το δέρμα.
Διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο με σμήγμα (έλαιο).
Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.
Βοηθά στην αισθητηριακή αντίληψη.
Σημάδια γήρανσης των μαλλιών

Γιατί τα μαλλιά γερνούν;
Υπάρχουν εσωτερικές και εξωτερικές αιτίες γήρανσης των μαλλιών. Οι εσωτερικές αιτίες περιλαμβάνουν ορμόνες, ιατρικά προβλήματα και γενετικά. Καθώς οι γυναίκες γερνούν, παράγονται λιγότερα οιστρογόνα, τα οποία επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξη και την υφή των μαλλιών.

Οι άνδρες θα παράγουν λιγότερα ανδρογόνα καθώς γερνούν, οδηγώντας σε απώλεια μαλλιών και γήρανση. Ορισμένες ιατρικές παθήσεις προκαλούν γήρανση των μαλλιών, όπως ο υποθυρεοειδισμός. Τέλος, η γενετική ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο τα μαλλιά θα αλλάζουν με την ηλικία, όπως να γίνονται πιο λεπτά και πιο λεπτά ή να πέφτουν και να αφήνουν φαλακρές περιοχές.

Οι εξωτερικοί παράγοντες μπορούν κυρίως να ελεγχθούν και να αποφευχθούν για την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης των μαλλιών. Η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο θα γεράσει τα μαλλιά πιο γρήγορα. Οι ελεύθερες ρίζες από τις ακτίνες UV καταστρέφουν τα μαλλιά όπως κάνουν το δέρμα. Πολλές πρακτικές περιποίησης μαλλιών, όπως η βαφή, το ίσιωμα ή η περμανάντ, θα βλάψουν τα μαλλιά και θα τα κάνουν να φαίνονται μεγαλύτερα. Μια κακή διατροφή, όπως αυτή που στερείται πρωτεΐνης και αντιοξειδωτικών, με υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ, βλάπτει τα μαλλιά και τα εμποδίζει να αναπτυχθούν σωστά και να δείχνουν υγιή.

Το κάπνισμα, όπως και η υπεριώδης ακτινοβολία, καταστρέφει τα μαλλιά. Το άγχος προκαλεί την απελευθέρωση της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία αραιώνει τα μαλλιά. Τέλος, ορισμένα φάρμακα, τα οποία μπορεί να μην μπορούν να αποφευχθούν, θα προκαλέσουν πτώση των μαλλιών, όπως τα αραιωτικά αίματος και τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Δυστυχώς, αυτά είναι απαραίτητα φάρμακα που σώζουν ζωές και πολλές φορές πρέπει να λαμβάνονται παρά την τριχόπτωση.

Συμβουλές για να βοηθήσετε τη γήρανση των μαλλιών
Παρόλο που τα μαλλιά είναι προγραμματισμένα για να γεράσουν, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε την πρόωρη γήρανση ή ακόμα και να την αντιμετωπίσουμε κάπως. Μόλις παρατηρήσετε αλλαγές στα μαλλιά σας, όπως αραίωση ή θαμπά και ξηρά, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας. Όσο πιο γρήγορα αναλάβετε δράση, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.

Εάν έχετε ιατρικά προβλήματα που προκαλούν αλλαγές στα μαλλιά σας, ο γιατρός σας μπορεί να τα διαγνώσει και να τα θεραπεύσει για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των μαλλιών σας σε μια πιο υγιή κατάσταση. Τα μη διαγνωσμένα και μη θεραπευμένα ιατρικά ζητήματα μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στα μαλλιά σας. Επίσης, εάν τα φάρμακά σας προκαλούν προβλήματα με τα μαλλιά σας, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να τα ανταλλάξει με άλλα που δεν το κάνουν.