Αλλεργία: Γιατί επιδεινώνεται το βράδυ

03 Μαίου 2024, 17:50

Αλλεργία: Γιατί επιδεινώνεται το βράδυ

Αν είσαι από τους ανθρώπους που υποφέρουν από κάποια αλλεργία, ίσως έχεις παρατηρήσει ότι το βράδυ τα συμπτώματα χειροτερεύουν. Τα μάτια σου γίνονται πιο υγρά, φτερνίζεσαι λίγο παραπάνω, βήχεις κάπως περισσότερο. Αποτέλεσμα; Ο ύπνος σου διακόπτεται κάθε τρεις και λίγο, δεν ξεκουράζεσαι αρκετά και φυσικά την επόμενη μέρα είσαι… κομμάτια.

Οι ένοχοι για την επιδείνωση αυτή μπορεί να είναι πολλοί. Κάποιους από αυτούς (καθώς και τους τρόπους να τους νικήσεις) θα βρεις στις γραμμές που ακολουθούν.

Οι συνήθεις ύποπτοι

Κάποιους από τους παράγοντες που ευθύνονται για την επιδείνωση της κατάστασής σου μπορεί να τους γνωρίζεις ήδη και κάποιους να μην τους έχεις καν σκεφτεί.

 • Η θέση που επιλέγεις όταν κοιμάσαι: όταν ξαπλώνεις, το υγρό στη μύτη και τη ρινική κοιλότητα συγκεντρώνεται στον λαιμό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό, βήχα, συριγμό, δυσκολία στην αναπνοή και άλλα συμπτώματα.
 • Πότε καθάρισες τελευταία φορά; Μπορεί να πιστεύεις ότι οι αλλεργικοί παράγοντες βρίσκονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους, όμως πολλά αλλεργιογόνα κοιμούνται μαζί σου το βράδυ. Η σκόνη, η μούχλα και η γύρη είναι δύο από αυτά. Επομένως, κάνε μια γενική στο σπίτι σου κάθε τόσο.
 • Μπορεί να φταίει ο υγραντήρας που έχεις: Σε αρκετές περιπτώσεις, οι άνθρωποι με αλλεργίες βρίσκουν τους υγραντήρες χρήσιμους, ιδίως αν παρουσιάζουν ξηρότητα στα ιγμόρεια. Από την άλλη, μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή σκόνης στον αέρα ή να αναπτυχθεί μούχλα στα φίλτρα τους.
 • Το χαριτωμένο σου κατοικίδιο: Το τρίχωμα των κατοικίδιων και τα κύτταρα του δέρματος που ρίχνει συγκαταλέγονται στα κοινά αλλεργιογόνα και εύκολα συσσωρεύονται στο χαλί και στα σεντόνια σου.
  αλλεργία το βράδυ

Πώς μπορείς να περιορίσεις τα συμπτώματα της αλλεργίας το βράδυ

Ένα πρώτο βήμα στη διαχείριση των συμπτωμάτων της αλλεργίας είναι φυσικά η λήψη κάποιου σχετικού σκευάσματος, έπειτα από συνεννόηση με τον γιατρό σου. Μπορείς, επίσης, να πάρεις μερικά εύκολα μέτρα για να βοηθήσεις κι εσύ την κατάσταση. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει». Επομένως:

 • Κοιμήσου με κλειστά παράθυρα, αλλά φρόντισε το υπνοδωμάτιο να έχει αεριστεί επαρκώς.
 • Κάνε ένα ντους πριν ξαπλώσεις για να διώξεις από πάνω σου σκόνη, γύρη και ρύπους.
 • Προσπάθησε να μην χρησιμοποιείς υγραντήρα τη νύχτα και φρόντιζε να τον καθαρίζεις και να αλλάζεις τα φίλτρα τακτικά.
 • Βγάλε τα χαλιά από το υπνοδωμάτιο, ή τουλάχιστον φρόντιζε να τα σκουπίζεις τακτικά με ηλεκτρική σκούπα.
 • Καθάριζε το στρώμα του κρεβατιού σου και άλλαζε τα σεντόνια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
 • Αν μπορείς, προμηθεύσου έναν ιονιστή.
 • Μην φορτώνεις τον υπνοδωμάτιο με πράγματα που μαζεύουν σκόνη, όπως δεκάδες μαξιλαράκια και κουκλάκια.
 • Προσπάθησε (όσο κι αν είναι δύσκολο) να μην αφήνεις τα κατοικίδιά σου να ανεβαίνουν στο κρεβάτι ή τουλάχιστον στο μαξιλάρι σου.
 • Άλλαξε τη θέση ύπνου σου και προτίμησε να κρατάς το κεφάλι σου πιο πάνω από τον κορμό σου.
  αλλεργία το βράδυ

Πότε να μιλήσεις στον γιατρό σου

Αν τα σκευάσματα που λαμβάνεις δεν βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ή προκαλούν παρενέργειες, αν τα συμπτώματα επηρεάζουν την καθημερινότητά σου ή επιδεινώνονται, αν έχεις συχνά εξάρσεις, καλό είναι να επισκεφτείς τον γιατρό σου.

πηγή: ow.gr