Δοκιμασμένες διατροφικές συνήθεις των κορυφαίων αθλητών

22 Ιουν. 2021, 09:26

Δοκιμασμένες διατροφικές συνήθεις των κορυφαίων αθλητών

Στη σύγχρονη εποχή που ζούμε, όλοι γνωρίζουμε την πολύ καλή επίδραση που έχει η σωστή διατροφή και η άθληση για την υγεία και την ευεξία μας. Η στροφή των τελευταίων δεκαετιών προς έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής, μαζί με άλλους παράγοντες, έχουν συμβάλλει στην άνοδο της παχυσαρκίας. 

Ο καλύτερος τρόπος για να πολεμήσει κανείς τη παχυσαρκία και να έχει ένα σώμα-σύμμαχο στην καθημερινότητα του, είναι ο συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής και άσκησης. Υπέρμαχοι αυτού του lifestyle είναι οι αθλητές, για τους οποίους η διατροφή και η άσκηση παίζουν ακόμη σημαντικότερο ρόλο, αφού από αυτά εξαρτώνται οι επιδόσεις τους. 

Οι ίδιοι αποτελούν τα καλύτερα πρότυπα για τους νέους όσον αφορά στο healthy lifestyle, ειδικά όταν πρόκειται για τους κορυφαίους αθλητές όλου του κόσμου! Παρακάτω είναι μερικές από τις διατροφικές συνήθειες κάποιων σούπερ-σταρ του αθλητισμού. 

Στον κόσμο της Φόρμουλα 1, ένα είναι το όνομα που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι του  Λιούις Χάμιλτον. Ο Χάμιλτον είναι vegan από το 2017 και η καθημερινή διατροφή του περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και για vegan pancakes πρωινό. Ο 36χρονος οδηγός της F1 αποφεύγει εντελώς τις επεξεργασμένες τροφές και δηλώνει αμετανόητος «οπαδός» της αυστηρής χορτοφαγίας. Ο Χάμιλτον είναι κάτοχος 7 πρωταθλημάτων και το στοίχημα Φόρμουλα 1 της bwin τον δείχνει και φέτος ως ένα εκ των δύο φαβορί, μαζί με τον Φερστάπεν. Μάλιστα εάν κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα ο Χάμιλτον, θα είναι ο πρώτος στην ιστορία του αθλήματος με 8 τίτλους. Την τρέχουσα σεζόν έχει ανέβει στην κορυφή του πόντιουμ στα 3 από τα 7 Grand Prix και συνεχίζει για τον επόμενο αγώνα στην Αυστρία. 

Από τις μεγαλύτερες «φίλες» της αυστηρής χορτοφαγίας είναι και η σπουδαία τενίστρια Serena Williams. Τι τρώει στην καθημερινότητα της; Φρούτα, πολλά λαχανικά, βρώμη, αμυγδαλοβούτυρο και καστανό ρύζι. Η διατροφή της είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες, ενώ μερικές φορές «κλέβει» τη vegan διατροφή τρώγοντας λίγο κοτόπουλο ή ψάρι. 

Επόμενος της λίστας είναι ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ, ΛεΜπρόν Τζέιμς. Ο «βασιλιάς» είχε ακολουθήσει μια διατροφή πριν μερικά χρόνια, με την οποία είχε χάσει αρκετό βάρος.  Η δίαιτα που ακολούθησε ήταν χαμηλή σε υδατάνθρακες και γαλακτοκομικά, και την έκανε εκτός αγωνιστικής σεζόν για να μπορεί να έχει καλύτερη φόρμα για τη συνέχεια. Στο καθημερινό διατροφολόγιο του ο πρωταθλητής ΛεΜπρόν Τζέιμς προτιμά τα βιολογικά προϊόντα, ενώ ανάμεσα στις αγαπημένες του τροφές συγκαταλέγονται ο σολωμός, τα  βιολογικά μακαρόνια, οι σαλάτες, το αμυγδαλοβούτυρο και το φυστικοβούτυρο.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποτελεί έναν αθλητή- ίνδαλμα σχεδόν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Κι αυτό γιατί έχει καταφέρει να διατηρήσει ένα από τα πλέον αθλητικά σώματα. Με 7% σωματικό λίπος και φοβερές επιδόσεις,  το μυστικό του Ρονάλντο είναι μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, με πολλά φρούτα και λαχανικά. Για πρωϊνό τρώει συνήθως γιαούρτι με φρέσκα φρούτα ή τοστ με αβοκάντο, τρώει αρκετό ψάρι και συνδυάζει τα γεύματα του με φρέσκια σαλάτα, ενώ πίνει πολύ νερό. Τέλος, η ζάχαρη και οι επεξεργασμένες τροφές λείπουν εντελώς από το διαιτολόγιο του.