6 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οιστρογόνα που πρέπει να αποφεύγουν οι άνδρες

13 Νοε 2023, 16:55

6 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οιστρογόνα που πρέπει να αποφεύγουν οι άνδρες

Τα οιστρογόνα συνήθως θεωρούνται «γυναικεία» ορμόνη, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των γυναικείων αναπαραγωγικών ιστών και των δευτερογενών σεξουαλικών χαρακτηριστικών.

Στους άνδρες, τα οιστρογόνα είναι παρόντα αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι στις γυναίκες. Η ισορροπία μεταξύ οιστρογόνων και τεστοστερόνης, που συχνά αναφέρονται ως ανδρικές και γυναικείες ορμόνες φύλου, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και της σωστής φυσιολογικής λειτουργίας.

Τα υπερβολικά επίπεδα οιστρογόνων στους άνδρες μπορεί να έχουν πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως:

Κατακράτηση υγρών: Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσουν σε κατακράτηση νερού, προκαλώντας φούσκωμα και πρήξιμο.

Αυξημένο σωματικό λίπος: Τα οιστρογόνα προάγουν την αποθήκευση λίπους, ιδιαίτερα γύρω από την κοιλιά. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη υπερβολικού σωματικού λίπους.

Γυναικομαστία: Ίσως ένα από τα πιο γνωστά αποτελέσματα, η γυναικομαστία αναφέρεται στην ανάπτυξη του ιστού του μαστού στους άνδρες. Αυτή η κατάσταση σχετίζεται με μια ανισορροπία μεταξύ οιστρογόνων και τεστοστερόνης.

Μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης: Τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να αναστείλουν την παραγωγή τεστοστερόνης, της κύριας ανδρικής σεξουαλικής ορμόνης. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη μυϊκή μάζα, μειωμένη δύναμη και μείωση των συνολικών επιπέδων ενέργειας.

Θηλυκοποίηση: Σε ακραίες περιπτώσεις, η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε πιο γυναικεία φυσικά χαρακτηριστικά, όπως μειωμένες τρίχες προσώπου και σώματος και αλλαγές στο σχήμα του σώματος.

Η διατήρηση της σωστής ισορροπίας μεταξύ οιστρογόνων και τεστοστερόνης είναι απαραίτητη για την υγεία των ανδρών. Ενώ τα οιστρογόνα είναι απαραίτητα για διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες, η περίσσεια μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι παράγοντες του τρόπου ζωής, οι διατροφικές επιλογές και η γενική υγεία παίζουν κρίσιμους ρόλους στη ρύθμιση των ορμονών.

Ο Max Posternak, ο οραματιστής πίσω από το Gravity Transformation, είναι αφοσιωμένος στην παροχή συμβουλών και προπονητικών συμβουλών για όσους αναζητούν βελτίωση φυσικής κατάστασης και απώλεια βάρους. Παραθέτει λοιπόν τις έξι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οιστρογόνα που πρέπει να αποφεύγουν οι άνδρες για να τα πετύχουν.

6 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οιστρογόνα που πρέπει να αποφεύγουν οι άνδρες

Η επίτευξη μιας σμιλεμένης σωματικής διάπλασης υπερβαίνει τις αυστηρές προπονήσεις, καθώς περιλαμβάνει και ενημερωμένες διατροφικές επιλογές. Στην επιδίωξη της αύξησης των μυών, της απώλειας βάρους και της αδύνατης σωματικής διάπλασης, η κατανόηση της επίδρασης ορισμένων τροφών στα επίπεδα οιστρογόνων είναι ζωτικής σημασίας.

  • Σόγια
  • Προϊόντα με βάση το σιτάρι και τα δημητριακά
  • Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και επεξεργασμένα σάκχαρα
  • Μπύρα
  • Φασόλια/Όσπρια
  • Εμφιαλωμένο νερό

1. Σόγια

Η περιεκτικότητα της σόγιας σε φυτοοιστρογόνα έχει αμφισβητηθεί, γι’αυτό και πρόσφατη έρευνα δείχνει την κατανάλωσή της με μέτρο. Η απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας, που είναι χαμηλή σε λίπη και υδατάνθρακες, προσφέρει μια πηγή πρωτεΐνης με ελάχιστη δραστηριότητα παρόμοια με τα οιστρογόνα.

Η σόγια που καταναλώνεται στις δυτικές χώρες δεν είναι ίδια με την υγιεινή από την Οκινάουα της Ιαπωνίας, έναν από τους πιο υγιείς πληθυσμούς στον κόσμο. Η σόγια που έχουμε συνήθως διαθέσιμη είναι γενετικά τροποποιημένη τροφή. Mπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια του εντέρου, τα οποία επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να αφομοιώνει τα τρόφιμα, τα οποία, με τη σειρά τους, θα δυσκολέψουν το χτίσιμο των μυών.

Καταρρίπτοντας τους μύθους της σόγιας:

Η σόγια, που συχνά παρεξηγείται για τα συστατικά της που μοιάζουν με οιστρογόνα, θεωρείται πλέον ασφαλής, αλλά μόνο με μέτρο. «Με άλλα λόγια, η ενσωμάτωση 1-2 μερίδων σόγιας στη διατροφή σας αναγνωρίζεται πλέον ως απολύτως ασφαλής. Μια μερίδα μπορεί να είναι ένα φλιτζάνι γάλα σόγιας ή μισό φλιτζάνι τόφου ή 23 γραμμάτια ξηρών καρπών σόγιας», λέει ο Posternak.

Η απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας, μια επεξεργασμένη μορφή με μειωμένα φυτοοιστρογόνα, προσφέρει μια πηγή πρωτεΐνης χωρίς να επηρεάζει τα επίπεδα ορμονών.

2. Προϊόντα με βάση το σιτάρι και τα δημητριακά

Τα προϊόντα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ξενοοιστρογόνο Zearalenone (ZEA), βρέθηκε ότι καταπολεμά τα φάρμακα που μειώνουν τα οιστρογόνα.
Το φύτρο σιταριού, πλούσιο σε φυτοοιστρογόνα, συνδέεται με θέσεις υποδοχέων οιστρογόνων στο σώμα.

3. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και επεξεργασμένα σάκχαρα

Ενεργοποιούν μια απόκριση ινσουλίνης, παρεμβαίνοντας στη σφαιρίνη που δεσμεύει τη σεξουαλική ορμόνη (SHBG).
Τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης οδηγούν σε αυξημένη αποθήκευση λίπους και διαταράσσουν την ισορροπία των ελεύθερων οιστρογόνων.

4. Μπύρα

Περιέχει ισχυρά φυτοοιστρογόνα, ιδιαίτερα οιστραδιόλη από λυκίσκο.
Ανέκδοτα που έχουν περάσει στην ιστορία ανά τα χρόνια συνδέουν την υπερβολική κατανάλωση μπύρας με τη θηλυκοποίηση, επηρεάζοντας τα επίπεδα τεστοστερόνης.

5. Φασόλια/Όσπρια

Πλούσια σε φυτοοιστρογόνα, με τα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ όλων των τροφίμων.
Μελέτες αποκαλύπτουν τέσσερις διαφορετικούς τύπους οιστρογόνων στα φασόλια, που δυνητικά μιμούνται τη δραστηριότητα των οιστρογόνων.

6. Εμφιαλωμένο νερό

Η δισφαινόλη Α (BPA) που βρίσκεται σε πλαστικά μπουκάλια δρα ως μιμητής οιστρογόνων.
Η BPA διοχετεύεται στο νερό, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανδρικής υπογονιμότητας, σεξουαλικών δυσλειτουργιών και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Πηγή: oloygeia.gr