Eύκολη ζύμη για πίτσα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις

06 Δεκ. 2023, 18:20

Eύκολη ζύμη για πίτσα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Πόσες και πόσοι από εσάς δοκιμάσει να φτιάξετε το δικό σας ψωμί; Γνωρίζω ότι πολλοί δεν καταπιάνεστε με ζύμες και ζυμώματα. Στην ίδια κατηγορία βρισκόμουν και εγώ πριν μερικά χρόνια, μέχρι που έγινα μαμά και άρχισα να μαθαίνω συνταγές για χάρη του παιδιού μου.

Μεγάλωσα σε ένα σπίτι που ποτέ δεν αγοράζαμε ψωμί. Η γιαγιά κάθε Σάββατο είχε αναλάβει το ζύμωμα καρβελιών, που έφταναν για μια εβδομάδα. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα έχω την ίδια υπομονή ή την ικανότητα να φτιάξω κάτι που θα είχε τη νοστιμιά που είχε και το ψωμί της γιαγιάς.

Αλλά μαντέψτε, η πρώτη επαφή με το ζύμωμα με έκανε να αναθεωρήσω και να ανακαλύψω ότι δεν έπρεπε να με αγχώνει η παρασκευή μιας ζύμης. Είναι τόσο όμορφο να ξέρεις ότι με λίγο νερό και αλεύρι μπορείς να φτιάξεις κάτι νόστιμο όπως για παράδειγμα ψωμί ή ζύμη για πίτσα. Και τούτη εδώ η συνταγή για ζύμη είναι η καλύτερη που θα φτιάξετε ποτέ. Μετρήστε... 6 υλικά κι όλα σίγουρα τα έχετε στο σπίτι.

Αυτή τη ζύμη μπορείτε να τη δοκιμάσετε είτε θέλετε να φτιάξετε ψωμί είτε πίτσα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις που όλοι έχουμε στο ντουλάπι της κουζίνας.

Υλικά για πίτσα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά ξερή ή 25 γρ. νωπή
  • 1 κ.τ.σ ζάχαρη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.τ.γ. αλάτι
  • 1 κούπα χλιαρό νερό
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο

Πώς θα τη φτιάξετε:

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και μισή κούπα χλιαρό νερό και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε 2 κ.τ.σ. αλεύρι και δημιουργούμε έναν χυλό (μοιάζει με προζύμι)
  • Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη, μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Αφού φουσκώσει με μίξερ ή με τα χέρια φτιάχνουμε τη ζύμη. Σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, το αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε το προζύμι μας που έχει φουσκώσει στην άκρη και ζυμώνουμε με τα δάχτυλα.
  • Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα τοιχώματα του μπολ ή στα χέρια.
  • Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, αφήστε τη σε αλευρωμένο μπολ, σκεπάστε τη και αφήστε τη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Όταν είναι έτοιμη, την ξανά ζυμώνετε και τη χρησιμοποιείτε στην πίτσα σας ή ό,τι άλλη συνταγή θέλετε να φτιάξετε.

Εξτρά συμβουλή: Με τη ζύμη εκτός από πίτσα μπορείτε να φτιάξετε φοκάτσια, πεϊνιρλί, πιτάκια, τυροπιτάκια, λουκανικοπιτάκια, μίνι πιτσάκια.

Πηγή: mothersblog.gr