Εθισμός σε βιντεοπαιχνίδια: Πιο σοβαρός από ότι φαίνεται

23 Δεκ. 2020, 11:00

Εθισμός σε βιντεοπαιχνίδια: Πιο σοβαρός από ότι φαίνεται

 Ο εθισμός στα βίντεο παιχνίδια είναι πιο σοβαρός από ό, τι φαίνεται. Προκαλεί σύνδρομο στέρησης και έχει την ίδια ψυχοπαθολογική βάση με άλλους εθισμούς.

Η αυξανόμενη τεχνολογική ανάπτυξη και η επιρροή του διαδικτύου κάνει όλο και περισσότερους νέους να έχουν πρόσβαση σε παιχνίδια, σε όλες τις συσκευές. Στην πραγματικότητα, ο τελευταίος τύπος παιχνιδιών είναι αυτά που αφορούν περισσότερο τους επαγγελματίες, λόγω της μεγάλης δύναμης και της ευκολίας που έχουν να προκαλέσουν εθισμό. Όμως, πού είναι το όριο που ορίζει μια συμπεριφορά ως εθιστικό; Είναι όλοι όσοι παίζουν τυχερά παιχνίδια εθισμένοι σε βιντεοπαιχνίδια;

To άτομο με εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια είναι εκείνο που χάνει μέρος της ζωής του παίζοντας. Για να μπορέσουμε να διακρίνουμε πότε πρόκειται για εθισμό- για την πρόληψη και την αντιμετώπιση- είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μια σειρά ενδεικτικών συμπεριφορών. Υπό αυτήν την έννοια, τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτόν τον εθισμό είναι τα εξής. Αρχικά, ο πυρήνας της καθημερινότητας γίνονται αυτά. Ένας εθισμένος σε βιντεοπαιχνίδια χαρακτηρίζεται από την παρουσία ευφορίας και ενθουσιασμού κατά τη διάρκεια της πίστας. Ο παίκτης θα ξοδεύει όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά στο βιντεοπαιχνίδι, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο. Ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια επηρεάζει τις διαπροσωπικές σχέσεις και οδηγεί σε συγκρούσεις.

Η ευαισθητοποίηση και η έλλειψη έρευνας σχετικά με αυτό το ζήτημα, καθιστούν τις θεραπείες για τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια λιγοστές. Ένας ιδιαίτερα ευάλωτος πληθυσμός είναι παιδιά και έφηβοι. Επομένως, ορισμένα μέτρα απευθύνονται άμεσα σε γονείς και εκπαιδευτικούς οι οποίοι, υποψιαζόμενοι ότι ένας ανήλικος μπορεί να είναι εθισμένος σε βιντεοπαιχνίδια, μπορούν να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα: Ελέγξτε το περιεχόμενο των πιο χρησιμοποιημένων παιχνιδιών και, όπου απαιτείται, αντικαταστήστε βίαια παιχνίδια με πιο εκπαιδευτικά. Συμφωνήστε μαζί του τις ώρες και τις συνθήκες του παιχνιδιού. Επικοινωνήστε με το παιδί και δείτε που μπορεί να οφείλεται ο εθισμός (δυσαρέσκεια για κάτι, απομόνωση).