6 σημάδια που φανερώνουν κατάθλιψη σε έναν άντρα

27 Φεβ. 2024, 17:39

6 σημάδια που φανερώνουν κατάθλιψη σε έναν άντρα

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης δεν είναι πάντα τόσο εμφανή και σίγουρα, δεν είναι πάντα ίδια για κάθε άνθρωπο. Η κατάθλιψη μπορεί να παίρνει διαφορετικές μορφές, και να εντοπίζεται μέσα από διάφορα σημάδια, άλλα πιο «αθώα» και άλλα πιο σοβαρά.

Η κατάσταση, πάντα, ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Αυτό, συμβαίνει, και στους άντρες και στις γυναίκες. Και, παρά το γεγονός πως είναι σχετικά εύκολο να αντιληφθούμε όταν ένα άτομο από το κοντινό μας περιβάλλον έχει κατάθλιψη ή εμφανίζει κάποια συμπτώματα, είναι αρκετά πιο δύσκολο να το αντιληφθούμε όταν αυτό συμβαίνει στον ίδιο τον εαυτό μας.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάθλιψη δεν αποτελεί σημάδι αδυναμίας ενός χαρακτήρα, και είναι αντιμετωπίσιμη - πάντα με τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας. Σε γενικό πλαίσιο, αυτά είναι 6 σημάδια που μπορεί να «μαρτυρούν» ότι ένας άντρας έχει κατάθλιψη.

Συνεχής κόπωση

Ένας άντρας είναι πιο πιθανό, συγκριτικά με μια γυναίκα, να αναφέρει την κόπωση ως σύμπτωμα της κατάθλιψης. Γενικότερα, η κόπωση, η απώλεια ενέργειας ή οι συχνοί ανεξήγητοι πόνοι στο σώμα, είναι ένα «καμπανάκι» που πρέπει να ακούσεις.

Διαταραχές στον ύπνο

Ένας άντρας σε κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να αναφέρει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες ύπνου (κοιμάται πολύ ή σχεδόν καθόλου). Σε γενικό πλαίσιο, οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στον ύπνο, δυσκολία στο ξύπνημα πολύ νωρίς το πρωί ή συχνό ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Έντονα αρνητικά συναισθήματα

Αντί να αισθάνεται πεσμένος, χωρίς όρεξη για τίποτα, ένας άντρας που μπορεί να έχει κατάθλιψη, συνήθως το δείχνει μέσα από τα συναισθήματα οργής. Ακόμα, οι έντονες εναλλαγές στη διάθεσή του, δηλαδή, όταν από τα «ψηλά» πηγαίνει απευθείας στα «χαμηλά», είναι ένα σημαντικό σημάδι.

Υπερβολικό άγχος και αναποφασιστικότητα

Οι άνδρες συνήθως αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα στρες και άγχους όταν έχουν κατάθλιψη. Γενικά, πάντως, το άγχος εκδηλώνεται διαφορετικά στον καθένα. Τυχαίοι, αδικαιολόγητοι και εξουθενωτικοί φόβοι ή ανησυχία μπορεί να είναι σημάδια άγχους, όπως και το αυξημένο στρες που αφορά σε κοινωνικές καταστάσεις ή αδυναμία παραμονής σε κλειστούς χώρους. Παράλληλα, η αναποφασιστικότητα, είναι ακόμα ένα σημάδι που «μαρτυρά» πώς ένας άντρας μπορεί να έχει κατάθλιψη.

Έντονες μεταβολές στην όρεξη

Η ακούσια απώλεια βάρους και η απώλεια όρεξης, καθώς και η υπερκατανάλωση τροφής και η μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους, μπορεί να είναι ενδείξεις κατάθλιψης. Οι αλλαγές στην όρεξη για φαγητό είναι συνηθισμένες σε ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη.

«Σκοτεινές» - αρνητικές σκέψεις

Ένα άτομο (ανεξαρτήτως φύλου) με σοβαρή κατάθλιψη, μπορεί να κάνει συχνά «σκοτεινές» σκέψεις, όπως σκέψεις που σχετίζονται με τον θάνατο. Εάν, λοιπόν, ανησυχείς για έναν φίλο ή μέλος της οικογένειάς σου, πρέπει να είσαι σε επαγρύπνηση για κάτι τέτοιο.

Πηγή: jenny.gr