3 απροσδόκητα οφέλη για την υγεία από τη γυμναστική στις σκάλες

16 Μαίου 2024, 18:09

3 απροσδόκητα οφέλη για την υγεία από τη γυμναστική στις σκάλες

Αν σε ενδιαφέρει η γυμναστική, αλλά δεν έχεις αρκετό χρόνο στην καθημερινότητά σου, για να πηγαίνεις στο γυμναστήριο, τότε έχουμε να σου προτείνουμε την εξής εναλλακτική: Να ανεβαίνεις σκαλιά. Δεν είναι να υποτιμάς τη συγκεκριμένη γυμναστική, αφού έχει αναγνωριστεί και ως άθλημα. Η πιο παλιά και γνωστή διοργάνωση ανάβασης σκαλοπατιών είναι το Empire State Building Run-Up, ή αλλιώς το ανέβασμα των 86 ορόφων του συγκεκριμένου κτιρίου.

Το ανέβασμα στη σκάλα μπορεί να γίνει, είτε περπατώντας, είτε τρέχοντας και μπορεί να είναι ένα είδος καθημερινής άσκησης. Υπάρχει και το Tower running, που είναι ένα οργανωμένο, ανταγωνιστικό άθλημα, όπου οι αθλητές τρέχουν στις σκάλες ψηλών κτιρίων, όπως οι ουρανοξύστες, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του αθλήματος που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health τον Μάρτιο του 2020. Όσον αφορά την άσκηση, μπορείς να την κάνεις σε πολλά μέρη, αφού σκάλες μπορείς να βρεις σε πάρκα, στάδια, κτίρια, στην πολυκατοικία σου κ.α.

Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει το να ανεβαίνεις σκαλιά;

Βελτιώνει τον μεταβολισμό

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύμπλεγμα καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων χοληστερόλης, που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και διαβήτη. Είναι σημαντικό για τη γενική υγεία να μειωθεί ο κίνδυνος της εμφάνισής του, κάτι που μπορεί να συμβεί με το ανέβασμα στις σκάλες.

Σε μια μελέτη με 782 γυναίκες – που ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 58 – οι ερευνητές τις ρώτησαν: «Ανεβαίνετε σκάλες καθημερινά;». Εκείνες που δεν το έκαναν, είχαν 72% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεταβολικό σύνδρομο από ό,τι όσες το έκαναν.

Καλύτερη καρδιοαναπνευστική κατάσταση

Το ανέβασμα σκαλοπατιών βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και βοηθά στην αρτηριακή πίεση. Μπορεί να νιώθεις κατά τη διάρκεια της άσκησης, την καρδιά σου να χτυπά γρήγορα και τα πνευμόνια σου να «παίρνουν φωτιά». Αυτό προκαλεί σημαντικές αλλαγές στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα, με αποτέλεσμα οι σωματικές δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο και το περπάτημα, να γίνονται ευκολότερες.

Σε ένα μικρό πείραμα με 31 νεαρές γυναίκες που δεν γυμνάζονταν, αυτές που έκαναν τρέξιμο στις σκάλες 3 φορές την εβδομάδα για 6 εβδομάδες, είδαν αύξηση της αντοχής τους κατά 12%. Οι ερευνητές βρήκαν ότι το ανέβασμα σκαλοπατιών βελτιώνει αποτελεσματικά τη φυσική κατάσταση, ακόμα και για αρχάριους.

Τα κόκκαλα δυναμώνουν όταν ανεβαίνεις σκαλιά

Κάτι που πολλοί δε γνωρίζουν είναι ότι η γυμναστική δεν βοηθάει μόνο στην απώλεια λίπους και στην τόνωση των μυών, αλλά κάνει καλό και στα κόκκαλα. Το ανεβοκατέβασμα των σκαλιών είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις, που μπορείς να κάνεις για να ενισχύσεις την υγεία των οστών. Όταν ανεβαίνεις σκαλιά, κινείσαι ενάντια στη βαρύτητα, η οποία επιβαρύνει περισσότερο τα οστά σου και με την πάροδο του χρόνου κι έτσι η διαδικασία αυτή τα δυναμώνει.

Πηγή: ladylike.gr