Καλοκαιρινή διατροφή: Αυτά είναι τα λάθη που σας προσθέτουν κιλά

20 Ιουλ. 2021, 07:12

Καλοκαιρινή διατροφή: Αυτά είναι τα λάθη που σας προσθέτουν κιλά

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι η αγαπημένη σας εποχή του χρόνου, όμως μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους σας ή δυσκολία να χάσετε τα περιττά κιλά. Οι διακοπές, η ξεκούραση, οι βόλτες και οι ξεγνοιασιά που συνοδεύουν το καλοκαίρι, συνήθως μας βγάζουν εκτός (διατροφικού) προγράμματος και μας κάνουν να ξεχνάμε τις καλές μας διατροφικές συνήθειες. Ωστόσο, παρά τους διάφορους διατροφικούς πειρασμούς, μπορείτε να αποφύγετε την αύξηση του βάρους σας. Αρκεί να αποφύγετε τα παρακάτω συνηθισμένα διατροφικά λάθη.

Λάθος #1 : Πίνετε αλκοόλ χωρίς μέτρο
Το αλκοόλ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο το καλοκαίρι, όμως όταν καταναλώνεται χωρίς μέτρο μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία και το βάρος σας. Σκεφτείτε ότι 1 γραμμάριο αλκοόλ αποδίδει περίπου 7 θερμίδες, νούμερο που πλησιάζει τη θερμιδική απόδοση του λίπους (1 γρ.=9 θερμίδες). Επειδή είναι εύκολο να χάσετε τον έλεγχο των θερμίδων σας με το αλκοόλ, προσπαθήστε να το καταναλώνετε με μέτρο. Όταν μιλάμε για μέτρια κατανάλωση αλκοόλ εννοούμε έως 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες.

Λάθος #2 : Δεν οργανώνετε τα σνακ σας
Καταλαβαίνουμε ότι δεν θέλετε να οργανώνετε κάθε λεπτομέρεια των διακοπών σας, όμως είναι σημαντικό να παίρνετε μαζί σας σνακ στην παραλία, αφού στις περισσότερες οργανωμένες παραλίες οι διατροφικές επιλογές που έχετε δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινές. Φροντίστε, λοιπόν, να μη φεύγετε για μπάνιο χωρίς πρώτα να έχετε προετοιμάσει μερικά υγιεινά σνακ. Τα φρέσκα φρούτα εποχής, οι ξηροί καρποί, τα κράκερ ολικής άλεσης και τα σάντουιτς με μαύρο ψωμί και γαλοπούλα είναι μερικές ιδέες για χορταστικά σνακ.

Λάθος #3 : Καταναλώνετε πολλή ζάχαρη
Ακόμη κι αν δεν είστε λάτρεις των γλυκών, το καλοκαίρι μπορεί εύκολα να σας οδηγήσει στο να τρώτε παγωτό κάθε ημέρα, ενώ οι έτοιμοι χυμοί φρούτων και τα αναψυκτικά που επιλέγετε προκειμένου να ικανοποιήσετε τη δίψα σας αυξάνουν σημαντικά την πρόσληψη ζάχαρης. Τα απλά σάκχαρα μεταβολίζονται στο ήπαρ. Όταν το ήπαρ αναγκάζεται να επεξεργαστεί μεγαλύτερες ποσότητες σακχάρων από αυτές που αντέχει, τις μετατρέπει σε λίπος, το οποίο τείνει να συσσωρεύεται γύρω από την κοιλιά και τους μηρούς. Επιπλέον, οι επεξεργασμένες τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, δεν μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους για αρκετή ώρα, οδηγώντας σας στην υπερφαγία και την κατανάλωση περιττών θερμίδων. Περιορίστε, λοιπόν, την κατανάλωση γλυκών και προτιμήστε το μικρό μέγεθος παγωτού. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε δίψα επιλέξτε το νερό για την ενυδάτωση του οργανισμού σας και όχι ζαχαρούχα ροφήματα.

Λάθος #4 : Κάνετε παχυντικές επιλογές όταν τρώτε έξω
Σίγουρα το φαγητό του ξενοδοχείου ή της ταβέρνας δεν μπορεί να συγκριθεί με το σπιτικό, αφού συνήθως είναι πιο πλούσιο σε λιπαρά και άρα πιο παχυντικό. Γι΄αυτό είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε τις καλές σας διατροφικές συνήθειες όταν τρώτε έξω. Ξεκινήστε το γεύμα σας με μια μεγάλη σαλάτα αντί για τηγανητά ορεκτικά που όσο νόστιμα κι αν είναι μας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες. Τα ψητά κρέατα χωρίς λίπος, τα μπιφτέκια, τα ψάρια, τα πουλερικά είναι μερικές καλές επιλογές.

Λάθος #5 : Μένετε νηστικοί πολλές ώρες
Μπορεί να σας φαίνεται μια καλή ιδέα το να μείνετε νηστικοί μέχρι να φάτε το βράδυ, όμως με αυτόν τον τρόπο είναι πιο πιθανό να οδηγηθείτε στην υπερφαγία και κατ’ επέκταση στην αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Το μυστικό για να χάσετε βάρος δεν είναι το να τρώτε λιγότερο, αλλά το να έχετε μικρά συχνά γεύματα που θα σας κρατούν χορτάτους και γεμάτους ενέργεια. Φροντίστε να τρώτε ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, να έχετε υγιεινά, ολιγοθερμιδικά σνακ μαζί σας και το βράδυ να περιορίζεστε σε ένα θρεπτικό, ελαφρύ βραδινό.