Καρκίνος: Δραματική αύξηση διαγνώσεων σε νέες γυναίκες. Οι πιο συχνοί τύποι

22 Απρ. 2024, 13:13

Καρκίνος: Δραματική αύξηση διαγνώσεων σε νέες γυναίκες. Οι πιο συχνοί τύποι

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει κάτι που έχουν ήδη παρατηρήσει οι γιατροί, την αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου στις νεαρές γυναίκες.

Ορισμένα είδη καρκίνου διαγιγνώσκονται συχνότερα σε νεότερους ενήλικες, δείχνει μια νέα μελέτη, και οι αυξήσεις αφορούν κυρίως νέες γυναίκες και ενήλικες στα 30 τους.

 Η αμερικανική έρευνα, εξέτασε περισσότερες από 500.000 περιπτώσεις καρκίνου πρώιμης έναρξης ή καρκίνους που διαγνώστηκαν σε ασθενείς κάτω των 50 ετών, μεταξύ 2010 και 2019. Η μελέτη διαπίστωσε ότι συνολικά, οι καρκίνοι πρώιμης έναρξης αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, κατά μέσο όρο 0,28% κάθε χρόνο.

Η αλλαγή φάνηκε να οφείλεται στα ποσοστά καρκίνου σε νεότερες γυναίκες, τα οποία αυξάνονταν κατά μέσο όρο 0,67% κάθε χρόνο. Ταυτόχρονα, τα ποσοστά μειώθηκαν στους άνδρες κατά 0,37% κάθε χρόνο.

Υπήρχαν 34.233 περιπτώσεις πρώιμης έναρξης καρκίνου σε γυναίκες το 2010 και 35.721 το 2019, αύξηση που αντιστοιχεί στο 4,35%, σύμφωνα με τη μελέτη. Στους άνδρες, τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 4,91%, από 21.818 το 2010 σε 20.747 το 2019.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι το ποσοστό διάγνωσης καρκίνου αυξήθηκε στους ενήλικες στα 30 τους κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, αλλά παρέμεινε σταθερό σε άλλες ηλικιακές ομάδες κάτω των 50 ετών. Ταυτόχρονα, το ποσοστό των καρκίνων σε ενήλικες 50 ετών και άνω μειώνεται.

Οι πιο συχνές μορφές καρκίνου που πλήττουν τις νέες γυναίκες
Οι καρκίνοι με τον υψηλότερο αριθμό περιπτώσεων που διαγνώστηκαν το 2019 ήταν καρκίνοι του μαστού (12.649 περιπτώσεις), του θυρεοειδούς (5.869) και του παχέος εντέρου (4.097).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις περιπτώσεις πρώιμης έναρξης ήταν στους καρκίνους της σκωληκοειδούς απόφυσης, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 252%, καρκίνους του χοληδόχου πόρου, ο οποίος αυξήθηκε κατά 142%. και του καρκίνου της μήτρας, που αυξήθηκε κατά 76%.

Τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνων του γαστρεντερικού σωλήνα, αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2010 έως το 2019, αυξανόμενοι σχεδόν κατά 15%. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει αύξηση των καρκίνων του πεπτικού συστήματος, ιδιαίτερα των καρκίνων του παχέος εντέρου, μεταξύ των ενηλίκων κάτω των 55 ετών από τη δεκαετία του 1990.

Ωστόσο, αυτές οι αυξήσεις διαγνώσεων καρκίνου δεν περιορίζονται μόνο στις ΗΠΑ. Μια ανασκόπηση των αρχείων μητρώου καρκίνου σε 44 χώρες, που δημοσιεύθηκε πέρυσι, διαπίστωσε ότι η συχνότητα εμφάνισης καρκίνων πρώιμης αυξάνεται ραγδαία για 14 τύπους καρκίνου, πολλοί από τους οποίους επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα.

Οι αιτίες πίσω από την αύξηση διαγνώσεων καρκίνου σε νέες γυναίκες
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως αυτή η αύξηση συμβαίνει εν μέρει λόγω των πιο ευαίσθητων τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς και άλλων αιτιών που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση.

Μερικές θεωρίες σχετικά με το τι κρύβεται πίσω από τα αυξανόμενα ποσοστά καρκίνου;
«Η μεγαλύτερη αιτία καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή είναι το κάπνισμα, αλλά τα ποσοστά καπνίσματος έχουν μειωθεί από τη δεκαετία του 1960», δηλώνει ο Δρ Otis Brawley, ο διακεκριμένος καθηγητής Ογκολογίας και Επιδημιολογίας του Bloomberg στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

 «Τα επόμενα 2 χρόνια η μεγαλύτερη αιτία καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα είναι η παχυσαρκία σε συνδυασμό με την ανεπαρκή άσκηση. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της αυξητικής τάσης, είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Μια άλλη πιθανή αιτία είναι η κατανάλωση αλκοόλ. «Υπήρξε αύξηση των καρκίνων που σχετίζονται με το αλκοόλ τα τελευταία χρόνια. Τώρα πιστεύουμε ότι περίπου το 6% περίπου των καρκίνων στις Ηνωμένες Πολιτείες οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ».

Για να μειωθεί ο συνολικός κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, ο Brawley συνιστά βασικές αρχές:

«Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Προσπαθήστε να ασκηθείτε. Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια καλή διατροφή με 5 έως 9 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, κατά προτίμηση φρέσκα φρούτα. Προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα των επεξεργασμένων τροφών στη διατροφή».

.ladylike.