Πέντε κοινά λάθη που κάνεις και σου προκαλούν πονοκέφαλο

31 Μαρ. 2024, 10:19

Πέντε κοινά λάθη που κάνεις και σου προκαλούν πονοκέφαλο

Το 52% του παγκόσμιου πληθυσμού, εμφανίζει πονοκεφάλους κάθε χρόνο. Το 16% μάλιστα τους βιώνει σε καθημερινή βάση, ενώ το 14% έχει ημικρανίες, σύμφωνα με διεθνή επιστημονική μελέτη, η οποία αναδεικνύει τους πονοκεφάλους, ως μια από τις πιο εξαπλωμένες διαταραχές παγκοσμίως.

Όσοι ζουν με πονοκεφάλους και ημικρανίες, γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν αυτή την επώδυνη κατάσταση. Ναυτία, θολή όραση, ευαισθησία στο φως και στους ήχους, είναι μόλις μερικά από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Κι ενώ μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες που συνδέονται με την εκδήλωσή τους, συμπεριλαμβανομένων γενετικών χαρακτηριστικών, υπάρχουν ορισμένα κοινά λάθη που θα μπορεί να επιδεινώσουν τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τι πρέπει να αποφεύγεις προκειμένου να μειώσεις τον κίνδυνο αυτών των επαναλαμβανόμενων πονοκεφάλων.

Τροφές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ημικρανία
Η ημικρανία επιδεινώνεται ιδιαίτερα όταν καταναλώνεις περισσότερο αμινοξύ που ονομάζεται τυραμίνη, το οποίο περιέχεται σε ορισμένα τρόφιμα όπως το τυρί, συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα όπως, νάτριο και συντηρητικά και τεχνητά χρώματα και επεξεργασμένα κρέατα.

Ακανόνιστες ώρες γευμάτων
Εάν έχεις τη συνήθεια να παραλείπεις γεύματα, αυξάνεις τον κίνδυνο για να εκδηλώσεις ημικρανία ή να επιδεινώσεις τα συμπτώματα της. Η παράλειψη γευμάτων ή το τεράστιο κενό μεταξύ των γευμάτων, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό σάκχαρο στο αίμα και αυτές οι διακυμάνσεις, μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Είναι καλύτερο λοιπόν να τρως σε τακτά χρονικά διαστήματα και να μην παραλείπεις ποτέ γεύματα. Είναι επίσης καλή ιδέα να έχεις κοντά σου πρόχειρα υγιεινά σνακ για να νικήσεις την πείνα, όταν το επόμενο γεύμα σου είναι ακόμα μερικές ώρες μακριά.

Ακανόνιστες ώρες ύπνου
Οι ακανόνιστες συνήθειες ύπνου μπορεί να είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας πρόκλησης ημικρανιών. Το να κοιμάσαι αργά, ή το να αλλάζεις συχνά την ώρα του ύπνου σου, μπορεί να είναι κύριοι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το αποφύγεις αυτό, είναι να ακολουθείς και να τηρείς ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου.

Καπνός και αλκοόλ
Και οι 2 συνήθειες είναι σίγουρη συνταγή για την εμφάνιση πονοκεφάλου ή/και ημικρανίας. Αν δεν έχεις αποφασίσει να κόψεις αυτές τις συνήθειες, προσπάθησε τουλάχιστον να τις περιορίσεις στο ελάχιστο δυνατόν.

Έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες
Είτε είναι ο καυτός ήλιος, είτε το κλιματιστικό σου, η ακραίες ζεστές και χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Απόφυγε τις μετακινήσεις σου όπου αυτό είναι δυνατό ή πάρε τις κατάλληλες προφυλάξεις ανάλογα με τις θερμοκρασίες που επικρατούν. Μην κάθεσαι μπροστά από τον ανεμιστήρα ή κάτω από το κλιματιστικό (όσο δελεαστικό κι αν είναι). Κι όταν ταξιδεύεις σε μέρη με τέτοιου είδους θερμοκρασίες, εφοδιάσου με το σωστό είδος ρούχων.

πηγή: ladylike.gr