Οστεοπόρωση: Εννιά παθήσεις και θεραπείες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο

28 Μαρ. 2024, 14:13

Οστεοπόρωση: Εννιά παθήσεις και θεραπείες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο

Υπάρχει ένα κενό γνώσης σχετικά με τον επιβλαβή αντίκτυπο διαφόρων παθήσεων και ασθενειών στον κίνδυνο για οστεοπόρωση. Το πραγματικό κενό ευαισθητοποίησης, ωστόσο, έγκειται στο γεγονός ότι η οστεοπόρωση επηρεάζει μία στις δύο γυναίκες άνω των 50 ετών και έναν στους τέσσερις άνδρες, ενώ τα σχετικά κατάγματα ευθύνονται για 432.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία ετησίως στις ΗΠΑ.

Πολλές διαταραχές περιλαμβάνουν συστηματική φλεγμονή που αντιμετωπίζεται με θεραπεία με κορτικοστεροειδή, διαταραχή του μεταβολισμού της βιταμίνης D και του ασβεστίου και μειωμένη πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών στο έντερο, τα οποία είναι εχθρικά για τα οστά. Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν την ανάγκη αξιολόγησης της κατάστασης της βιταμίνης D, της οστικής πυκνότητας και του κινδύνου κατάγματος σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία ή έχουν ιστορικό διαφόρων ασθενειών που επηρεάζουν την υγεία των οστών.

«Η πιο συχνή ιατρική κατάσταση που σχετίζεται με την οστική απώλεια και την οστεοπόρωση είναι η ανεπάρκεια οιστραδιόλης στις γυναίκες που συνήθως οφείλεται στην εμμηνόπαυση, ακολουθούμενη από φλεγμονώδεις καταστάσεις που αντιμετωπίζονται με γλυκοκορτικοειδή», δήλωσε ο David B. Karpf, MD, του Stanford Medicine στην Καλιφόρνια, μιλώντας σε συνέδριο με το σχετικό θέμα. «Η ανεπάρκεια οιστραδιόλης έχει ως αποτέλεσμα τη διπλάσια έως τριπλάσια αύξηση του ρυθμού οστικής εναλλαγής και αρνητικό οστικό ισοζύγιο, καθώς η αύξηση της οστικής απορρόφησης υπερβαίνει την αύξηση του οστικού σχηματισμού. Αυτό οδηγεί σε τραπεζοειδή και φλοιώδη λέπτυνση, αυξημένο φλοιώδες πορώδες και τραπεζοειδή διάτρηση, ενώ αυτές οι οστικές αλλαγές σε επίπεδο ιστού έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της οστικής μάζας και τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος».

Φλεγμονώδεις καταστάσεις, διαβήτης και άλλες ασθένειες

«Οι συστηματικές φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οποία περιλαμβάνεται ως κλινικός παράγοντας κινδύνου στον πολύπλευρο υπολογιστή FRAX [Fracture Risk Assessment Tool] για τον 10ετή κίνδυνο κατάγματος διπλασιάζουν περίπου τον κίνδυνο κατάγματος, όπως και ο διαβήτης τύπου 1 και 2. Και ο τελευταίος φαίνεται να το κάνει αυτό ανεξάρτητα από την οστική πυκνότητα», συνέχισε ο Karpf.

«Άλλες συστηματικές φλεγμονώδεις παθήσεις - είτε αυτοάνοσες είτε όχι - όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα πιθανώς ενέχουν κίνδυνο συγκρίσιμο με αυτόν της ρευματοειδούς αρθρίτιδας», πρόσθεσε.

Ο αυξημένος κίνδυνος καταγμάτων στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 φαίνεται να είναι πολυπαραγοντικός και περιλαμβάνει μεγαλύτερη πιθανότητα πτώσης λόγω νευροπάθειας, θεραπείες διαβήτη και μειωμένο σχηματισμό οστών λόγω της παχυσαρκίας. «Η παραγωγή περισσότερων λιποκυττάρων σημαίνει αναπόφευκτα την παραγωγή λιγότερων οστεοβλαστών», δήλωσε ο Karpf.

