Κορονοϊός: Αν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα 5 συμπτώματα, μην το αμελήσετε!

22 Ιαν. 2021, 14:20

Κορονοϊός: Αν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα 5 συμπτώματα, μην το αμελήσετε!

Πολλά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της COVID-19 είναι πιθανότατα γνωστά στους περισσότερους (π.χ. πυρετός, ρίγη, βήχας, πόνοι στο σώμα, ξαφνική απώλεια γεύσης και όσφρησης, κόπωση).

Ο κορονοϊός όμως έχει και μερικά προειδοποιητικά σημάδια COVID-19 έκτακτης ανάγκης, που απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

Κορονοϊός: Πέντε συμπτώματα που χρήσουν άμεσου ιατρικού ελέγχου

Σύμφωνα με το αμερικανικό CDC, υπάρχουν πέντε συμπτώματα κορονοϊού που θα πρέπει να σας χτυπήσουν καμπανάκι, ή ακόμα και να πάτε αμέσως σε ένα νοσοκομείο.

Αυτά είναι:

Δυσκολία στην αναπνοή

Επίμονος πόνος ή πίεση στο στήθος

Ξαφνική σύγχυση

Αδυναμία να ξυπνήσετε ή να μείνετε ξύπνιοι

Χείλη ή πρόσωπο με μπλε απόχρωση

Το CDC προσθέτει ότι εάν εμφανιστεί οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό ή το νοσηλευτικό προσωπικό που θα σας υποδεχτεί ότι μπορεί να έχετε COVID-19.

Κορονοϊός: Προσοχή στην σοβαρή COVID-19

Ενώ πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την COVID-19 είναι ασυμπτωματικοί ή εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, μια σοβαρή περίπτωση του κορονοϊού είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη και μπορεί να προκαλέσει καταστροφή σε ολόκληρο το σώμα του ασθενούς.

Εκτός από την πνευμονική και καρδιακή βλάβη, πολλοί ασθενείς COVID-19 έχουν δείξει ότι συχνά αντιμετωπίζουν παρατεταμένα συμπτώματα για εβδομάδες και ακόμη και μήνες μετά την αρχική διάγνωση. Αυτό το φαινόμενο έχει χαρακτηριστεί ως μακρά COVID και, εκτός από τα φυσικά συμπτώματα, είναι αποδεδειγμένο ότι έχει και γνωστικές επιπτώσεις στον ασθενή.

Μια μελέτη που διεξήχθη στα τέλη του περασμένου έτους διαπίστωσε ότι η γνωστική μείωση σε ορισμένους ασθενείς με μακρά COVID, που νοσηλεύτηκαν, ισοδυναμεί με γήρανση του εγκεφάλου κατά 10 χρόνια. Ορισμένα συγκεκριμένα γνωστικά συμπτώματα περιλαμβάνουν προβλήματα μνήμης, συγκέντρωσης σε συγκεκριμένες εργασίες, σύγχυση και ακόμη και μικρές αλλαγές στην συμπεριφορά.

 

Πηγές: https://www.cdc.gov, https://bgr.com