Στοπ στο AstraZeneca για τους κάτω των 60 ετών. Τα ανεξήγητα και τι κάνουν όσοι έκαναν την πρώτη δόση

15 Ιουν. 2021, 05:46

Στοπ στο AstraZeneca για τους κάτω των 60 ετών. Τα ανεξήγητα και τι κάνουν όσοι έκαναν την πρώτη δόση

Τα ανεξήγητα καλούνται να εξηγήσουν σε 1 εκατ. πολίτες από την κυβέρνηση και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το AstraZeneca.
 
Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και το πρόγραμμα εμβολιασμού έχουμε πλέον νέα δεδομένα τα οποία δημιουργούν έντονη ανησυχία, προβληματισμό και σύγχυση στους εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν ήδη εμβολιαστεί με AstraZeneca. Ταυτόχρονα, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις πέφτει και άλλο νερό στο μύλο των αντιεμβολιαστών, τη στιγμή που η κυβέρνηση καλείται να πείσει τους σκεπτικιστές να κάνουν το εμβόλιο. Άλλωστε οι πρόθυμοι για το εμβόλιο... τελειώνουν. Στο πρόγραμμα πλέον πρέπει να πειστούν να μπουν όσοι το σκέφτονται και περιμένουν. Και η στιγμή είναι ακόμη πιο κρίσιμη αν συνυπολογίσει κανείς ότι παρά τις παλλινωδίες στην Ελλάδα, στη Μ. Βρετανία βλέπουν ότι η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ είναι σαφώς πιο μεταδοτική, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι 12 πλήρως εμβολιασμένα άτομα νόσησαν και πέθαναν... Τα δύσκολα λοιπόν δεν τελείωσαν.

Όμως με τις χθεσινές αποφάσεις δημιουργούνται νέα δεδομένα:

1) Όσοι έχουν κάνει ήδη μία δόση AstraZeneca και περιμένουν τη δεύτερη βλέπουν την κατάσταση με μεγάλη ανησυχία.

2) Όσοι το είχαν υπό σκέψη να κάνουν εμβόλιο κορονοϊού, έχουν ακόμη περισσότερα να σκεφτούν

3) Και όσοι ήταν στην άλλη όχθη, απλά έχουν περισσότερα να πουν

Η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι πλέον να συστήσει το συγκεκριμένο σκεύασμα να χορηγείται πλέον στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Όμως ακόμη και η ίδια η Επιτροπή δεν αποκλείει αυτό να αλλάξει πάλι αργότερα αν τα κρούσματα πάρουν ανοδική τροχιά!

Η επιχειρηματολογία της Επιτροπής εστιάζεται στο γεγονός ότι πριν μερικούς μήνες λόγω του υψηλού ιικού φορτίου στη χώρα, το όφελος ήταν μεγαλύτερο με τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca από ότι ο κίνδυνος από τη νόσηση που μπορεί να ήταν εξαιρετικά σοβαρός.

Όμως αυτές οι αποφάσεις έχουν αντίκτυπο - σοβαρό - πλέον στη χώρα. Περισσότερες από 1 εκατ. δόσεις με το AstraZeneca έχουν γίνει στη χώρα... Άγνωστο είναι πόσα ραντεβού πρώτης δόσης είναι προγραμματισμένα... ενώ εκατοντάδες χιλιάδες περιμένουν μέσα σε αυτή την κατάσταση τη δεύτερη δόση.

Όσα έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης οτι το «καλύτερο εμβόλιο είναι το το γρηγορότερο» και όσα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας για «ξεσκοτάρισμα» δεν έχουν ακόμη ξεχαστεί... Στο twitter έγινε πάρτι μόλις χθες.

Πάντως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σημειώνει πως παραμένει η σύσταση να γίνεται η δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος της ανεπιθύμητης ενέργειας της θρόμβωσης είναι εξαιρετικά σπάνια στη δεύτερη δόση, καθώς αντιστοιχούν μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων.

Ωστόσο όσοι επιθυμούν να αλλάξουν το εμβόλιο και έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης με το εμβόλιο της AstraZeneca και είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα ενημερωτικό sms για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο.

Ποιοι εξαιρούνται από τη 2η δόση

Όμως υπάρχουν και συμπολίτες μας που πρέπει να αποφύγουν τη 2η δόση του εμβολίου με την AstraZeneca, καθώς φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παρενεργειών.

Ειδικότερα θα μπορούν να αλλάξουν το εμβόλιο της AstraZeneca:

Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή μέσω του emvolio.gov.gr.

Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή μέσω του emvolio.gov.gr.

Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.
Όμως φαίνεται ότι η αλλαγή του εμβολίου στη 2η δόση δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση, καθώς η ανοσοποίηση που επιτυγχάνεται δεν είναι πλήρης.

Όπως εξήγησε και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου: «Δεν ξέρουμε πόσο καλή θα είναι η ανοσοαπόκρισή τους με μία δόση ενός διαφορετικού φαρμάκου και δεν υπάρχει σκέψη για τρίτη δόση».