Ποιες τροφές επηρεάζουν τη μυρωδιά του σώματός σου
07 Μαίου 2024, 20:02
Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι τα πικάντικα φαγητά μπορούν να προκαλέσουν μια περίεργη μυρωδιά στο σώμα σας; Πιθανότατα γνωρίζετε ότι μια παραγγελία σκορδόψωμου ή ένα μπολ κρεμμυδόσουπας θα επηρεάσει την αναπνοή σας, αλλά ξέρατε ότι υπάρχουν τροφές που μπορεί να επηρεάσουν τη μυρωδιά του σώματός σας;
Ποιες τροφές επηρεάζουν τη μυρωδιά του σώματός σας
Ουσιαστικά, τα τρόφιμα που επηρεάζουν περισσότερο τη μυρωδιά του σώματός σας είναι αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θειικό οξύ. Εδώ είναι οι τροφές που μπορούν να προκαλέσουν αλλαγή στο άρωμά σας και γιατί:
Μπαχαρικά
Τα μπαχαρικά όπως το κάρυ και το κύμινο, όχι μόνο μπορούν να παραμείνουν για ώρες στην αναπνοή σας, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν το πώς μυρίζουν τα μαλλιά σας, το δέρμα σας και τα ρούχα σας. Αυτά τα μπαχαρικά περιέχουν επίσης πτητικές ενώσεις που μπορούν να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματός σας και να απελευθερωθούν μέσω των ιδρωτοποιών αδένων σας, οδηγώντας σε μια ξεχωριστή οσμή.
Κόκκινο κρέας
Εάν είστε λάτρεις του κόκκινου κρέατος, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι μια ακόμη πηγή που επηρεάζει τη μυρωδιά του σώματός σας. Όταν τρώτε κόκκινο κρέας, μπορεί να απελευθερώσει άοσμες πρωτεΐνες μέσω της εφίδρωσης. Όταν όμως αυτές οι πρωτεΐνες αναμειγνύονται με τα βακτήρια του δέρματος, η μυρωδιά τους εντείνεται.
Σταυρανθή λαχανικά
Τα αγαπημένα σας λαχανικά μπορεί επίσης να προκαλούν κάποια απροσδόκητη μυρωδιά. Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι απελευθερώνουν θειικό οξύ. Αυτό το άρωμα εντείνεται με τον ιδρώτα, την αναπνοή ή τα αέρια.
Σπαράγγια
Εάν τα σπαράγγια αποτελούν μέρος της διατροφή σας, μπορεί να έχετε παρατηρήσει την επίδρασή τους στην ούρηση σας . Όταν το σπαραγγιούχο οξύ που βρίσκεται στα σπαράγγια αφομοιωθεί από το σώμα σας, στη συνέχεια μετατρέπεται σε θειικό οξύ. Αυτό δίνει στα ούρα σας μια έντονη θειική δυσοσμία. Αλλά καθώς ο καθένας μεταβολίζει το φαγητό διαφορετικά, δεν θα το βιώσουν όλοι αυτό. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιες γενετικές παραλλαγές μπορεί να σας εμποδίσουν να ανιχνεύσετε την οσμή.
Αλκοόλ
Παραδόξως, ένα κοκτέιλ ή ακόμα και ένα κρασί μπορεί επίσης να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητη οσμή. Το αλκοόλ μεταβολίζεται σε οξικό οξύ, το οποίο απελευθερώνεται μέσω των πόρων του δέρματός σας, καθώς και από την αναπνοή σας.
Ψάρι
Ανάλογα με τα γονίδιά σας, τα ψάρια μπορεί να είναι ένα από τα φαγητά που επηρεάζουν τη μυρωδιά του σώματός σας. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το σώμα μας μετατρέπει ένα υποπροϊόν των θαλασσινών που ονομάζεται χολίνη σε τριμεθυλαμίνη με άρωμα ψαριού. Αυτή η ένωση ταξιδεύει στο σώμα σας και απελευθερώνεται μέσω της αναπνοής και του δέρματός σας.
Αλλά οι άνθρωποι που έχουν τριμεθυλαμινουρία βιώνουν μια μυρωδιά ψαριού από άλλα τρόφιμα, όπως τα φασόλια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα φιστίκια και τα προϊόντα σόγιας. Αυτή η απίστευτα σπάνια πάθηση επηρεάζει μόνο μερικές εκατοντάδες άτομα και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τρώνε ψάρια χωρίς ανησυχία.
Εάν διαπιστώσετε ότι ορισμένα τρόφιμα σας προκαλούν δυσάρεστη οσμή, ίσως θέλετε να προσαρμόσετε τη διατροφή σας. Για παράδειγμα, εάν είστε επιρρεπείς στην κακοσμία του στόματος ή την οσμή του σώματος μετά την κατανάλωση σκόρδου ή κρεμμυδιών, ίσως θέλετε να αποφύγετε αυτά τα τρόφιμα ή να τα χρησιμοποιείτε με φειδώ. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε βότανα και μπαχαρικά για να προσθέσετε γεύση στα γεύματά σας.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η μυρωδιά του σώματος επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως η γενετική, η προσωπική υγιεινή και ορισμένες ιατρικές καταστάσεις.
πηγή: jenny.gr