Πρόληψη του καρκίνου: Το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται

02 Μαρ. 2021, 09:01

Πρόληψη του καρκίνου: Το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία του 2020 της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται εντελώς, αντίθετα με τις οδηγίες του 2012 που υποστήριζαν ότι αρκεί ο περιορισμός της κατανάλωσής του

 

Στις νέες οδηγίες για την πρόληψη του καρκίνου που εξέδωσε πριν λίγες ημέρες η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society – ACS) τονίζεται πλέον ότι «το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται».

 

Σύμφωνα με τις προηγούμενες οδηγίες του ίδιου οργανισμού, η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να περιορίζεται σε λιγότερο από 1 ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και 2 ποτήρια για τους άνδρες. Αν και η οδηγία αυτή είναι ακόμα σε ισχύ, ο οργανισμός τόνισε ότι ιδανικά, το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται εντελώς.

 

Οι νέες οδηγίες, οι οποίες αναθεωρήθηκαν για πρώτη φορά μετά το 2012, υποστηρίζουν επίσης ότι πρέπει να περιορίζεται σημαντικά η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, ενώ αναδεικνύουν τη σημαντικότητα της φυσικής άσκησης.

 

Σχολιάζοντας την αναθεώρηση των οδηγιών, ο Steven K. Clinton, MD, PhD, αναπληρωτής διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας και Επιχειρηματικότητας Προηγμένων Λειτουργικών Τροφίμων (Center for Advanced Functional Foods Research and Enterpreneurship) στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, τόνισε ότι η αλλαγή σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ ήταν αναμενόμενη. «Έχουν περάσει σχεδόν 8 χρόνια από την τελευταία αναθεώρηση των οδηγιών. Στο διάστημα αυτό έχουν δημοσιευτεί πολυάριθμες μελέτες, αλλά και οδηγίες από άλλους οργανισμούς», τόνισε.

 

«Οι υγιεινές επιλογές είναι συχνά δύσκολες για αρκετούς ανθρώπους, ωστόσο έχουμε εκδώσει σαφείς οδηγίες που διευκολύνουν τη μετάβαση σε ένα πλάνο υγιεινής διατροφής και άσκησης», υποστήριξε η Laura Makaroff, αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

 

Οι οδηγίες δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό CA: A Cancer Journal for Clinicians.

 

Η σύνδεση ανάμεσα στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και τον τρόπο ζωής έχει αποδειχθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Ως αποτέλεσμα, τις τελευταίες 4 δεκαετίες, αρκετοί οργανισμοί υγείας, μεταξύ των οποίων η ACS και το Παγκόσμιο Ταμείο για την Έρευνα του Καρκίνου/Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα του Καρκίνου (WCRF/AICR), έχουν εκδώσει οδηγίες για την πρόληψη του καρκίνου οι οποίες εστιάζουν κυρίως στη μείωση του σωματικού βάρους, τη διατροφή, τη φυσική άσκηση και την κατανάλωση αλκοόλ.

 

Έμφαση σε 3 σημεία
Οι οδηγίες του 2012 δεν διαφέρουν σημαντικά από τις νέες οδηγίες, ωστόσο η Makaroff ανέδειξε ορισμένα σημεία όπου δόθηκε περισσότερη έμφαση.

 

Το σημαντικότερο από αυτά αφορά την κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται ή να περιορίζεται σημαντικά. «Οι οδηγίες μας τονίζουν ότι δεν πρέπει να πίνουμε αλκοόλ. Ωστόσο, αν κάποιος αποφασίσει να συνεχίσει την κατανάλωση αλκοόλ, αυτή πρέπει να περιορίζεται σε λιγότερο από 1 ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και λιγότερα από 2 για τους άνδρες».

 

Η νέα οδηγία του 2020 επομένως είναι ότι το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται εντελώς, αντίθετα με τις οδηγίες του 2012 που υποστήριζαν ότι αρκεί ο περιορισμός της κατανάλωσής του.

 

Ένα άλλο σημείο στο οποίο οι οδηγίες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση είναι η φυσική άσκηση και συγκεκριμένα η διάρκεια άσκησης. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, οι ενήλικες πρέπει να κάνουν 150-300 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75-150 λεπτά έντονης άσκησης κάθε εβδομάδα. Ιδανικά, η άσκηση πρέπει να είναι πάνω από 300 λεπτά.

 

«Τα λεπτά είναι περισσότερα σε σχέση με τις προηγούμενες οδηγίες. Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 1 ώρα άσκησης κάθε μέρα», υποστήριξε η επιστήμονας.

 

Το τρίτο σημείο που δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. «Είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα παραπάνω τρόφιμα, καθώς καθιστούν δυσκολότερη τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους», είπε η Makaroff.

 

Μία υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει σκουροπράσινα, κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά, όσπρια, φρούτα και τρόφιμα ολικής αλέσεως, όπως αναφέρουν οι οδηγίες. Τα αναψυκτικά με ζάχαρη, τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες πρέπει να περιορίζονται ή να αποφεύγονται εντελώς.

 

Οι νέες οδηγίες δεν επικεντρώνονται πλέον σε συγκεκριμένες ουσίες και ακολουθούν μία πιο «ολιστική» προσέγγιση που εστιάζει περισσότερο σε συγκεκριμένα πλάνα διατροφής. Αντί να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες και βιοενεργά συστατικά, το ACS έχει ακολουθήσει μία νέα προσέγγιση που εστιάζει περισσότερο στη διατροφή συνολικά.

 

Δεν υπάρχει ένα σημαντικότερο σημείο
Ο Clinton τόνισε ότι οι οδηγίες έχουν βασιστεί στα διαθέσιμα δεδομένα ερευνών. «Διαβάζοντας τις οδηγίες, αν αναζητείτε μία προσέγγιση που μπορεί να μειώσει περισσότερο τον κίνδυνο, θα απογοητευτείτε», δήλωσε. «Οι οδηγίες ουσιαστικά δείχνουν ότι είναι εξίσου σημαντικό να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να καταναλώνουμε φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής αλέσεως και να αποφεύγουμε το κόκκινο κρέας. Πρέπει επίσης να ασκούμαστε τακτικά αν θέλουμε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», κατέληξε.