H Όπρα Γουίνφρεϊ εξομολογείται πώς κατάφερε να αδυνατίσει και τι κάνει για να το διατηρήσει: Έπαψα να ντρέπομαι

20 Απρ. 2024, 15:47

H Όπρα Γουίνφρεϊ εξομολογείται πώς κατάφερε να αδυνατίσει και τι κάνει για να το διατηρήσει: Έπαψα να ντρέπομαι

Η Όπρα Γουίνφρεϊ, μία από τις πιο διάσημες παρουσιάστριες της αμερικανικής τηλεόρασης -και ίσως ολόκληρου του κόσμου- είναι γνωστή, μεταξύ άλλων, και για τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει κατά καιρούς με το βάρος της.

Τα πάρα πολλά χρόνια που βρίσκεται στα φώτα της δημοσιότητας, οι αλλαγές στο σώμα της σχολιάζονταν τακτικά στα μέσα ενημέρωσης, στα εξώφυλλα περιοδικών και σε επεισόδια του δικού της ομώνυμου επιτυχημένου talk show που προβλήθηκε για 25 σεζόν.

«Ήταν δημόσιο σπορ να με κοροϊδεύουν επί 25 χρόνια. Έχω κατηγορηθεί και έχω ντροπιαστεί, έχω κατηγορήσει και έχω ντροπιάσει η ίδια τον εαυτό μου», λέει η Όπρα στο αμερικανικό περιοδικό PEOPLE αυτή την εβδομάδα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Oprah (@oprah)

Μια οδυνηρή στιγμή ήρθε νωρίς στην καριέρα της, όταν βρέθηκε στο στόχαστρο του ακραίου κριτικού μόδας κ. Blackwell. «Ήμουν στο εξώφυλλο κάποιου περιοδικού που είχε έναν πολύ ειρωνικό και προσβλητικό τίτλο. Δεν ένιωσα θυμωμένη. Ένιωσα λυπημένη. Ένιωσα πληγωμένη. Κατάπια τη ντροπή. Αποδέχτηκα ότι ήταν δικό μου λάθος. Αλλά όχι άλλο», λέει.

Η αφορμή που ξεκίνησε τη διαδικασία απώλειας βάρους

Η Όπρα Γουίνφρεϊ, η οποία γίνεται 70 ετών τον επόμενο μήνα, είναι πλέον αισιόδοξη ότι μπορεί να διατηρήσει ένα υγιές βάρος μακροπρόθεσμα και να απαλλάξει τον εαυτό της από τη ντροπή μια για πάντα. Χρησιμοποιώντας μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει τακτική άσκηση και αλλαγές στον τρόπο ζωής, η παρουσιάστρια επιβεβαιώνει στη συνέντευξή της ότι έχει προσθέσει ένα φάρμακο απώλειας βάρους στο σχήμα της.

Μια επίπονη αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση στο γόνατο το 2021 ξεκίνησε τη διαδικασία που εξελίχθηκε σε σταθερή απώλεια βάρους τα τελευταία δύο χρόνια.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Oprah (@oprah)

«Μετά από χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, άρχισα να κάνω πεζοπορία και να βάζω νέους στόχους αποστάσεων κάθε εβδομάδα. Μπορούσα τελικά να πεζοπορώ πέντε έως οκτώ χιλιόμετρα κάθε μέρα και 16 τα Σαββατοκύριακα. Ένιωθα πιο δυνατή, σε καλύτερη φυσική κατάσταση και πιο ζωντανή από ό,τι τα τελευταία πολλά χρόνια», λέει η ίδια και προσθέτει:

«Τρώω το τελευταίο μου γεύμα στις 4 το απόγευμα, πίνω περίπου τέσσερα λίτρα νερό την ημέρα και χρησιμοποιώ τις αρχές του WeightWatchers για τη μέτρηση πόντων. Είχα επίγνωση των φαρμάκων απώλειας βάρους, αλλά ένιωθα ότι έπρεπε να αποδείξω ότι είχα τη δύναμη να το κάνω. Τώρα πια δεν νιώθω έτσι».