Σε αντίστοιχη τοποθέτηση η Suzan Williams MD, της Cleveland Clinic σημείωσε ότι οι ευαισθητοποιητές της ινσουλίνης, όπως οι θειαζολιδινεδιόνες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, μπορούν επίσης να μειώσουν τον οστικό σχηματισμό. Αυτά θα πρέπει να αποφεύγονται σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Επιπλέον, η ινσουλίνη και οι σουλφονυλουρίες ανοίγουν την πόρτα στην υπογλυκαιμία με επακόλουθες πτώσεις και τραυματικά κατάγματα.

«Η μακροχρόνια κατασταλτική θεραπεία με θυροξίνη για την υπολειτουργία του θυρεοειδούς είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου, όπως και η χρόνια υπερασβεστιουρία», υπογράμμισε ο Karpf και συνέχισε: «Πολλοί τέτοιοι ασθενείς θα πρέπει να υποβάλλονται σε προφυλακτική αγωγή για να μειωθεί ο κίνδυνος καταγμάτων όσο βρίσκονται υπό αυτές τις θεραπείες».

«Άλλα φάρμακα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης και οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων για την καταστολή του στομαχικού οξέος, έχουν συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος, αν και οι πιθανοί αιτιολογικοί μηχανισμοί δεν είναι τόσο σαφώς κατανοητοί», δήλωσε η Williams. Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιπηκτικά, όπως η ηπαρίνη και η βαρφαρίνη, έχουν επίσης συνδεθεί με τον κίνδυνο καταγμάτων. Επιπλέον, ορισμένες αντιρετροϊκές θεραπείες που χρησιμοποιούνται στον ιό HIV συνδέονται με απώλεια οστού και οστεοπόρωση.

Καρκίνος

«Εκτός από τον καρκίνο των οστών ή τον καρκίνο με μετάσταση στο σκελετό, η επιβλαβής επίδραση που σχετίζεται με την οστεοπόρωση οφείλεται κυρίως στη θεραπεία, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να προέρχεται από ορμονικούς καταστολείς όπως οι αναστολείς της αρωματάσης για τον καρκίνο του μαστού καθώς και από την ορχεκτομή ή τους καταστολείς της ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπινών στον καρκίνο του προστάτη», σημείωσε ο Karpf. «Το καλύτερο παράδειγμα είναι οι αναστολείς της αρωματάσης. Με την περαιτέρω μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αυξάνεται ο ρυθμός του οστικού κύκλου εργασιών, με αποτέλεσμα ταχύτερη απώλεια οστικής μάζας και μειωμένη ποιότητα των οστών και προφανώς ταχύτερη επίλυση των επιδράσεων των διφωσφονικών".

H Williams πρόσθεσε ότι αν και οι καρκίνοι μπορούν να εξαπλωθούν στα οστά, «πολύ συχνότερα είναι οι χημειοθεραπευτικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου που μπορεί να είναι τοξικοί για τα οστά και να οδηγήσουν σε απώλεια της ποιότητας και της αντοχής των οστών».

Οι περισσότεροι ασθενείς με τις παραπάνω παθήσεις πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα για την προστασία των οστών τους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους και να κάνουν τακτικές εξετάσεις οστικής πυκνότητας και βιταμίνης D.

Κατάλογος ελέγχου των επιβαρυντικών παραγόντων

Πολλές προδιαθεσικές καταστάσεις εμφανίζονται σε νέους ανθρώπους και επηρεάζουν την επίτευξη της μέγιστης οστικής πυκνότητας στην πρώιμη ενήλικη ζωή, αφήνοντάς τους έτσι σε μεταγενέστερο κίνδυνο για οστεοπόρωση. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

Αυτοάνοσες και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις: Για παράδειγμα, διαβήτης τύπου 1, ρευματοειδής και ψωριασική αρθρίτιδα, λύκος, σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος του Grave, νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα και σχετική θεραπεία με στεροειδή.

