Επικαιρότητα:

Το τσάι που πρέπει να πίνετε αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

14 Νοε 2023 - 21:04 | Media
Το τσάι που πρέπει να πίνετε αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Αν και η υψηλή αρτηριακή πίεση αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, είναι γεγονός ότι μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής, ή φυσικές επιλογές στο πρόγραμμα διατροφής όπως το χαμομήλι και ο κράταιγος μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο. Η προσθήκη δύο φλιτζανιών ενός τέτοιου ροφήματος στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να είναι ένας εύκολος και ευχάριστος τρόπος για να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία.

Επίσης, ορισμένα τσάγια, όπως ο ιβίσκος ή το πράσινο τσάι, μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση προάγοντας τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και την καρδιαγγειακή υγεία.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από μία έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2019 και έδειξε ότι τα ενεργά συστατικά του τσαγιού μπορούν να χαλαρώσουν τα αιμοφόρα αγγεία, να βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας των αρτηριών, να μειώσουν τη φλεγμονή και να βοηθήσουν στη ρύθμιση ορισμένων διεργασιών στο σώμα που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα είδη τσαγιού που βοηθούν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης:

Τσάι ιβίσκου

Το τσάι ιβίσκου παρασκευάζεται από τα αποξηραμένα πέταλα του άνθους ιβίσκου. Έχει ζωηρό κόκκινο χρώμα. Το τσάι ιβίσκου περιέχει ενώσεις, όπως ανθοκυανίνες και πολυφαινόλες, που μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας σε μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι ένα δημοφιλές ρόφημα που παρασκευάζεται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis. Περιέχει βιοδραστικές ενώσεις που ονομάζονται κατεχίνες, ιδιαίτερα επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), οι οποίες έχουν συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

Τσάι από φύλλα ελιάς

Το τσάι από φύλλα ελιάς έχει μια απαλή γεύση. Αυτό το τσάι περιέχει ενώσεις όπως η ελευρωπαΐνη και η υδροξυτυροσόλη, που πιστεύεται ότι υποστηρίζουν τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης προάγοντας τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων. Σε μια μελέτη του 2017 στην οποία συμμετείχαν 31 άτομα, τα οποία κατανάλωσαν τσάι από φύλλα ελιάς για 28 εβδομάδες διαπιστώθηκε σημαντική μείωση στη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση εντός 4 εβδομάδων.

Τσάι κράταιγου

Το τσάι κράταιγου, φτιαγμένο από τους κόκκινους καρπούς αυτού του μικρού δέντρου έχει μια ελαφρώς γλυκιά και ξινή γεύση. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την υποστήριξη της υγείας της καρδιάς. Το τσάι κράταιγου μπορεί να βοηθήσει στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τσάι χαμομηλιού

Το τσάι χαμομηλιού παρασκευάζεται από τα αποξηραμένα άνθη του φυτού χαμομηλιού. Είναι γνωστό για τις ήπιες, καταπραϋντικές και ηρεμιστικές του ιδιότητες και χρησιμοποιείται συχνά για την προώθηση της χαλάρωσης και την ανακούφιση του στρες, το οποίο μπορεί έμμεσα να ωφελήσει την αρτηριακή πίεση. Περιέχει διάφορες ευεργετικές ενώσεις, όπως φλαβονοειδή, τερπενοειδή και κουμαρίνες, που συμβάλλουν στις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Πηγή: healthstat.gr