Στρες: Επτά τρόφιμα που θα σου φτιάξουν τη διάθεση!

25 Ιαν. 2021, 12:56

Στρες: Επτά τρόφιμα που θα σου φτιάξουν τη διάθεση!

 

Το μυστικό για λιγότερο στρες μπορεί να κρύβεται στο ντουλάπι της κουζίνας ή και στο ψυγείο. Διαβάστε τα τρόφιμα και βότανα που σας βοηθούν να καταπολεμήσετε το άγχος

Πώς θεραπεύεται το άγχος που καθημερινά πολλαπλασιάζει η καθημερινότητα; Πλήθος ερευνών συστήνουν παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής που μπορούν να συμβάλλουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματά του.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η διατροφή. Τρόφιμα όπως λαχανικά και φρούτα, όσπρια ή δημητριακά ολικής άλεσης έχουν συνδεθεί με σημαντικές θετικές επιπτώσεις. Οι διαιτολόγοι προτείνουν επτά νόστιμες και υγιεινές επιλογές που χάρη στη διατροφική τους σύνθεση αποτελούν πολύτιμους συμμάχους στη μάχη κατά του άγχους

Βραζιλιάνικα φιστίκια

Το σελήνιο που αφθονεί στον συγκεκριμένο καρπό, δρα ενάντια στη φλεγμονή που αυξάνει το άγχος. Επιπλέον, έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντι-καρκινογόνες ιδιότητες.

Αντιοξειδωτική είναι και η βιταμίνη E που βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στον καρπό, την έλλειψη της οποίας έχουν συνδέσει αρκετές μελέτες με την κατάθλιψη.

Λιπαρά ψάρια

Σημαντικό συστατικό ψαριών όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η πέστροφα, οι σαρδέλες και η ρέγγα, αποτελούν τα ω-3 λιπαρά οξέα, σύμμαχοι της ψυχικής υγείας και της διανοητικής λειτουργίας.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 που περιέχουν α-λινολενικό οξύ (ALA) εξασφαλίζουν το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Πρόκειται για απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που ρυθμίζουν τους νευροδιαβιβαστές, μειώνουν τη φλεγμονή και προφυλάσσουν την εγκεφαλική λειτουργία.

Ιδιαίτερα, ο σολομός και οι σαρδέλες περιέχουν βιταμίνη D. Μελέτες καταλήγουν πως έλλειψη της βιταμίνης σχετίζεται με την κατάθλιψη και το άγχος.

Αυγά

Πέρα από πλούσιες πηγές βιταμίνης D και πλήρους πρωτεΐνης (με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός), τα αυγά περιέχουν τρυπτοφάνη, το αμινοξύ που συμβάλλει στο σχηματισμό σεροτονίνης. Η σεροτονίνη αποτελεί νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στη ρύθμιση του ύπνου, της διάθεσης, τη συμπεριφορά και τη μνήμη καθώς και την ανακούφιση από το άγχος.

Κολοκυθόσπορος

Ο γνωστός μας πασατέμπος μπαίνει στη λίστα των αγχολυτικών τροφίμων χάρη στο κάλιο και τον ψευδάργυρο που περιέχει. Το κάλιο βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων του στρες, ενώ ο ψευδάργυρος, αναγκαίο στοιχείο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των νεύρων, έχει σχετιστεί με περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη συναισθηματική διάθεση.

Μαύρη σοκολάτα

Μελέτες έχουν δείξει πως η σοκολάτα μειώνει το υποκειμενικό στρες, ενώ η περιεκτικότητά της σε πολυφαινόλες και δη φλαβονοειδή, βοηθά στη μείωση της νευροφλεγμονής και της απόπτωσης  των νευρικων κυττάρων.

Τέλος, η τρυπτοφάνη και το μαγνήσιο που περιέχει, συνδέονται με βελτίωση της διάθεσης και άμβλυνση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Κουρκουμάς

Η κουρκουμίνη που περιέχεται στον κουρκουμά, δρα ενάντια στη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες μειώνοντας έτσι το άγχος. Έρευνα του 2015 συμπέρανε ότι η κουρκουμίνη μείωσε το άγχος σε παχύσαρκους ασθενείς.

Χαμομήλι

Στο βότανο που επιλέγεται κατά κόρον για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές και χαλαρωτικές ιδιότητές του, πρόσφατη μελέτη πρόσθεσε και αγχολυτική δράση, καθώς μείωσε τα αγχωτικά συμπτώματα στους συμμετέχοντες, αλλά δεν εμπόδισε την επανεμφάνιση επεισοδίων άγχους.

Πηγή: ygeiamou