Κοιμίζετε το μωρό στο κρεβάτι σας; Δείτε από τι κινδυνεύει

19 Φεβ. 2017, 10:44

Κοιμίζετε το μωρό στο κρεβάτι σας; Δείτε από τι κινδυνεύει

Τα βρέφη πρέπει να κοιμούνται πάντα στο κρεβάτι τους ή σε κάποιο εξίσου ασφαλές περιβάλλον προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου τους.

Σύμφωνα με μελέτη της Επιτροπής Ασφάλειας για Καταναλωτικά Προϊόντα (Consumer Product Safety Commission) των ΗΠΑ, περισσότερα από 100 μωρά, τα οποία κοιμόντουσαν στο κρεβάτι των γονιών τους, έχασαν τη ζωή τους κατά τα έτη 1999-2001.

Κατά τους επιστήμονες, τα βρέφη κινδυνεύουν να παγιδευτούν σε κάποιο σημείο μεταξύ στρώματος και τοίχου ή στρώματος και του κρεβατιού, καθώς κινούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Εξάλλου, η συνήθεια των γονιών να τοποθετούν μαξιλάρια γύρω από τα μωρά για να μην χτυπήσουν αποδεικνύεται επίσης επικίνδυνη, καθώς μπορεί να προκληθεί ασφυξία στο μωρό.

Τέλος, ελλοχεύει ο κίνδυνος της πτώσης των μωρών, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό το να μπερδευτούν μέσα στα κλινοσκεπάσματα.

Οι ειδικοί έχουν εκδώσει σχετικές οδηγίες με στόχο να εξαλειφθούν οι θάνατοι μωρών μέχρι δύο ετών, τα οποία συνηθίζουν οι γονείς να «φιλοξενούν» στο δικό τους κρεβάτι την ώρα του ύπνου.

Παράλληλα, συμβουλεύουν τους γονείς να μην γεμίζουν τα κρεβάτια τους με μαξιλάρια και κλινοσκεπάσματα, όταν είναι ξαπλωμένα σε αυτά τα μωρά τους.

Όπως εξηγούν, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούν μεταφερόμενο κρεβατάκι μωρού ή πάρκο παιχνιδιού για να έχουν μεν τα παιδιά κοντά τους, αλλά σε ασφαλή γι' αυτά χώρο.