Οι φλεγμονώδεις πνευμονοπάθειες, όπως το άσθμα και το εμφύσημα, έχουν επίσης ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της σωματικής δραστηριότητας και τη μείωση της άσκησης με βάρη. Ακόμη και η χρήση ισχυρών τοπικών κορτικοστεροειδών για σοβαρό έκζεμα μπορεί να επηρεάσει την υγιή αναδιαμόρφωση των οστών και να αυξήσει τον κίνδυνο κατάγματος.

Διαταραχές του πεπτικού συστήματος: Η κοιλιοκάκη καταστρέφει την επένδυση του εντέρου, μειώνοντας την απορρόφηση πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμίνης D. Η δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα στη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα. Η βαριατρική χειρουργική έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια οστών όχι μόνο από την απώλεια βάρους που ακολουθεί αλλά και λόγω των μεταβολών στον μεταβολισμό του ασβεστίου και των ανόργανων συστατικών.

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και 2: Η μακροχρόνια έκθεση σε διαβητικό περιβάλλον οδηγεί σε αλλαγές στον οστικό μεταβολισμό και σε διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής των οστών μέσω διαφόρων μηχανισμών σε μοριακό και δομικό επίπεδο. Οι αλλαγές αυτές προδιαθέτουν το οστό σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων και μειωμένη οστική επούλωση. Τα επίπεδα της οστεοκαλσίνης στον ορό, ενός δείκτη οστικού σχηματισμού, είναι μειωμένα τόσο στον διαβήτη τύπου 1 όσο και στον διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τους υγιείς μάρτυρες.

Υπερθυρεοειδισμός: Η υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών επιταχύνει τη διάσπαση των οστών.

Χρόνια νεφρική νόσος: Οι αλλαγές στα μεταλλικά στοιχεία και στο μεταβολισμό καθώς και στη δομή των οστών αναπτύσσονται νωρίς στην πορεία της χρόνιας νεφρικής νόσου. Αυτές περιλαμβάνουν ανωμαλίες του ασβεστίου, του φωσφόρου, της παραθορμόνης και/ή της βιταμίνης D, καθώς και ανωμαλίες στον κύκλο εργασιών των οστών, την ανοργανοποίηση, τον όγκο, τη γραμμική ανάπτυξη και τη δύναμη. Επιπλέον, οι κατεστραμμένοι νεφροί έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση φωσφόρου που αντικαθιστά το ασβέστιο στο αίμα. Σε απάντηση, ο παραθυρεοειδής αδένας απελευθερώνει παραθορμόνη, η οποία αφαιρεί ασβέστιο από τα οστά για να διορθώσει την ανισορροπία.

Ηπατική νόσος: Η χρόνια ηπατική νόσος συνδέεται με υψηλό κίνδυνο οστεοπόρωσης και κατάγματος του ισχίου μέσω μηχανισμών που κυμαίνονται από την οστεοκλαστική απορρόφηση των οστών έως την αναστολή του πολλαπλασιασμού των οστεοβλαστών που σχετίζεται με τη χολερυθρίνη. Η κακή λειτουργία του ήπατος οδηγεί σε ανεπάρκεια βιταμίνης D και μειωμένα επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό, τα οποία με τη σειρά τους ωθούν τον οργανισμό να αναπληρώσει το έλλειμμα ασβεστίου από τα οστά. Και πάλι, τα κορτικοστεροειδή για τη φλεγμονή του ήπατος αναστέλλουν τους οστεοβλάστες και παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό της βιταμίνης D και την απορρόφηση του ασβεστίου.

Χειρουργική επέμβαση κατά του καρκίνου: Η ωοθηκεκτομή ή η ορχεκτομή έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ορμονών του φύλου και την αύξηση του κινδύνου.

Διαταραχές επιληπτικών κρίσεων: Η μακροχρόνια λήψη υψηλών δόσεων αντιεπιληπτικών φαρμάκων μπορεί να μειώσει το επίπεδο της βιταμίνης D στο αίμα και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης. Τα αντιεπιληπτικά επιταχύνουν τη διάσπαση της βιταμίνης D.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η οστεοπόρωση αποτελεί ανεξάρτητο προγνωστικό παράγοντα κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

πηγή: healthstat.gr