Ξηροί καρποί: Πώς επηρεάζουν την γονιμότητα του άνδρα

06 Αυγ. 2023, 10:13

Ξηροί καρποί: Πώς επηρεάζουν την γονιμότητα του άνδρα

Οι ξηροί καρποί δεν συνοδεύουν μόνο άψογα το ποτό μας. Δεν δίνουν μόνο γεύση στα γλυκά μας. Έχουν και ευεργετικές ιδιότητες. Και μια από αυτές αφορά στην γονιμότητα των ανδρών.

Έρευνες δείχνουν ότι τα τελευταία 40 χρόνια, o αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί σημαντικά σχεδόν κατά 52%. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα αίτια για αυτό ποικίλουν και περιλαμβάνουν από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, μέχρι τη διατροφή και τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Η διατροφή επηρεάζει το σπέρμα
Ερευνητές από το Rovira I Virgili University της Ισπανίας μοίρασαν σε δύο ομάδες 119 άντρες μεταξύ 18 και 35 ετών. Οι άντρες που ανήκαν στην πρώτη ομάδα δεν έκαναν καμία αλλαγή στις διατροφικές τους συνήθειες, ενώ εκείνοι που ανήκαν στην δεύτερη ομάδα πρόσθεσαν 60 γραμμάρια ξηρών καρπών στη διατροφή τους την ημέρα για 14 εβδομάδες.

Οι ερευνητές συνέλεξαν αίμα και σπέρμα από τους άντρες πριν και μετά την αλλαγή στις διατροφικές τους συνήθειες. Σε εκείνους που πρόσθεσαν ξηρούς καρπούς στη διατροφή τους παρατηρήθηκε 16% αύξηση στην ποσότητα των σπερματοζωαρίων και βελτίωση στην ποιότητα και την κινητικότητα του σπέρματος. 

Τα οφέλη των ξηρών καρπών για τη γονιμότητα
Τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φουντούκια και γενικά οι ξηροί καρποί είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα , φολικό οξύ και αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά προστατεύουν το σπέρμα από τις ρίζες που βλάπτουν το σπέρμα και γενικά ενισχύει την ποιότητα του σπέρματος και την κινητικότητά του.

Τι άλλο μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας για να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας;
Υπάρχουν τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά οι οποίες ενισχύουν την ποιότητα του σπέρματος. Αυτές είναι τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και τα μάνγκο και σύμφωνα με έρευνες οι άντρες που έχουν εντάξει τις τροφές αυτές στη διατροφή τους έχουν καλύτερη ποιότητα σπέρματος. Επίσης, το ίδιο υποστηρίζουν οι ειδικοί ότι ισχύει και για τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία υπάρχουν σε ψάρια και κάποια λαχανικά.

«Η κατανάλωση περισσότερων οσπρίων, ξηρών καρπών, θαλασσινών και κοτόπουλου αντί για κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα έχει συνδεθεί με την ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας», αναφέρει στο Healthline η διαιτολόγος Lauren Manaker.

«Οι άντρες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μία καλά ισορροπημένη διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά (βιολογικά αν είναι δυνατόν), και χαμηλή σε “κακά” λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα αναψυκτικά πρέπει να αποφεύγονται, καθώς η σόδα συνδέεται με κακή γονιμότητα», πρόσθεσε η Manaker.

Πηγή: healthline.com