Ποιο είναι το ιδανικό ύψος για έναν άντρα

28 Φεβ. 2024, 18:32

Ποιο είναι το ιδανικό ύψος για έναν άντρα

«Είναι ψηλός, σίγουρα παίζει μπάσκετ» και «είναι κοντός, σίγουρα είναι τρομερά ευκίνητος», είναι από τα πιο συνηθισμένα σχόλια που ακούγονται για κάποιον, ανάλογα το ύψος του. Παρά τα όσα ακούμε, το μέσο ύψος των ανδρών είναι 177 εκατοστά. Not great, not terrible, που λένε.

Βέβαια, οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το ύψος κάποιου είναι αρκετοί. Για παράδειγμα, είναι το DNA. Η γενετική σύνθεση επηρεάζει το ύψος, τις πλάκες ανάπτυξης και τις ορμόνες. Η υπόφυση μας παράγει αυξητικές ορμόνες και ο θυρεοειδής αδένας παράγει με τη σειρά του θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες κατευθύνουν τις αυξητικές πλάκες να φτιάξουν νέα οστά.

Το φύλο, επίσης, είναι πολύ σημαντικό. Τα αρσενικά είναι συνήθως ψηλότερα από τα θηλυκά. Ωστόσο, τα κορίτσια παρουσιάζουν μια έκρηξη ανάπτυξης πολύ νωρίτερα από τα αρσενικά, συνήθως περίπου στην ηλικία των 12,5 ετών.

Ποιο θεωρείται το πιο ελκυστικό ύψος για τους άνδρες

Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη από την Ipsos, το τέλειο ύψος για τους άνδρες, σύμφωνα με το 22% των συμμετεχόντων στην έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, ήταν τα 180 εκατοστά. Έχεις όμως πραγματικά σημασία το ύψος κάποιου;

Αρκεί να κάνει κανείς σκρολ στο Tinder ή σε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή γνωριμιών για να δει ότι οι περισσότεροι στρέιτ άντρες συμπεριλαμβάνουν το ύψος τους στις περιγραφές τους, μόνο αν είναι ψηλοί.

Σε ορισμένες εφαρμογές όπως το Bumble, μπορείτε ακόμη και να φιλτράρετε με βάση το ύψος. Ωστόσο, μια μελέτη του Bumble Spain αναφέρει ότι «το ύψος δεν αποτελεί πλέον απαίτηση για πάνω από το 30% των singles στο Bumble, ειδικά για τη Gen Z, όπου ένας στους τρεις singles παραδέχτηκε ότι είναι πλέον πιο ανοιχτός στο να βγει ραντεβού με κάποιον κοντύτερο από αυτόν».

Η ψυχολογική εξήγηση πίσω από την εμμονή για το ύψος

Η Aida López, ψυχολόγος και διευθύντρια της Bangardia υποστηρίζει πως τα σεξουαλικά πρότυπα και εκείνα που σχετίζονται με τη σωματική και ψυχική έλξη αλλάζουν στις νέες γενιές, οι οποίες αποδίδουν μεγαλύτερη αξία σε μια ψυχική/εγκεφαλική σύνδεση από ό,τι σε μια σωματική.

Η εμμονή με το ύψος έχει μια ψυχολογική εξήγηση: «Οι ψηλοί άντρες δίνουν στις γυναίκες την αίσθηση της προστασίας και της ασφάλειας, γεγονός που τις κάνει να αισθάνονται πιο θηλυκές», εξηγεί η López.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι το μέσο ύψος διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Κάποιος που στη χώρα του θεωρείται ψηλός, σε μια άλλη θεωρείται κοντός.

Η ψυχολόγος Andrea Mezquida Ortega παρατηρεί επίσης μια αλλαγή στη νοοτροπία των γυναικών που πηγαίνουν στο γραφείο της: «Όλο και μεγαλύτερη σημασία δίνεται στη συναισθηματική νοημοσύνη, στη συναισθηματική υπευθυνότητα, στο να ξέρει κανείς να επικοινωνεί και να έχει ενσυναίσθηση και όχι στο ύψος», εξηγεί.

Με λίγα λόγια, το ύψος δεν έχει καμία σημασία.

Πηγή: oneman.gr