Πώς ο καφές βοηθά στην πρόληψη της σαρκοπενίας και την υγιή γήρανση

23 Απρ. 2024, 18:25

Πώς ο καφές βοηθά στην πρόληψη της σαρκοπενίας και την υγιή γήρανση

Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης, μια φυσική ένωση που βρίσκεται στον καφέ, θα μπορούσε να είναι το μυστικό όπλο κατά της απώλειας μυϊκής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία.

Τα μιτοχόνδρια, οι ατμομηχανές των κυττάρων μας, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία των μυών. Ένα ζήτημα που συνδέεται με τη σαρκοπενία, την απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης που σχετίζεται με την ηλικία, είναι ότι τα μιτοχόνδρια παράγουν λιγότερη ενέργεια καθώς μεγαλώνουμε.

Επιτείνοντας το πρόβλημα, τα επίπεδα της κρίσιμης ουσίας NAD+ (δινουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης αδενίνης), ενός συνένζυμου που βοηθά τα κύτταρα να αναγεννηθούν και τα προστατεύει από βλάβες, επίσης μειώνονται με την ηλικία.

Οι ερευνητές γνωρίζουν ήδη ότι τα επίπεδα του NAD+ μπορούν να ενισχυθούν χρησιμοποιώντας διάφορες διατροφικές πρόδρομες ουσίες, όπως το απαραίτητο αμινοξύ L-τρυπτοφάνη και διάφορες μορφές της βιταμίνης Β3, όπως το νικοτινικό οξύ, το νικοτιναμίδιο, το ριβοζίτη του νικοτιναμιδίου και το μονονουκλεοτίδιο του νικοτιναμιδίου.

Σε αυτή την τελευταία μελέτη, οι επιστήμονες διερεύνησαν κατά πόσον μια αλκαλική ένωση που ονομάζεται τριγωνελίνη θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναστροφή αυτών των μεταβολών που σχετίζονται με την ηλικία στην υγεία των μυών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα τριγωνελίνης στο αίμα ποντικών και σκουληκιών και διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα της ουσίας συσχετίζονται θετικά με τη μυϊκή δύναμη και λειτουργία.

Αντίθετα, τα χαμηλά επίπεδα τριγωνελίνης συνδέονταν με τη σαρκοπενία, την τυπική απώλεια του μεγέθους και της δύναμης των μυών που προκαλείται λόγω της γήρανσης.

Η τριγωνελίνη προάγει την υγιή μακροζωία

Η τριγωνελίνη σχετίζεται δομικά με τη βιταμίνη Β3 και παράγεται φυσικά στο σώμα, ενώ βρίσκεται και σε ορισμένα τρόφιμα.

«Ανακαλύψαμε ότι οι ηλικιωμένοι με χαμηλά επίπεδα τριγωνελίνης στο αίμα τους, χάνουν περισσότερη μυϊκή μάζα και δύναμη κατά τη διάρκεια της γήρανσης», δήλωσε η Katharina Fischer, υπεύθυνη έρευνας και ανάπτυξης στη Nestle Research στην Ελβετία, όπου διεξήχθη η μελέτη. «Ανακαλύψαμε επίσης ότι η τριγωνελίνη είναι πρόδρομος του NAD», πρόσθεσε.

Η παροχή τριγωνελίνης προώθησε τη μακροζωία στα πειραματόζωα ενεργοποιώντας την κυτταρική παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια και αυξάνοντας τη μυϊκή δύναμη και λειτουργία κατά τη διάρκεια της γήρανσης, σύμφωνα με την κ. Fischer.

Τα ευρήματα αυτά ανοίγουν νέες ευκαιρίες για τη δοκιμή της κλινικής αποτελεσματικότητας της αύξησης της κατανάλωσης τριγωνελίνης μέσω προϊόντων διατροφής ή συμπληρωμάτων για τη βελτίωση της υγείας των μυών, σημείωσε η ίδια.

Τρόφιμα που περιέχουν τριγωνελίνη

Η τριγωνελίνη είναι μια αλκαλοειδής ένωση που βρίσκεται σε διάφορες φυτικές πηγές. Παρόλο που μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή όσο κάποιες άλλες ευεργετικές φυτικές ενώσεις, υπάρχει σε διάφορες διατροφικές πηγές. Περίπου το 5% της νιασίνης που καταναλώνουμε μετατρέπεται σε τριγωνελίνη.

Από όλες τις διατροφικές πηγές, η τριγωνελίνη είναι πιο άφθονη στους κόκκους καφέ, όπου συμβάλλει στη χαρακτηριστική πικράδα του ροφήματος. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία του καβουρδίσματος, η τριγωνελίνη διασπάται εν μέρει και σχηματίζει νικοτινικό οξύ (νιασίνη ή βιταμίνη Β3), ένα άλλο θρεπτικό συστατικό με σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Άλλα τρόφιμα

Η τριγωνελίνη μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία άλλων τροφίμων, όπως το κριθάρι, το πεπόνι, το καλαμπόκι, τα κρεμμύδια, ο αρακάς, η σόγια και οι ντομάτες.

Μπορείτε επίσης να λάβετε τριγωνελίνη τρώγοντας ψάρια, μύδια και οστρακοειδή.

Η σαρκοπενία μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας πολλών παραγόντων, όπως η καθιστική ζωή, η έλλειψη σωστής διατροφής και η παχυσαρκία. Δεδομένου ότι ο ηλικιωμένος πληθυσμός τείνει να είναι περισσότερο σωματικά αδρανής, εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα άνω των 65 ετών, αλλά η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την ηλικία των 30-40 ετών.

Ωστόσο, ενώ δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τη γήρανση, μπορούμε να διαχειριστούμε την ποσότητα της μυϊκής μάζας που χάνεται λόγω ηλικίας.

Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της κατάλληλης άσκησης, ενός ισορροπημένου διατροφικού σχήματος και της διαχείρισης τυχόν υποκείμενων παθήσεων υγείας.

Πηγή: onmed