6 tips για να χάσεις σπλαχνικό λίπος μετά τα 50

09 Μαρ. 2024, 18:55

6 tips για να χάσεις σπλαχνικό λίπος μετά τα 50

Οι extra θερμίδες που καταναλώνεις - και ο οργανισμός δεν τις "καίει"-  αποθηκεύονται στο σώμα κατά κύριο λόγο με την μορφή λίπους. Το λίπος μπορεί να αποθηκευτεί είτε υποδόρια, είτε ενδομυικά, είτε σπλαχνικά.

Στην τρίτη περίπτωση το λίπος αποθηκεύεται στην κοιλιακή περιοχή, γύρω από τα εσωτερικά όργανα όπως το συκώτι, το πάγκρεας και το έντερο. Μία αυξημένη περίμετρος στην μέση δεν είναι μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διάφορα νοσήματα.

Τα καλά νέα είναι ότι το σπλαχνικό λίπος μπορεί να επηρεαστεί εύκολα από διατροφικές αλλαγές και αλλαγές του τρόπου ζωής. Επομένως, εάν επιθυμείς να χάσεις το σπλαχνικό λίπος, ήρθε η ώρα να κάνεις μερικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής και άσκησης που ακολουθείς. Μετά τα 50, γίνεται πιο δύσκολο να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου και να κάνεις τις ίδιες καύσεις με αυτές που έκανες στα 30, αλλά σίγουρα δεν είναι ακατόρθωτο. Ακολούθησε το παρακάτω πλάνο διατροφής και άσκησης για να χάσεις εύκολα και αποτελεσματικά το σπλαχνικό λίπος μετά τα 50.

6 tips για να χάσεις σπλαχνικό λίπος μετά τα 50

Κατανάλωσε πρωτεΐνη

Εκτός από το ότι είναι βασικό στοιχείο μιας υγιεινής διατροφής, η πρωτεΐνη είναι το "κλειδί" εάν θέλεις να χάσεις το λίπος της κοιλιάς ( σπλαχνικό λίπος). Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους διατηρώντας παράλληλα τους άπαχους μυς.

Πρέπει να λάβεις υπόψη ότι οι καλύτερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για απώλεια βάρους πρέπει να είναι, επίσης, χαμηλές σε θερμίδες και λιπαρά. Μερικές είναι το ελληνικό γιαούρτι, τα φασόλια, τα αυγά, η κινόα, ο τόνος, η πρωτεΐνη μπιζελιού, ο σολομός, το τόφου, τα καρύδια και οι φακές.

Συνδύασε προπόνηση αντίστασης και ενδυνάμωσης

Η τακτική άσκηση είναι ένας σίγουρος τρόπος για να ενισχύσεις τις προσπάθειές σου για απώλεια λίπους στην κοιλιά ( σπλαχνικό λίπος), αλλά οι προπονήσεις δύναμης και αντίστασης είναι οι κορυφαία επιλογές.

 Στην πραγματικότητα, ερευνητές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ εξηγούν ότι η ενσωμάτωση της προπόνησης με βάρη στη ρουτίνα της φυσικής σου κατάστασης είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να απαλλαγείς και να ελέγξεις το σπλαχνικό λίπος.

Δημιούργησε και καθιέρωσε ένα έλλειμμα θερμίδων

Η άσκηση και η άρση βαρών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κάψεις θερμίδες, αλλά πρέπει επίσης να ορίσεις ένα έλλειμμα θερμίδων εάν θέλεις πραγματικά να δεις πρόοδο και αποτελέσματα. Για να χάσεις σπλαχνικό λίπος και γενικά τα ανεπιθύμητα κιλά, θα πρέπει να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες από αυτές που καις. Σύμφωνα με το WebMD, ένας σταθερός στόχος για την απώλεια βάρους είναι να δημιουργηθεί ένα έλλειμμα περίπου 500 θερμίδων σε καθημερινή βάση.

Δοκίμασε το fasting

Έχεις δοκιμάσει το fasting; Έρευνες δείχνουν ότι η τήρηση αυτού του είδους διατροφικής ρουτίνας μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση των προσπαθειών σoυ για απώλεια λίπους. Υπάρχουν διαφορετικά προγράμματα διαλείπουσας νηστείας εκεί έξω, αλλά η βάση είναι ότι ορίζεις ένα χρονικό σημείο της ημέρας, όπου καταναλώνεις τροφή και σνακ, ενώ στο υπόλοιπο της ημέρας δεν τρως τίποτα. 

Υιοθέτησε τα κρύα ντουζ και την σαούνα

Το να κάνεις ένα κρύο μπάνιο έχει απίστευτα οφέλη τόσο για την ψυχολογία όσο και για την υγεία του οργανισμού σου. Ξεκινώντας την μέρα σου με ένα κρύο ντουζ θα δώσεις ένα πολύ καλό push στην ενέργεια, την κυκλοφορία του αίματος και στο ανοσοποιητικό σου. Υπάρχει, όμως, και ένα ακόμη όφελος που θα σε ξαφνιάσει! Σύμφωνα με έρευνα, ένα παγωμένο μπάνιο μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις σπλαχνικό λίπος. 

Στην άλλη άκρη, η σάουνα και οι υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται να έχουν, επίσης, οφέλη για την διαχείριση του βάρους. Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα μια συνεδρία εφίδρωσης είναι γεμάτη με οφέλη και ένα από αυτά είναι η απώλεια σωματικού λίπους.

Πηγή: madamefigaro.gr