Η αλλαγή στην αντιμετώπισή της απέναντι στα φάρμακα απώλειας βάρους

Το σημείο καμπής για την προσέγγιση της Όπρα Γουίνφρεϊ στη χρήση φαρμακευτικών βοηθημάτων ήρθε τον Ιούλιο κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με κλινικούς γιατρούς ειδικούς στην απώλεια βάρους, που ονομάζεται The State of Weight και είναι μέρος της σειράς Life You Want του Oprah Daily.

«Συνειδητοποίησα ότι κατηγορούσα τον εαυτό μου όλα αυτά τα χρόνια επειδή ήμουν υπέρβαρη και έχω μια προδιάθεση ότι καμία θέληση δεν πρόκειται να ελέγξει την κατάσταση. Η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια. Δεν έχει να κάνει με τη δύναμη της θέλησης – έχει να κάνει με τον εγκέφαλο», τονίζει η δημοφιλής παρουσιάστρια.

Μόλις συμφιλιώθηκε με την επιστήμη, η Όπρα Γουίνφρεϊ λέει ότι απελευθέρωσε τη ντροπή που ένιωθε γι’ αυτό και συμβουλεύτηκε τον γιατρό της, ο οποίος συνέχισε να συνταγογραφεί ένα φάρμακο για την απώλεια βάρους. «Τώρα το χρησιμοποιώ καθώς αισθάνομαι ότι το χρειάζομαι, ως εργαλείο διαχείρισης», λέει, επιλέγοντας να μην κατονομάσει το συγκεκριμένο φάρμακο που παίρνει.

«Το γεγονός ότι υπάρχει μια ιατρικά εγκεκριμένη συνταγή για τη διαχείριση του βάρους και τη διατήρηση της υγείας μου, μοιάζει με ανακούφιση, με λύτρωση, με δώρο και όχι κάτι για το οποίο πρέπει να κρύβομαι ή να με γελοιοποιούν. Έπαψα να ντρέπομαι εξαιτίας των άλλων και ιδιαίτερα του εαυτού μου».

Ο συνδυασμός της επιτυχίας της

Η Όπρα Γουίνφρεϊ γνωρίζει το θόρυβο γύρω από το μέγεθος του σώματός της, ειδικά καθώς η χρήση φαρμάκων όπως το Wegovy, το Ozempic και το Mounjaro για απώλεια βάρους έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα. Αλλά τονίζει ότι δεν ήταν μια μαγική ή μοναδική λύση.

«Έχει να κάνει με τα πάντα», λέει για την πλούσια ρουτίνα υγείας και φυσικής κατάστασης που έχει. «Ξέρω ότι όλοι νόμιζαν ότι απλά πήρα τα φάρμακα και αδυνάτισα, αλλά δούλεψα πολύ σκληρά. Ξέρω ότι αν δεν γυμνάζομαι και δεν είμαι σε εγρήγορση για όλα τα άλλα πράγματα, δεν θα λειτουργήσει για μένα», εξομολογείται. Πήρε το φάρμακο πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών «επειδή ήξερα ότι θα είχα δύο εβδομάδες με αρκετό φαγητό. Τελικά, αντί να πάρω δύο κιλά όπως πέρυσι, πήρα 200 γραμμάρια… Ηρεμεί τον θόρυβο γύρω από το φαγητό…», περιγράφει.

Αν και απέχει τρία κιλά από τον στόχο των 72 κιλών, η Όπρα Γουίνφρεϊ λέει ότι δεν έχει να κάνει με τον αριθμό στη ζυγαριά. Αντίθετα, βασίζεται στην πρόοδο που έχει σημειώσει κατά τη διάρκεια των δύο ετών από την επέμβαση. «Ήταν μια δεύτερη ευκαιρία για μένα να ζήσω μια πιο άνετη και δραστήρια ζωή», λέει και καταλήγει:

«Στη Χαβάη, ζω σε ένα βουνό, και υπάρχει ένας μεγάλος λόφος. Συνήθιζα να κοιτάζω έξω από το παράθυρο κάθε πρωί και να λέω, “Θεέ μου, μια μέρα θέλω να ανέβω με τα πόδια σε αυτό το βουνό”. Πέρυσι τα Χριστούγεννα το έκανα».

Πηγή: oloygeia.gr